Back
Αρβανιτίδης

Γ. Αρβανιτίδης: Οι πολίτες να απορρίψουν τα δύο αποτυχημένα συστήματα διακυβέρνησης Μητσοτάκη-Τσίπρα

Διάρκεια ανάγνωσης: 9 λεπτά

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Β’ Θεσσαλονίκης, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πολίτες πρέπει να απορρίψουν τα δύο μοντέλα διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.

«Το μοντέλο του αποτυχημένου επιτελικού – πελατειακού κράτους του κ. Μητσοτάκη και το μοντέλο του κράτος – λάφυρο του κ. Τσίπρα» όπως συγκεκριμένα αναφέρει και «να δώσουν δύναμη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ώστε να προωθήσει από την πρώτη Κυριακή μια σοσιαλδημοκρατική ατζέντα για μια κυβέρνηση συνεργασίας», δηλώνει ο Γιώργος Αρβανιτίδης. «Στην ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε», τονίζει, «χρειάζονται συναινέσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, κάτι το οποίο δεν μπορεί να πετύχει ένα κόμμα από μόνο του την δεδομένη στιγμή».

Επικρίνει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη πως εκβιάζουν με τη στρατηγική ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές, με επιδίωξη την αυτοδυναμία, γιατί έτσι δείχνει πως «τον ενδιαφέρει μόνον η καρέκλα, αδιαφορώντας για τα μηνύματα των πολιτών που επιζητούν μεγαλύτερες συναινέσεις». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσθέτει πως μια αυτοδύναμη κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να αποκαταστήσει την κρίση εμπιστοσύνης που επικρατεί.

Δηλώνει αισιόδοξος πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις τελευταίες εκλογές, αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο για να το πετύχει.

Ακόμη παρατηρεί ότι ο Α. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν συμπλέει ή όχι με τον κ. Πολάκη, να κάνει την αυτοκριτική του για τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης, να αναθεωρήσει δημόσια τα περί προθέσεων για έλεγχο των αρμών της εξουσίας και της επαναφοράς μιας καθεστωτικής νοοτροπίας με την εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμών και της δικαιοσύνης, γιατί αλλιώς δεν πείθει, όσες προσκλήσεις και να κάνει και όσο και να διατυμπανίζει απλώς τη στροφή του στην μετριοπάθεια ή την σοσιαλδημοκρατία. Σε ότι αφορά στην τραγωδία των Τεμπών κάνει λόγο για απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού να θολώσει το τοπίο γύρω από τις υπαρκτές και κραυγαλέες ευθύνες της κυβέρνησής του, αλλάζοντας κάθε εβδομάδα γραμμή άμυνας για την υπόθεση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Αρβανιτίδη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Μιχάλη Μιχαήλ

ΕΡ: Ασκείτε δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη. Ποιες ευθύνες καταλογίζετε και τι απαντάτε στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι είναι διαχρονικές, όλων των κυβερνήσεων, άρα και του ΠΑΣΟΚ;

Για την τραγωδία στα Τέμπη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να φταίνε όλοι ή να φταίει μόνον η κακιά στιγμή στη βάρδια ενός σταθμάρχη και το ανθρώπινο λάθος. Αυτό το εκκρεμές των ευθυνών, που τελικά στα μάτια των πολιτών καταλήγει να σημαίνει ότι δεν φταίει κανένας, ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια του πρωθυπουργού να θολώσει το τοπίο γύρω από τις υπαρκτές και κραυγαλέες ευθύνες της κυβέρνησής του, αλλάζοντας κάθε εβδομάδα γραμμή άμυνας για την υπόθεση. Η δική μας πολιτική κριτική εστιάζεται στο αντικειμενικό γεγονός ότι έχουμε επί εννέα χρόνια ανολοκλήρωτη την κρίσιμη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, η οποία αν υπήρχε θα μπορούσε να αποτρέψει τη μετωπική σύγκρουση. Πώς μπορεί, λοιπόν, να μην αναζητήσει κανείς τις ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Τσίπρα και των αρμόδιων υπουργών, οι οποίοι διαχειρίστηκαν τα θέματα του ΟΣΕ και των Υποδομών και οι οποίοι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια να παραδώσουν αυτό το σημαντικό έργο, αλλά αντιθέτως στήνουν επικοινωνιακά σόου πάνω σε μουσαμάδες και κονσόλες; Υποτιμούν και οι δύο τη νοημοσύνη των πολιτών.

