Back

Ε-parents: Ανάμεικτα συναισθήματα δημιουργεί η νέα πλατφόρμα

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-parents πριν καν λειτουργήσει!

Το Υπουργείο Παιδείας εισάγει νέο εγχείρημα, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει λίαν συντόμως. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-parents και βασικές τις λειτουργίες θα είναι οι επιδόσεις των παιδιών σε προφορικές και γραπτές εξετάσεις, το πρόγραμμα μαθημάτων και εκδρομών, σχόλια για την διαγωγή των παιδιών όπως επίσης και μέσο για να ορίζουν οι γονείς κάποιο ραντεβού με τους καθηγητές.

Παρόλο που δεν έχει δοθεί προς λειτουργία ακόμα, με βάση την περιγραφή της πλατφόρμας, φαίνεται πως σκοπός της είναι, να εξυπηρετεί γονείς και κηδεμόνες άμεσα και έγκαιρα. Όμως, βασικό ερώτημα είναι πως αντιμετωπίζουν την νέα αυτή προσθήκη στην καθημερινότητά τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, ήρθαμε σε επαφή με καθηγητές, γονείς αλλά κυρίως παιδιά και μιλήσαμε για την δική τους άποψη αναφορικά με την χρησιμότητα της πλατφόρμας.

Συνομιλήσαμε τόσο με την Διευθύντρια του Γυμνασίου Νέων Επιβατών, Γεραγωτέλη Παπαδοπούλου, όσο και με τον Διευθυντή του 1ου ΓΕ.Λ. Νέας Μηχανιώνας, Χρήστο Γεροβασιλείου, οι οποίοι μας τόνισαν πόσο σημαντική είναι η δια ζώσης παρουσία των γονέων στους σχολικούς χώρους και η άμεση επαφή μεταξύ γονέων και καθηγητών. Μας είπαν ότι με την δια ζώσης συνάντηση μπορεί να δει και ο γονέας πως είναι ο χώρος που περνάνε τόσες ώρες τα παιδιά αλλά και το παρουσιαστικό των καθηγητών. Από την άλλη, το ίδιο σημαντικό είναι και για τους καθηγητές να μιλάν από κοντά με τους γονείς γιατί έτσι μπορούν να καταλάβουν πολλά για το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί.

Επίσης, φαίνεται να εγείρει προβληματισμούς η πλατφόρμα καθώς όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροβασιλείου, ήδη η προσέλευση των γονέων έχει μειωθεί δραματικά και ότι «έχουμε μαθητές τρία χρόνια που δεν έχουμε δει ποτέ τους γονείς τους».

e-parents

Γυμνάσιο Ν. Επιβατών

«Είναι σημαντική η αλληλεπίδραση για την εξέλιξη του παιδιού»

Από την πλευρά των γονιών, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕ.Λ. Νέας Μηχανιώνας όπως επίσης και με την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Επιβατών, Σαφλέκα Τερέζα, φαίνεται πως αφενός βοηθάει ένα ψηφιακό αρχείο, αφετέρου καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορεί – και δεν θα έπρεπε – να αντικαταστήσει την δια ζώσης επικοινωνία μεταξύ γονέων και καθηγητών.

Εξάλλου, όπως μας ενημέρωσαν όλοι οι ανωτέρω, ήδη τα σχολεία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή ιστοτόπους για την ενημέρωση των γονιών τόσο για την πρόοδο όσο και για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα προκύψει. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, φαίνεται πως δεν επηρεάζονται οι μαθητές από την λειτουργίας μιας τέτοιας πλατφόρμας. Όπως μας είπαν, ήδη οι γονείς ενημερώνονται άμεσα μέσω mails ή τηλεφώνων, οπότε δεν αλλάζει προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση η καθημερινότητά τους.

Γίνεται εμφανές πως υπάρχει μία διχογνωμία γύρω από το θέμα, όπως και κάθε φορά που καλούμαστε να μάθουμε να ζούμε με νέα δεδομένα. Τα ερωτήματα που έχουν να απαντηθούν σχετικά με τις προεκτάσεις της πλατφόρμας είναι αρκετές, μιας και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, προς το παρόν. Το μόνο που μένει να δούμε είναι πως θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και στην πράξη.

Μπορείς να διαβάσεις:

Βιασμός 4χρονου: Πατέρας και γιαγιά κατηγορούνται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό του – Η κατάθεση της μητέρας.

Post a Comment