Back

Η ψυχική υγεία στο επίκεντρο – Το πρώτο Κέντρο Ημέρας για εφήβους στο Δ. Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο δήμος Θερμαϊκού και το Κέντρο Πρόληψης & Προαγωγής Ψυχικής Υγείας «ΙΚΕΛΟΣ», ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα προβλήματα ψυχικής υγείας – Δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά & εφήβους του δήμου μας.

“Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή Θερμαϊκού πήρε η ανέγερση ενός νέου Κέντρου Ημέρας για τη δωρεάν υποστήριξη παιδιών και εφήβων του δήμου μας που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα, Ισαάκ Ξανθόπουλου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Δ.Ε, δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν οι ανήλικοι δημότες του δήμου Θερμαϊκού, που αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ειδικότερα, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα επιλεγεί ακίνητο προς ενοικίαση στην περιοχή μας, προσωπικό με τις αντίστοιχες ειδικότητες προς απασχόληση για τουλάχιστον 18 μήνες από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3 χρόνια από το ΕΣΠΑ και ακολουθεί Κρατικός Προϋπολογισμός. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που θα απασχολούνται στο Κέντρο Ημέρας είναι από 10 έως 12.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο, στόχος της πρότασης σύμπραξης με το Σωματείο Ψυχικής Υγείας «ΙΚΕΛΟΣ» είναι «να καλύψει το κενό στον τομέα της ψυχικής υγείας και η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών, ιδίως των εφήβων και των νεαρών ηλικιών».

Δείτε την απόφαση που αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια εδώ.

Δ. Βαρτζόπουλος: Προτεραιότητα η προαγωγή της Ψυχικής Υγείας

Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφ. Υγείας – Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Ξανθόπουλος, αφορμή για την πρόταση αυτή στάθηκε η πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για την ίδρυση Νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, μια εκ των οποίων αφορά και το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με την νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας», θα υλοποιηθεί η μετεξέλιξη των οργανισμών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων σε Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, στα οποία θα ενταχθούν όλες οι σχετικές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές. Σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα δημιουργηθούν Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας υπό ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική Διοίκηση.

Ήδη με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν αναπτυχθεί πάνω από 60 νέες δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες.

Λίγα λόγια για τον «ΙΚΕΛΟ»

Το Σωματείο «ΙΚΕΛΟΣ» αποτελεί μια δυναμική οργάνωση που, με στόχο να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες στα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, δραστηριοποιείται στον Τομέα Ψυχικής Υγείας λειτουργώντας ήδη μονάδες Ψυχικής Υγείας σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία, Ροδόπη (Οικοτροφεία, Κέντρα ημέρας, Μονάδα έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση και Προστατευόμενα Διαμερίσματα).

Μεταξύ άλλων, το Σωματείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης, εκπαίδευσης και προαγωγής των δικαιωμάτων τους. Μέσω προγραμμάτων και δράσεων, το Σωματείο προσφέρει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ευκαιρίες απασχόλησης, επαγγελματική κατάρτιση και προωθεί την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Διεξάγει προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία και ευημερία των ευάλωτων ομάδων, όπως των παιδιών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα. Μέσω της παροχής κατάλληλων υπηρεσιών, οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ομάδες συμπαράστασης και προγράμματα ενίσχυσης της οικογενειακής υποστήριξης.

Προσφέρει υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα μέσω δράσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συναντήσεων και ομάδων συμπαράστασης. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την προώθηση της ψυχικής υγείας στην κοινότητα, ενθαρρύνοντας την ομαδική συνεργασία και την αλληλεπίδραση.

Προωθεί προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη και ενίσχυση ευπαθών ομάδων της κοινωνίας. Μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επαγγελματικής κατάρτισης και παροχής υποστήριξης, το Σωματείο προάγει την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και την αυτονομία των ευάλωτων ομάδων.

Μπορείς να διαβάσεις:

Mαθητές του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού σε ρόλο πρέσβη στο Στρασβούργο

Post a Comment