Back

Η Τζαμάλα πάει Επανομή – Οι «Επιβάτες στους Αιώνες» συμμετέχουν στο καρναβάλι της Κυριακής

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Τζαμαλάρης, η Γκαντίνα, ο Γέρος, οι Αράπηδες και το Παιδί συνοδεύουν τη Τζαμάλα στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής 17/03 στην Επανομή!

Ο Ιστορικός Λαογραφικός Σύλλογος Νέων Επιβατών «Επιβάτες στους Αιώνες» συμμετέχουν στο καρναβάλι της Επανομής το απόγευμα της Κυριακής 17/03 “μεταφέροντας” το έθιμο της Τζαμάλας από τους Νέους Επιβάτες στην Επανομή.

Η πορεία της Τζαμάλας θα ξεκινήσει στις 19:00 της Κυριακής θα έχει ως αφετηρία τα γραφεία του Ιστορικού Λαογραφικού Συλλόγου, στην οδό Γεωργίου Αβέρωφ 20 και Μακεδονομάχου Πύρζα.

Το έθιμο της Τζαμάλα

Το έθιμο της Τζαμάλα συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στα Γιάννενα, στα Τρίκαλα και τη Θράκη ενώ η περίοδος που ξεκίνησε να τελείται το έθιμο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ακριβώς καθώς και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν πολλές εκδοχές.

Στη Θράκη τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια η τέλεση της Τζαμάλας, η οποία είχε τη μορφή προσευχής για μία καλή σοδιά. Η Τζαμάλα προέρχεται από αραβική camel, μία έκδοση για τη λέξη «καμήλα», ενώ σε αυτήν την περίπτωση αποτελεί μια προσωποποίηση θηλυκής οντότητας με αόριστη γονιμοποιητική σημασία.

Ο σκελετός της Τζαμάλας (καμήλας) φτιαχνόταν με ξύλα που τα τύλιγαν με πανιά και προβιές, έβαζαν ουρά, ένα μακρύ κοντάρι για λαιμό, με κεφάλια αλόγου ή βοδιού με δόντια και του ξανά το σκέπαζαν με προβιά και το στόλιζαν με χάντρες.

Πάνω στην καμήλα έριχναν μακρύ χαλί, κάτω απ’ αυτό έμπαιναν 4 άντρες, περπατούσαν και φαινόταν σα να περπατούσε η τζαμάλα. Πάνω της κάθιζαν ένα ψεύτικο παιδί, που το βαστούσε ο τζαμάλης ή τζαμαλάρης, με καμπούρα και κουδούνια στη μέση του.

Ένας άλλος νέος προσποιείται τη γυναίκα που περιτριγυρίζει τη Γκαντίνα, μία όμορφη νέα, και τότε ο τζαμαλάρης τον απωθεί, σπρώχνοντάς τον με δύναμη. Ο γέρος πλέον γίνεται ρεζίλι και προσπαθεί να σκοτώσει τον τζαμαλάρη ζητώντας σφαίρες για το όπλο του από τους νοικοκυραίους των σπιτιών της γειτονιάς.

Μετά από πολλές προσπάθειες ο τζαμαλάρης πέφτει νεκρός, σταματά να παίζει η γκάιντα και η Γκαντίνα τον θρηνεί. Ο γέρος σπρώχνει μακριά τη Γκαντίνα και κλωτσάει τον πεσμένο νεαρό για να σιγουρευτεί ότι είναι νεκρός όταν ανασταίνεται, αρπάζει το γέρο και τον κλωτσάει έξω από την αλάνα.

Η γκάιντα αρχίζει πάλι να παίζει, η Γκαντίνα εμφανίζεται δίπλα στον Τζαμαλάρη και ο νοικοκύρης ζητωκραυγάζει, παίρνει τη γυναίκα του και ακολουθούν την Τζαμάλα στο επόμενο σπίτι.
Το έθιμο της Τζαμάλα διαδραματιζόταν σαν αρχαία τραγωδία. Παιζόταν με τέτοιο τρόπο, που όλη η φιλοσοφία της Τζαμάλας αντικαθρεφτίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Mπορείς να διαβάσεις:

Επανομίτικο Καρναβάλι 2024: Η καρδιά της Αποκριάς χτυπά την Κυριακή στην Επανομή

Post a Comment