ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού: Η φλόγα του εθελοντισμού είναι η μοναδική που δεν θα σβήσουν ποτέ
Ο πολυμορφικός χαρακτήρας του εθελοντισμού μετουσιώνεται στην ύπαρξη της Εθελοντικής Ομάδας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών Θερμαϊκού – Ο εθελοντικός τρόπος ζωής δια στόματος του προέδρου της ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού, Νέστορα Κομίνια.
Οι άνθρωποι της ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού δεν θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή σε μία πυρκαγιά ή σε έναν σεισμό, όμως η ακατάσβεστη θέλησή τους για ανιδιοτελή προσφορά στους συνανθρώπους τους, τους καθιστά μίας ζωτικής σημασίας εθελοντική ομάδα για τον δήμο μας.
Πότε ιδρύεται η ΕΘΟΠΑΚ και με ποια αφορμή;
Η ΕΘΟΠΑΚ Θερμαϊκού ιδρύθηκε το 2007. Εγώ ήρθα στην ΕΘΟΠΑΚ ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της. Πριν από αυτό ήμουν σε μία άλλη εθελοντική ομάδα στην Θεσσαλονίκη γιατί δεν υπήρχε στην περιοχή μας. Τότε είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στον Δήμο, το «Προστατεύω τη ζωή μου και τους άλλους». Αυτή ήταν και η σπίθα για να ξεκινήσει αυτό που υπόβοσκε μέσα στον καθένα από εμάς. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν κάποιοι πολίτες και έτσι ξεκίνησε η ΕΘΟΠΑΚ. Πιστεύω ότι εξαιτίας αυτού ξεκίνησε και σε πολλούς δήμους.
Πόσους εθελοντές αριθμεί αυτή τη στιγμή η ΕΘΟΠΑΚ;
Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους σαράντα. Σε πρώτο κάλεσμα θα έρθουν οι δέκα ή οι δώδεκα από αυτούς. Δεν θέλουμε, κιόλας, να έρθουν και οι σαράντα. Αυτό, διότι, σε ένα συμβάν θέλουμε να υπάρχει και ένα back up. Θέλουμε να έχουμε και μία ξεκούραστη ομάδα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε και αυτό που κάνουμε αλλά και τον εαυτό μας. Σε μία φωτιά, αυτό που έχει σημασία είναι αυτοί που θα δώσουν τις «ανάσες». Είναι κοπιαστικό αυτό που κάνουμε. Πρέπει εσύ να φροντίσεις να ξεκουράσεις τον εαυτό σου, να τον αναζωογονήσεις. Είτε είναι έρευνα είτε είναι σεισμός, οφείλεις εσύ να προστατεύσεις τον εαυτό σου και μετά τους άλλους.
Τι κατάρτιση έχουν οι εθελοντές;
Πάνω στο πρόγραμμα του 2007, το «Προστατεύω τη ζωή μου και τους άλλους», γίνεται κάθε χρόνο μία σχολή στην ομάδα, η οποία έχει σαν βάση την ορεινή διάσωση, την ναυαγοσωστική, τις πρώτες βοήθειες, την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, τον απεγκλωβισμό από σεισμό ή και το στήσιμο καταυλισμού. Ουσιαστικά όλοι έχουν μία απλή κατάρτιση. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την δική του την κλίση. Δηλαδή, υπάρχουν άτομα που είναι καλύτεροι στο νερό. Όμως, δεν σταματάμε να εκπαιδευόμαστε.
Επίσης, σε βάθος χρόνου πολλά άτομα από εμάς γινόμαστε εκπαιδευτές. Σε προσωπικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή εγώ είμαι διευθυντής προγράμματος καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Η ομάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή εφτά άτομα, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Δηλαδή, μπορούμε να καταρτίσουμε ένα σεμινάριο πιστοποιημένο από το ERC (European Resurrection Council – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης). Μέσα στην ομάδα υπάρχουν άτομα που έχουν φτάσει στο επίπεδο του εκπαιδευτή οπότε μπορούν να εκπαιδεύσουν και άλλους. Το σίγουρο είναι ότι εκπαιδευόμαστε και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΠΥ). Κάθε χρόνο γίνεται ένα δίμηνο πρόγραμμα από το οποίο παίρνουμε πιστοποίηση από την ΠΥ.
Άρα για την πυρόσβεση εκπαιδευόμαστε από την ΠΥ, για τις βασικές πρώτες βοήθειες από το πρόγραμμα που έχουμε εμείς και αυτή τη στιγμή τρέχει και ένα πρόγραμμα από το Τμήμα Ειδικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ. Από τα δέκα άτομα που απαρτίζουν αυτό το τμήμα, τα δύο είμαστε της πρώτης γραμμής. Για παράδειγμα που έγινε τώρα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τα έξι άτομα που έστησαν τον καταυλισμό, οι δύο είναι μέλη της ομάδας μας.
Τι εξοπλισμό διαθέτει η ΕΘΟΠΑΚ;
Ο εξοπλισμός πάντα είναι σχετικός. Ποτέ δεν φτάνει και τίποτα. Δηλαδή, σε μία φωτιά είναι αρκετό ένα ποτήρι με νερό αν είμαστε μπροστά. Εάν έρθουμε μετά από δύο λεπτά ένας κουβάς είναι αρκετός. Εάν πάμε μετά από δέκα λεπτά, δύο πυροσβεστικά δεν είναι αρκετά. Άρα όλα είναι σχετικά. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν αλυσοπρίονα και μέσα κατάσβεσης. Όχημα δεν έχουμε. Από εκεί και πέρα οποιοδήποτε εργαλείο υπάρχει από τη στιγμή που εμείς είμαστε καταρτισμένοι και ξέρουμε πως να το χρησιμοποιήσουμε είναι εποικοδομητικό και παραγωγικό.
