Back
ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ

Εργαζόμενοι ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ: Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!

Διάρκεια ανάγνωσης: 2 λεπτά

Σε σύσκεψη αποφασίστηκε η ανάληψη δράσεων, προκειμένου να αποτραπεί το σχέδιο της κυβέρνησης για “ιδιωτικοποίηση” του νερού.

Πραγματοποιήθηκε χθες (20/12) η σύσκεψη που κάλεσαν το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ, κατά την οποία αποφασίστηκε ο συντονισμός των δράσεων ενάντια στο σχέδιο κλεισίματος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας.

Στη θέση αυτών, όπως εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, θα προκύψουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, περίπου μία ανά περιφέρεια, που θα κληθούν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που θα υπαγορεύσει η κυβέρνηση μέσω της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Οι νέοι αυτοί πάροχοι, όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου θα προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, απορροφώντας τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, λόγω της υποστελέχωσής τους, μεγάλο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών θα ανατεθεί σε ιδιώτες μέσω εργολαβιών ή ΣΔΙΤ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Για τους χιλιάδες εργαζόμενους των ΔΕΥΑ το μέλλον που επιφυλάσσεται είναι αβέβαιο, καθώς κανένας δεν γνωρίζει που θα βρεθούν την επόμενη μέρα και με ποιες συνθήκες εργασίας. Επαληθεύεται πλήρως η εκτίμηση που είχαμε από την άνοιξη, όταν λέγαμε πως η δημιουργία της ΡΑΑΕΥ έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής. Το νέο αυτό σχήμα, θα κληρονομήσει προφανώς όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα του παρελθόντος. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι πίσω από τα παχιά λόγια για καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση, στην πράξη αυτό που δρομολογείται είναι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ο νέος γύρος της επίθεσης απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού έχει ανοίξει. Οι εργαζόμενοι σε ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ μαζί με την κοινωνία για άλλη μια φορά καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Το καταφέραμε το 2014 με το συντριπτικό 98% στο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Το καταφέραμε τον Απρίλιο που μας πέρασε με την ιστορική συναυλία της πλατείας Αριστοτέλους που ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ που είχε ακυρώσει. Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!»

Μπορείς να διαβάσεις:

Η νέα «παλέτα» τιμολογίων προκαλεί «αχρωματοψία» – Τι πρέπει να γνωρίζεις

Post a Comment