Back
debate

Εκλογές 2023: Η ώρα του debate – Σε «θέση μάχης» οι πολιτικοί αρχηγοί

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στην τελική ευθεία για το αποψινό debate των πολιτικών αρχηγών που θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ. Τα θέματα, οι θέσεις, οι συμμετέχοντες και οι «αποστειρωμένοι κανόνες».

Το βράδυ της Τετάρτης 10/05 θα βρεθούν στο τηλεοπτικό πλατό της ΕΡΤ μερικοί από τους πολιτικούς αρχηγούς για το καθορισμένο debate. Από τις 21:00μ.μ και για τις επόμενες τρεις ώρες θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον μέσα από έναν «παράλληλο μονόλογο».

Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Κυριάκος Βελόπουλος (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) και Γιάννης Βαρουφάκης (ΜΕΡΑ25) θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους καθώς και τις αδυναμίες των πολιτικών αντιπάλων τους. Στο στούντιο θα κάτσουν από τα αριστερά προς τα δεξιά με βάση το εκλογικό ποσοστό τους στην βουλή. Για παράδειγμα πρώτος θα κάθεται ο κ. Μητσοτάκης, δίπλα του ο κ. Τσίπρας κοκ.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των 6 τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα φτάσουν περίπου στις 20:00 στο Ραδιομέγαρο υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ελέγχους στην πρόσβαση συγκεκριμένων χώρων.

Οι αρχηγοί των κομμάτων και τα επιτελεία τους, πριν μπουν στο στούντιο, θα προετοιμαστούν στα γραφεία του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ. Επιπλέον, το debate θα μεταδοθεί και από το ertnews.

Τα θέματα

Σε 36 ερωτήσεις θα κληθούν να απαντήσουν στο debate οι πολιτικοί αρχηγοί, για θέματα που χωρίζονται σε έξι ενότητες.

1η Θεματική Ενότητα: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση
2η Θεματική Ενότητα: Εξωτερική πολιτική – Άμυνα
3η Θεματική Ενότητα: Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια
4η Θεματική Ενότητα: Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος
5η Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον – Ενέργεια
6η Θεματική Ενότητα: Νέα Γενιά

Επιπλέον, έχει καθοριστεί σε κάθε θεματική ενότητα να απαντά πρώτος διαφορετικός πολιτικός. Για παράδειγμα, στην πρώτη θεματική ενότητα θα απαντήσει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, στην δεύτερη θεματική ενότητα θα απαντήσει πρώτος ο κ. Τσίπρας κοκ.

Σημειώνεται, ότι η εκφώνηση κάθε ερώτησης θα διαρκεί 30 δευτερόλεπτα, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων θα απαντούν μέσα σε ενάμιση λεπτό.

Το «ασφυκτικό» πλαίσιο ερωτο-απαντήσεων

Ένα debate που δεν θα είναι και τόσο debate πρόκειται να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές απόψε στους δέκτες τους καθώς οι κανόνες είναι αυστηροί και οδηγούν σε ένα μονοπάτι χωρίς περιθώρια αντεγκλήσεων.

Αρχικά, υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των έξι δημοσιογράφων για ελεύθερες ερωτήσεις απορρίφθηκε από την διακομματική επιτροπή ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει οτιδήποτε τον φέρνει κατά μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που ο τελευταίος αναμένεται να προκαλέσει έστω δια της πλαγίας τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτό που μένει να δούμε είναι η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος καλείται να αντέξει στην πίεση των δύο πλευρών (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ). Από την άλλη, και υπόλοιποι τρεις αρχηγοί, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάννης Βαρουφάκης αναμένεται να αποφύγουν να εμπλακούν στις συγκρούσεις των δύο επικρατέστερων κομμάτων.

Μπορείς να διαβάσεις:

Νέα Μηχανιώνα: 100 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού στο Δ. Θερμαϊκού

Post a Comment