Φωτοβολταϊκός Σταθμός στον Θερμαϊκό – “Μπλόκο” από το Δ.Σ. στην…ταφόπλακα για την αλιεία
Περίπου 35 πλωτές εξέδρες, μήκους 12 μέτρων η κάθε μια, σχεδιάζεται να τοποθετηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα στον Θερμαϊκό Κόλπο – Η επίσημη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του Τοπικού Συμβουλίου, προκαλώντας ένα αυτοδιοικητικό «τσουνάμι» αρνητικών γνωμοδοτήσεων.
Αφοπλιστική κριτική άσκησε, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού για τον Πιλοτικό Θαλάσσιο Φωτοβολταϊκό Σταθμό (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) ισχύος 1ΜW, βάσει του οποίου θα χωροθετηθεί στην θαλάσσια περιοχή μπροστά από το ThessINTEC, πλωτός θαλάσσιος φωτοβολταϊκός σταθμός εμβαδού 16.800τμ, της εταιρίας FARIA Renewables Α.Ε.
Την ίδια στιγμή, «τσουνάμι» είναι τα “όχι” στην εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου που έρχονται, τόσο από το Τοπικό Συμβούλιο της Περαίας, όσο και από επιστημονικούς φορείς, αλλά και πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης, είχε προηγηθεί ομόφωνο ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Δ.Ε. Θερμαϊκού που εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στα σχέδια δημιουργίας Πιλοτικού Φωτοβολταϊκού Σταθμού.
Δείτε ολόκληρη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΕΔΩ.
«Να απορριφθεί»
Απορριπτική ήταν η πρόταση που κατέθεσε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση η διοίκηση του Δ. Θερμαϊκού. Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Φώτης Μπαξεβάνης, εισηγούμενος το 2ο θέμα ημερήσιας διάταξης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Γενικό και Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο, βάσει των σχετικών 2 και 3 Οδηγιών της Ε.Ε., δεν έχει μέχρι και σήμερα ολοκληρωθεί, ενώ και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Παραλιακού Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ήδη συνταχθεί στα πλαίσια μιας ενιαίας θεώρησης ρύθμισης χρήσεων γης, βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία ελέγχου και δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Ακόμη, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στο ακίνητο 1160 του Αγροκτήματος Κ. Περαίας, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί (ΦΕΚ83 Α’/21-2-2024), για την ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς ThessINTEC, δεν περιλαμβάνει τη χωροθέτηση Πιλοτικού Θαλάσσιου Φωτοβολταϊκού Σταθμού έμπροσθεν αυτού.
Δείτε την απορριπτική πρόταση της διοίκησης:
«Κίνδυνος» για τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής
Συντονισμό στον βηματισμό τους φαίνεται πως αναζήτησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ώστε να τηρήσουν κοινή στάση για το ζήτημα της χωροθέτησης του Π.Θ.Π.Φ.Σ. στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Στην πρωτολογία του, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας για χορήγηση βεβαίωσης περί επιτρεπτού της χωροθέτησης της εν λόγω επένδυσης, καθώς δεν συνάδει με το χαρακτήρα και τον τουριστικό προορισμό της περιοχής, την επένδυση του τεχνολογικού πάρκου, έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αλιέων της περιοχής και υποβαθμίζεται το περιβάλλον.
Στη «μοναδική δυνατότητα του συγκεκριμένου σημείου να απορροφήσει στο δίκτυό της το παραγόμενο προϊόν (σ.σ. ηλεκτρικό ρεύμα)» απέδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, την επιλογή της περιοχής της Περαίας για την τοποθέτηση του Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού, καταλήγοντας ότι μια ήδη ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή δεν μπορεί να υποστηρίξει αισθητικά τέτοιες κατασκευές.
Για πρακτικές «παρόμοιες με εκείνες του LNG, οι οποίες υπό τον μανδύα του “πιλοτικού” απαλλάσσονται από οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση» έκανε λόγο η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Πάτη Πασχαλίδου, καταψηφίζοντας την εισήγηση υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στη χωροθέτηση μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Θέματα νομιμοποίησης μιας τέτοιας εγκατάστασης στον χώρο του ThessINTEC έθεσε ο οικονομικός διευθυντής του Τεχνολογικού Πάρκου, Ιωάννης Κακαβάκης, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση των επενδυτών στην υλοποίηση μιας ανάλογης επένδυσης στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω της οπτικής όχλησης.
«Ταφόπλακα» για την αλιεία
Ως «ταφόπλακα» για την αλιεία χαρακτήρισε ο παριστάμενος πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Καλαμαριάς και Ν. Κρήνης, Δημήτρης Τσιπούρας, ο οποίος δοθείς τον λόγο, εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατασκευή του Πιλοτικού Πλωτού Φωτοβολταϊκού Σταθμού (Π.Θ.Π.Φ.Σ.), εξηγώντας: «Έχουν γράψει ότι το έργο αυτό θα μας ευνοήσει γιατί θα λειτουργήσει σαν τεχνητός ύφαλος, κάτι που δεν ισχύει γιατί μετά την κατασκευή του θα μας απαγορεύσουν να ψαρεύουμε τουλάχιστον στο ένα μίλι περιμετρικά και το γνωρίζετε πολύ καλά. Από τη μια μεριά του κόλπου, λοιπόν, θα γίνει η πλατφόρμα του Φυσικού Αερίου, το LNG, από την άλλη ο ΠΘΠΦΣ, είναι σαν να μας λένε πάρτε δρόμο από τον Κόλπο».
Μπορείς να διαβάσεις:
Δημοτική Αστυνομία: Βγήκε η προκήρυξη για 1.213 προσλήψεις μόνιμων αστυνομικών