Back
ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής

ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής: Το πάθος για ανιδιοτελή προσφορά δημιούργησε μία «οικογένεια»

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Αγάπη για τον συνάνθρωπο, θέληση για προσφορά, αυταπάρνηση για τα προσωπικά συμφέροντα είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά που διακατέχουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών Επανομής (ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής) – Ο αντιπρόεδρος, Αστέριος Παντελής, συστήνει της ΕΘΟΠΠΑΚΕ μέσα από το #ethermaikos.

Συνέντευξη στη Σοφία Πρώιου – ethermaikos.gr

Η ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής δημιουργείται το 2007 από κατοίκους της Επανομής, οι οποίοι παρακολούθησαν το σεμινάριο «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Είναι μία ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ενώ το 2008 εντάχθηκε στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας. Αυτή τη στιγμή η ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής αριθμεί 21 ενεργούς εθελοντές, πιστοποιημένους στην παροχή πρώτων βοηθειών, στην χρήση απινιδωτή καθώς και στην διενέργεια ΚΑΡΠΑΣ.

«Είμαστε πάντα κοντά στον κόσμο της Επανομής και σε όποιον άλλο χρειαστεί βοήθεια», θα σχολιάσει ο αντιπρόεδρος της ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής, Αστέριος Παντελής, για να συνεχίσει «πολλά μέλη μας είναι και εκπαιδευτές. Μέσα στα χρόνια κάνουν μαθήματα στα σχολεία για παροχή πρώτων βοηθειών και χρήση απινιδωτή αλλά και τη διενέργεια ΚΑΡΠΑΣ.

Φέτος καλύψαμε σχεδόν όλους αγώνες της Αναγέννησης. Αυτό το κάναμε διότι είχε βγει μία ανακοίνωση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ότι θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά σε όλους τους αγώνες και γιατρός και απινιδωτής. Καθώς, όμως, η Αναγέννηση δεν είχε απινιδωτή, πήγαμε εμείς και καλύψαμε τους περισσότερους αγώνες που γίνονταν εντός έδρας.

Μπορεί να μην έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις πυρόσβεσης, ωστόσο, συμμετέχουμε σε συμβάντα κλείνοντας έναν δρόμο ώστε να φτάσει το πυροσβεστικό όχημα πιο γρήγορα, βοηθάμε επίσης να φτάσουν στο σημείο καθώς γνωρίζουμε πιο καλά τα μέρη μας, μεταφέρουμε μέριμνα, δηλαδή νερά και ό, τι άλλο χρειαστούν τα παιδιά».

Καθώς, λοιπόν, η θέληση για παροχή βοήθειας είναι τόσο μεγάλη, τα μέλη της ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής είναι εξοπλισμένοι με δύο εκπαιδευτικές κούκλες αναζωογόνησης και δύο εκπαιδευτικούς απινιδωτές ενώ για τα συμβάντα στα οποία συμβάλλουν είναι εξοπλισμένοι με δύο φορεία για την μεταφορά ασθενών στο ΕΚΑΒ, πυροσβεστήρες, αλυσοπρίονο και μεσινέζα για τις κοπές δέντρων, τρία φαρμακεία και έναν απινιδωτή, ο οποίος είναι δηλωμένος στον εθνικό χάρτη απινιδωτών.

Όλα αυτά, προκύπτουν από την ετήσια συνδρομή των 15 ευρώ και μερικές δωρεές από επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Παντελή, δεν θέλουν καν να αναφερθεί το όνομά τους. Συγκεκριμένα θα αναφέρει το παράδειγμα ενός επιχειρηματία της Επανομής, ο οποίος έκανε δωρεά μπαταρία για τον απινιδωτή.

Την πολύ σημαντική προσπάθεια της ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής ενισχύουν, επίσης, και τα φαρμακεία της Κοινότητας αντικαθιστώντας κάποια φάρμακα από τα φορητά φαρμακεία της ομάδας.

Ενθυμούμενος περιστατικά στα οποία μετέχει η ΕΘΟΠΠΑΚ Θερμαϊκού, ο κ. Αστέριος θα πει: «Συμμετέχουμε σε όλα τα περιστατικά που κάποιος συμπολίτης μας χρειάζεται την συνδρομή μας, είμαστε παρόντες. Για παράδειγμα είχε πάρει φωτιά ένα σπίτι στην παραλία της Επανομής.

Εκεί εμείς είχαμε διακόψει την κυκλοφορία για να είναι εύκολη η πρόσβαση της Πυροσβεστικής. Βοηθήσαμε και τις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά μέχρι εκεί που μπορούσαμε γιατί δεν έχουμε και εξοπλισμό για πυρόσβεση ούτε και την εκπαίδευση.

Επίσης, στις χιονοπτώσεις, επειδή κάποια μέλη της ομάδας μας διαθέτουν τετρακίνητα οχήματα, δίνουμε τα τηλέφωνά μας στα φαρμακεία και στους γιατρούς της περιοχής μας έτσι ώστε αν χρειαστεί μεταφέρουμε έναν γιατρό ή φάρμακα ή τον ίδιο τον ασθενή σε ένα νοσοκομείο».