Έχουμε σκηνές για να στήσουμε αυτόνομο καταυλισμό και γεννήτριες γι’ αυτόν, έχουμε αλυσοπρίονα σε περίπτωση που πέσει κάποιο δέντρο, υπάρχουν μέσα κατάσβεσης, επινότια, κράνη, φόρμες, φτέρες.
Ποιοι είναι οι πόροι τις ΕΘΟΠΑΚ;
Ό, τι έχουμε σήμερα τα έχουμε πάρει κομμάτι – κομμάτι. Τα έσοδά μας είναι τα 24 ευρώ της ετήσιας συνδρομής που δίνουν κάθε χρόνο τα μέλη της Ε.Θ.Ο.Π.Α.Κ και το «μάτωμα» της τσέπης του καθενός. Για να είμαστε ειλικρινής μέχρι το 2007 η Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας επιχορηγούσε τις ομάδες με εξοπλισμό. Από εκεί και πέρα, ο εξοπλισμός που προστέθηκε από το 2008 είναι είτε από μερικούς ιδιώτες που μας βοήθησαν είτε από την δικιά μας τσέπη.
Τι περιστατικά μπορεί να αντιμετωπίσει η ΕΘΟΠΑΚ;
Αν συμβεί το οτιδήποτε μέσα στον Δ. Θερμαϊκού εξυπακούεται ότι πάμε αυτοβούλως. Αυτό λέει η καρδούλα μας άλλωστε. Τώρα αν συμβεί κάτι εκτός δήμου, θα πρέπει να γίνει κλήση είτε από την Περιφέρεια είτε από την Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας. Το να πας είναι το μόνο εύκολο. Όμως, εκεί που θα πας θα πρέπει να έχεις φροντίσει εσύ να πας και να είσαι ανεξάρτητος. Δηλαδή να μην χρειαστείς να σου δώσουν ούτε μπουκαλάκι νερό. Να έχεις το νερό σου, το φαγητό σου, που να μείνεις, ούτως ώστε να μην τους επιβαρύνεις και με την δική σου την παρουσία. Η δικιά σου η παρουσία πρέπει να είναι καθαρά βοηθητική. Άρα αυτό γίνεται μόνο όταν σε καλούν επίσημα.
Έχετε επιχειρήσει σε συμβάντα;
Φυσικά. Την Παρασκευή όταν ξέσπασε η φωτιά στις έξι παρά είκοσι στην είσοδο της Περαίας στην Ξενίου Διός, ήμουν στο παρατηρητήριο μας στο Ραντάρ, βλέπω καπνό, ακούω και την πυροσβεστική, και εν τέλει έφτασα πριν τα πυροσβεστικά διότι ήμουν κοντά και ήξερα και το μέρος. Εκείνη τη στιγμή είχα επάνω μου μία τσάπα. Με αυτή την τσάπα καθάρισα το σημείο οπότε δεν κατάφερε να επεκταθεί η πυρκαγιά. Το 2016, που η συντοπίτισσά μας είχε πνιγεί ήμασταν τέσσερις – πέντε μέρες στις έρευνες. Δεν είναι ότι όλοι θα μπούμε σε ένα πεδίο, μέσα στη φωτιά ή μέσα στα ερείπια. Υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω μας που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Όπου χρειαστεί και μπορούμε να βοηθήσουμε, βοηθάμε.
Ποια είναι η συνεργασία σας με τον Δήμο σε αυτή τη φάση;
Ο Δήμος σίγουρα μας παρέχει τα λειτουργικά έξοδα για το οίκημα που έχουμε τα γραφεία μας. Από εκεί και πέρα είμαστε ένα ειδικευμένο χέρι στη διάθεση του δήμου. Όπου μας χρειαστούν και μπορούμε να βοηθήσουμε είμαστε στη διάθεσή τους.
Οτιδήποτε και αν συμβεί, τα μέλη της ΕΘΟΠΑΚ πρωτίστως κοιτάν την ασφάλεια την δική τους και της οικογένειάς τους. Άλλωστε όπως λέμε πάντα, ο καλός διασώστης είναι ο ασφαλής διασώστης. Μόλις δούμε ότι όλα είναι εντάξει στο σπίτι μας και γύρω από το σπίτι μας, θα έρθουμε στην ΕΘΟΠΑΚ και θα δηλώσουμε το παρόν. Από εκεί και πέρα η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων μιλάει με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και λειτουργούμε βάσει του σχεδίου της Πολιτικής Προστασίας. Πέρα από αυτό, φυσικά δρούμε και σε οτιδήποτε συναντήσουμε μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε εκεί που πρέπει.
Προσπαθείτε να προσελκύσετε καινούργια μέλη;
Κανένας δεν περισσεύει. Δεν έχει τόση σημασία ο αριθμός των μελών. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μέλη τα οποία πριν έρθουν στην ΕΘΟΠΑΚ θα κοιταχτούν στον καθρέφτη, θα τα βρουν με τον εαυτό τους, θα αφήσουν το εγώ τους στο σπίτι και θα έρθουν στην ΕΘΟΠΑΚ να γίνουμε εμείς. Μόνο όταν γίνουμε εμείς μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να πάει μπροστά. Γιατί με τα πολλά εγώ γίνεται μπέρδεμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το να υπάρχουν άτομα τα οποία θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς στον συνάνθρωπό τους. Έρχονται πολλοί μόνο για να μάθουνε και όχι για να δώσουνε.