Πώς μπορεί να είναι …διαχρονικές οι ευθύνες, όταν η υποστελεχωμένη και απαξιωμένη ΡΑΣ, τα «καμπανάκια» από την Ε.Ε., οι αγωνιώδεις και προφητικές προειδοποιήσεις και τα εξώδικα για την ασφάλεια του σιδηρόδρομου έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες και χρόνια επί διακυβέρνησης της ΝΔ; Πώς μπορεί να είναι διαχρονικές οι ευθύνες για την κατάντια του σιδηροδρομικού δικτύου, όταν αυτό δεν αποτελούσε προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση, όπως έδειξαν οι επιλογές της στην κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ στον αντίποδα εμείς φωνάζαμε εδώ και δυο χρόνια για την ανακατανομή και την μεγαλύτερη στήριξη του πιο φιλοπεριβαλλοντικού και ασφαλούς μέσου; Και επιτέλους, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να επικαλείται πια, και σε αυτή την υπόθεση, το «δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν μου είπαν». Είναι υποκριτικό, στρουθοκαμηλισμός, και δεν πείθει πια κανέναν η μόνιμη «καραμέλα» ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, που έχει να κυβερνήσει δέκα χρόνια…

ΕΡ: Ο εκλογικός ορίζοντας ξεκαθάρισε, κ. Αρβανιτίδη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εκλογές τον Μάιο. Ποιοι είναι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Γιατί ζητάτε την ψήφο των πολιτών; Να κάνετε τι;

Ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά συμπεριφέρεται αντιθεσμικά και φανερώνει την αλαζονεία της εξουσίας του. Από την στιγμή που προσδιόρισε ως εκλογικό μήνα τον Μάιο, όφειλε να προσδιορίσει και το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως επιτάσσει το άρθρο 41 του Συντάγματος. Είμαι πολύ περίεργος να δω αν αυτό θα είναι η οικονομία, για την οποία βέβαια ισχυρίζεται ότι όλα πάνε τέλεια, κάποιο διεθνές ζήτημα όπως η Ουκρανία, ή οι σχέσεις μας με την Τουρκία, με την οποία, όμως, μόλις προχθές είδαμε στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου ότι θα…αλληλοϋποστηριχθούμε – και σωστά – για τις διεθνείς υποψηφιότητες των χωρών μας.

Σε ότι αφορά τους στόχους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζητάμε από τους πολίτες να αξιολογήσουν θετικά τόσο την διαχρονική στάση ευθύνης όσο και τις προτάσεις που κάνουμε το τελευταίο διάστημα μέσα από το πρόγραμμά μας για αλλαγές στο κράτος, για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, τη δίκαιη, πράσινη μετάβαση και την μείωση των ανισοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι καλούμε τους πολίτες όχι απλά να απορρίψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να απορρίψουν συνολικά τα δύο αποτυχημένα συστήματα διακυβέρνησης Μητσοτάκη και Τσίπρα, ελιτισμού και λαϊκισμού αντίστοιχα, και να δώσουν δύναμη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ώστε να προωθήσει από την πρώτη Κυριακή μια σοσιαλδημοκρατική ατζέντα για μια κυβέρνηση συνεργασίας.

ΕΡ: Το κόμμα σας προτείνει συνεννόηση και συναινέσεις στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Τί σημαίνει αυτό και ποια είναι αυτά τα ζητήματα;

Στην ιστορική συγκυρία που βρισκόμαστε χρειάζονται συναινέσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς, κάτι το οποίο δεν μπορεί να πετύχει ένα κόμμα από μόνο του τη δεδομένη στιγμή. Είναι κορυφαίο ζήτημα η κρίση εμπιστοσύνης. Και αυτήν την εμπιστοσύνη μπορούμε και πρέπει να την επαναφέρουμε παρουσιάζοντας μια προγραμματική σύγκληση και συναινέσεις για ένα αποτελεσματικό, αξιοκρατικό και ανθεκτικό κράτος στις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών (των γεωπολιτικών μεταβολών, της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αστάθειας, της ενεργειακής μετάβασης, της κλιματικής κρίσης), το οποίο θα λογοδοτεί στους πολίτες και θα μειώνει αντί να διευρύνει τις ανισότητες. Με θεσμικές τομές για το πολιτικό σύστημα, με αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και του θέματος της προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και ευρύτερα της στέγης, με αναδιάταξη πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προτεραιοποιώντας τα θέματα της Υγείας, της Παιδείας και της Πράσινης Ανάπτυξης και με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων.