Για την ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής, όμως, η βοήθεια δεν σταματά μόνο σε έκτακτες ανάγκες. Συγκεκριμένα, ο κ. Αστέριος θα πει: «Συμμετέχουμε σε αιμοδοσίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος άμεση ανάγκη. Πέρσι καλύψαμε μία συναυλία που είχε γίνει στην παραλία της Επανομής με εφτά χιλιάδες κόσμο. Επίσης, κάθε χρόνο στα Αργύρια, διοργανώνουμε έναν ποδηλατικό αγώνα, ο οποίος έχει πάρα πολύ μεγάλη απήχηση, παίρνουν μέρος πάρα πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Μία πάρα πολύ ωραία δράση ήταν ο καθαρισμός του πυθμένα του αλιευτικού καταφυγίου Επανομής. Στην δράση αυτή συμμετείχε και η εθελοντική ομάδα Bears Rescue Team που έχει εξειδικευμένους δύτες και μαζί βγάλαμε κάποια σκάφη που ήταν βουλιαγμένα μέσα στον πυθμένα. Μάλιστα ήρθαν και οι Πρόσκοποι του 12ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Επανομής, οι οποίοι καθάρισαν και την αμμουδιά μέχρι το παλιό το κάμπινγκ του ΕΟΤ. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία δράση και ευχόμαστε να γίνει και του χρόνου».

Η ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής «είναι καταδικασμένη να έχει μέλλον», θα σχολιάσει αργότερα ο κ. Παντελής και αυτό γιατί δεν είναι απλά μία εθελοντική ομάδα. Η αμοιβαία αγάπη τους για την ανιδιοτελή προσφορά τους έχει φέρει κοντά, τους έχει κάνει μία παρέα, μία οικογένεια. «Μιλάμε καθημερινά μεταξύ μας. Θα μας δείτε σε μία καφετέρια ή και σε ένα τσιπουράδικο», θα πει ο κ. Παντελής.

Όμως, αν θέλουν κάτι πολύ γι’ αυτήν την ομάδα, σίγουρα αυτό είναι ένα πυροσβεστικό όχημα και τις κατάλληλες γνώσεις. «Την Επανομή την εποπτεύει η 2η ΕΜΑΚ, η οποία έχει τη βάση της στη Θέρμη. Επίσης, η Επανομή είναι μία τεράστια έκταση. Εμείς θα μπορούσαμε να συνδράμουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το καλοκαίρι υπάρχει ένα πυροσβεστικό που κάνει περιπολίες αλλά τον χειμώνα όχι. Βγαίνουν προγράμματα για οχήματα. Αρκεί κάποιος να τα κυνηγήσει. Όμοροι Δήμοι έχουν τέτοια οχήματα παντός εδάφους, διπλοκάμπινα 4×4, που φέρουν δεξαμενή πεντακοσίων λίτρων και μία αντλία».

Οι σχέσεις της ΕΘΟΟΠΑΚ Επανομής με τις άλλες εθελοντικές ομάδες του δήμου είναι «άψογες», όπως θα τις χαρακτηρίσει ο κ. Αστέριος. «Έχουμε άψογη σχέση και άψογη συνεργασία. Όχι μόνο δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε αλλά έχουμε και τον ίδιο σκοπό».

Κάτι, όμως, που λείπει είναι η στενότερες σχέσεις με τον Δήμο. Μάλιστα, ο κ. Παντελής θα πει ότι τα μέλη της ομάδας θέλουν να είναι δίπλα στον Δήμο αλλά χρειάζονται και την δική του βοήθεια, χωρίς να παραλείψει να σχολιάσει ότι είναι ευγνώμονες για το γραφείο που τους παρέχει ο Δήμος με πληρωμένο ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. «Θέλουμε να είναι κοντά μας για να μπορούμε να είμαστε κοντά του. Σε οτιδήποτε μας έχει ζητήσει ο Δήμος πάντα έχουμε απαντήσει θετικά».

Η ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής συνέχισε το ακούραστο έργο της και τις ημέρες του καύσωνα, όταν ο Δήμος μας είχε κηρυχθεί σε κατάσταση επικινδυνότητας δασικών πυρκαγιών επιπέδου 5, από την θέση ευθύνης τους, τον «Υδατόπυργο».

Η κουβέντα με τον αντιπρόεδρο της ΕΘΟΠΠΑΚ Επανομής, Παντελή Αστέριο, θα κλείσει με την ευχή του να μεγαλώσει η «οικογένεια» εθελοντών. Ίσως να έχει ήδη αρχίσει αυτό, καθώς ο κόσμος της Επανομής εμπιστεύεται τους γνωστούς – άγνωστους ήρωες της καθημερινότητας.

Μπορείς να διαβάσεις:

«ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ» και η Τυριτίδου… μόνη!

Post a Comment