Back

Εν όψει της ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής υπό τον Θεόδωρο Τζέκο

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αυτά που θέλουν να μάθουν οι δημότες και ερμηνεύουν το «πώς» και «γιατί» σημειώθηκε η μεγάλη έκπληξη – ανατροπή στον Δήμο μας.

Γραφεί ο, Γαβριήλ Θ. Λαμψίδης, Δημοσιογράφος – Μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ

Θα διαρκέσει, μήπως, ολόκληρη την 5ετία το …σοκ που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο μας; Τίποτα δεν αποκλείεται, πόσο μάλλον αυτό το ενδεχόμενο, ως επακόλουθο μιας από τις πιο μεγάλες αλλά και από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπλήξεις των δημοτικών εκλογών πανελλαδικά.

Παρασκευή σήμερα και μετά Σάββατο και μετά Κυριακή, η ημέρα κατά την οποία θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στο Δήμο μας με την ορκωμοσία, στη θέση του πρώτου πολίτη μεταξύ όλων των δημοτών, του Θεοδώρου Τζέκου, νικητή – θριαμβευτή των εκλογών.

Είναι μέρες τώρα που σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να είχα γράψει πολύ νωρίτερα αυτό το κείμενο, αφού ήταν σίγουρο ότι δεν θα είχε προηγηθεί κανείς άλλος από αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να τοποθετηθούν. Κι’ αφού ο κλήρος πέφτει σε μένα και λόγω ιδιότητας, θα αναφερθώ όχι απλά στο αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά βαθύτερα, όσο χρειάζεται ή επιβάλλεται, ως ελεύθερος επιρροών ή δεσμεύσεων δημότης.

Μια πρώτη επίπτωση είναι αυτή στην οποία ήδη αναφέρθηκα, ότι δηλαδή σχεδόν όλοι από αυτούς που είχαν ή διεκδίκησαν κάποιο ρόλο, απέφυγαν να τοποθετηθούν ανοιχτά και μέχρι αυτής της ώρας επέλεξαν τη σιωπή, διαπιστώνοντας ίσως ότι το φαινόμενο που σημειώθηκε εδώ δεν είναι από τα συνηθισμένα και είναι, εξ’ αυτού του λόγου, δυσερμήνευτο.

Για τους πολλούς υπάρχει ένα οριστικό αποτέλεσμα και, κατά την κρίση τους, περιττεύουν τα λόγια ή δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα. Μια τέτοια αντιμετώπιση, ως περίπου γενικευμένη και εύκολα αποδεκτή, μόνο φαινομενικά ανταποκρίνεται στα πράγματα. Έτσι ή αλλιώς, το ενδιαφέρον να εξηγηθούν σε βάθος οι αιτίες που έφεραν τις ανατροπές και τον παραμερισμό προσώπων ιδιαίτερα και προνομιακά προβεβλημένων, δεν καλύφθηκε και, μάλλον, έχει ενταθεί, διότι στα δημοτικά πράγματα οι σχέσεις είναι διαπροσωπικές και επιβάλλεται να έχουν στερεό υπόβαθρο, ώστε οι σχέσεις, λόγω κοινής μοίρας ως συνδημοτών, να μην χάσουν τη θερμότητά τους λόγω αρνητικών συναισθημάτων.

Κανονικά, κι’ αν προτιμάτε, ορθολογικά, δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας δημότης που να μην θέλει να πετύχει η καινούργια Δημοτική Αρχή υπό τον Θεόδωρο Τζέκο. Έδειξε στο πρόσωπό του την προτίμησή του η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, ενώ κατά τα καθιερωμένα οι πάντες, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, δέχονται και αναγνωρίζουν ότι ο μεν δήμαρχος είναι υπεράνω παρατάξεων και συνδυασμών, δήμαρχος όλων των δημοτών, το δε Δημοτικό Συμβούλιο διαβουλεύεται και καταλήγει στην επιλογή εκείνων των αποφάσεων που υπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των δημοτών.