ΕΡ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν φθορά της κυβέρνησης, μάλλον αναμενόμενο, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την εισπράττουν. Πώς το εξηγείτε;

Εκτιμώ ότι θα υπάρξουν νέα κύματα δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώσουν μεγαλύτερη φθορά στην κυβέρνηση και την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, καθώς οι πολίτες θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες σε σχέση με την τραγωδία στα Τέμπη. Οφείλουμε να αναδείξουμε αυτές τις ευθύνες και να αγωνιστούμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Οφείλουμε, επίσης, να προσεγγίσουμε και να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια στο να πείσουμε για την ορθότητα των επιλογών και των απόψεών μας τους πολίτες που στέκονται κριτικά απέναντί μας ή δείχνουν σημάδια αποστασιοποίησης από την πολιτική γενικότερα. Δεν είναι εύκολο, δεν ακούγεται παντού και δυνατά η φωνή μας ή αρκετές φορές διαστρεβλώνεται. Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε στις τελευταίες εκλογές, αλλά και πάλι θα πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για να φτάσουμε παντού.

ΕΡ: Όλα δείχνουν πως στις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής, δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εσείς προτείνετε το αντίθετο. Κυβέρνηση συνεργασίας από τη πρώτη Κυριακή. Με ποιες προϋποθέσεις και με ποιους όρους;

Όλα κρίνονται και εξαρτώνται από τις επιλογές του ελληνικού λαού στην κάλπη. Αυτός και θα καθορίσει τη θέση και τη δυναμική του κάθε κόμματος, αν μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ή περιφερειακό ρόλο. Δεν μπορεί να υποσκάπτεται η σταθερότητα της χώρας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών με τη συνεχή προσφυγή στις κάλπες κυνηγώντας τη χίμαιρα της αυτοδυναμίας. Περιέγραψα ανωτέρω τους λόγους που δεν προκρίνω μια αυτοδύναμη κυβέρνηση τη δεδομένη στιγμή, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων και συναινέσεων.

ΕΡ: Δεν είναι θεμιτό ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν θα προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές;

Τότε, ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται αυτομάτως, από τώρα, σε εκβιαστικό παράγοντα αποσταθεροποίησης, επιδιώκοντας αλαζονικά να σύρει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογές προσδοκώντας να αποκτήσει αυτοδυναμία. Τότε, είναι που δείχνει ότι τον ενδιαφέρει μόνον η καρέκλα, αδιαφορώντας για τα μηνύματα των πολιτών που επιζητούν μεγαλύτερες συναινέσεις. Για να πάμε σε δεύτερες εκλογές θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ουσιαστικών διαπραγματεύσεων των κομμάτων που θέλουν και μπορούν να συγκροτήσουν μια βιώσιμη και λειτουργική κυβέρνηση συνεργασίας.

ΕΡ: Δεν είναι κάπως υπερβολικό να λέει το κόμμα σας ότι δεν πρόκειται να στηρίξει για πρωθυπουργό ούτε τον Κυρ. Μητσοτάκη ούτε τον Α. Τσίπρα;

Υπερβολικό, παράλογο και αντιφατικό θα ήταν να δηλώναμε σήμερα το αντίθετο, μετά από τις εμπειρίες που έχει ο ελληνικός λαός από τις θητείες και των δυο. Όπως προανέφερα δεν απορρίπτουμε μόνο δύο πρόσωπα, αλλά απορρίπτουμε δύο συνολικά μοντέλα διακυβέρνησης. Το μοντέλο του αποτυχημένου επιτελικού – πελατειακού κράτους του κ. Μητσοτάκη και το μοντέλο του κράτος – λάφυρο του κ. Τσίπρα. Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες να αποδοκιμάσουν αυτά τα μοντέλα ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

ΕΡ: Γιατί απορρίπτετε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, απέναντι στη ΝΔ;

Ας αποφασίσει ο κ. Τσίπρας πρώτα αν συμπλέει ή όχι με τον κ. Πολάκη, ας κάνει την αυτοκριτική του για τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης, ας αναθεωρήσει δημόσια τα περί προθέσεων για έλεγχο των αρμών της εξουσίας και της επαναφοράς μιας καθεστωτικής νοοτροπίας με την εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμών και της δικαιοσύνης γιατί αλλιώς δεν πείθει, όσες προσκλήσεις και να κάνει και όσο και να διατυμπανίζει απλώς την στροφή του στην μετριοπάθεια ή την σοσιαλδημοκρατία. πηγή

Μπορείς να διαβάσεις:

Δ. Θερμαϊκού: Με λαμπρότητα και υπερηφάνια οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (Βίντεο)

Post a Comment