Το εκλογικό σώμα, μέσα σε μια μυστήρια σιωπή και παρότι δέχτηκε την πίεση να επιλέξει μεταξύ του προερχόμενου από μιαν αμφιλεγόμενη θητεία και του έμπειρου αλλά ανεπίκαιρου πολιτικά προσώπου, φέρθηκε αξιότερα από όσο υπολογίσαμε ακόμα και οι πιο έμπειροι από εμάς και υπηρέτησε το συμφέρον του τόπου ιδανικά, με ένα τρόπο που εντυπωσίασε και κατέπληξε τους πάντες.

Σαν να γνώριζε τι έγινε ακόμα και στην …αθέατο πλευρά του Φεγγαριού, το εκλογικό σώμα λειτούργησε ως ανώτατη δικαστική αρχή και έβαλε, να το γράψουμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν όλοι, κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Παρατάξεις, συνδυασμοί και πρόσωπα, άσχετα με την εντύπωση που είχε σχηματιστεί και, ιδίως, άσχετα με την αξία και ειδικό βάρος που πίστευαν ότι διαθέτουν τα πρόσωπα, πήραν το μάθημά τους.

Αυτό που δεν έκαναν οι διεκδικητές της Δημοτικής Αρχής, σε χρόνο πρωθύστερο που είχαν στη διάθεσή τους, ώστε να υπάρξει μια προοπτική προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καιρών, ανέλαβε να το κάνει ως δική της υποχρέωση, η Κοινή Γνώμη και το κατόρθωσε, σε απόδειξη αυτού που έχει παρατηρηθεί και επιβεβαιώνεται σε όλες τις περιπτώσεις, ότι δηλαδή η Κοινή Γνώμη είναι αλάνθαστη.

Αυτή, λοιπόν, η αξιοσέβαστη Κοινή Γνώμη, έθεσε όριο αποδοχής στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή και στην ουσία αποστράτευσε τον επικεφαλής και μέχρι την λήξη του έτους δήμαρχο. Επίσης, έθεσε εκτός μάχης τον τεχνητά «φουσκωμένο» επικεφαλής της πολύ φιλόδοξης και αξιέπαινης παράταξης που συγκρότησαν τρεις συνδυασμοί και στελέχη με συναθροισμένη υπόληψη και εκτίμηση. Και συνέβη αυτό διότι οι διακηρύξεις της παράταξης είχαν μια χωρίς αντίκρισμα ανωτερότητα, στην πράξη όμως θυσιάστηκε η ιδέα της συνένωσης χάρη στην προβολή τους ενός, λάθος στρατηγικής και ευθύνη που μοιράζεται σε όλους. Σε όλους επίσης μοιράζεται και το κόστος της συντριβής. Διότι περί αυτού πρόκειται, με βάση την εκτίμηση ότι το ξεκίνημα στο «ΚΑΠΑ» είχε προκαλέσει εκείνον τον ενθουσιασμό που θα σφραγιζόταν με άνετη επικράτηση.

Η αλάνθαστη Κοινή Γνώμη επιβράβευσε τον μοναχικό υποψήφιο, ο οποίος προφύλαξε τον εαυτό του και με πολύ κουράγιο και πίστη στις δυνάμεις και δυνατότητές του, αρνήθηκε να φορέσει το άδειο πουκάμισο που του προτάθηκε, ώστε να γίνει, από μονομάχος, δικαιούχος στη διανομή των λαφύρων σε μια λεηλατημένη από πριν Δημοτική Αρχή σε περίπτωση επικρατήσεως.

Η έκπληξη είναι διπλή νίκη, την οποία οφείλεις, Θεόδωρε Τζέκο, να χειριστείς με ευθύνη χωρίς ποτέ να ξεχαστείς. Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μιαν ιδέα που έφτασε η ώρα να πραγματοποιηθεί και αυτή η ώρα είναι τώρα.

Καλή, καρποφόρα και ευλογημένη θητεία, προς κοινή ωφέλεια, με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς περιχαρακώσεις και έπαρση, οι ευχές μου στην Δημοτική Αρχή της προσεχούς 5ετίας.

Περαία 15 Δεκεμβρίου 2023

Μπορείς να διαβάσεις:

Ορκωμοσία Νέας Δημοτικής Αρχής 2024-2029 – Δήμαρχος Θεόδωρος Τζέκος

Post a Comment