Back
Παπία

Ε. Παπία: Από τον Τουρισμό στην Εστίαση…ένα Σωματείο δρόμος

Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

«Ο Τουρισμός αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της περιοχής μας, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε σε Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης», τονίζει μιλώντας στο #ethermaikos η πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστών Δ. Θερμαϊκού, Ελένη Παπία.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Στεφανίδου – ethermaikos.gr

Σε μια διαφορετική θέση από αυτή που την είχαμε γνωρίσει ως δραστήρια επιχειρηματία στον ξενοδοχειακό χώρο στο δήμο Θερμαϊκού, συναντάμε πλέον την Ελένη (Λένα) Παπία, η οποία εδώ και λίγους μήνες διατελεί Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Δ. Θερμαϊκού.

Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων της, η κα. Παπία, μιλώντας στο #ethermaikos, δίνει τη δική της εικόνα για τον δήμο, επισημαίνει την ανάγκη να ενωθούν οι επαγγελματίες της περιοχής έτσι ώστε «να συνθέσουν μια ποιοτικότερη εικόνα της εστίασης», ενώ κάνει εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα.

κα. Παπία μπορεί όπως έχουμε ήδη συζητήσει οι δυο κλάδοι (σσ εστίαση και τουρισμός) να είναι όμοροι, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η παρουσία και οι πολύτιμες γνώσεις σας θα ήταν πιο αναμενόμενες στην προεδρεία ενός Σωματείου Ξενοδόχων. Πως, λοιπόν, προέκυψε η δική σας συμμετοχή στις εκλογές του Σωματείου Επισιτιστών και ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις για την εκλογή σας;

Είναι αλήθεια , ότι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι σε ξενοδοχειακά θέματα, σαν ενεργό μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αλλά και μέχρι πρότινος σαν μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είναι όμως γεγονός, ότι για ένα ξενοδοχείο που έχει επισιτιστικά τμήματα, πέραν της παροχής πρωινού, ισχύουν όλα τα προ απαιτούμενα στην εστίαση, όμως με πολύ αυστηρότερους κανόνες και συχνότατους ελέγχους. Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων υπάρχει εμπειρία και καθημερινότητα στο ξενοδοχείο, ανάλογη ενός καταστήματος εστίασης, με μεγάλη μεθόδευση σε πρακτικές, λεπτομέρειες και διαδικασίες. Συνεπώς υπάρχει το γνωστικό πεδίο που απαιτείται για την συγκεκριμένη θέση, παράλληλα με γνώση και εν συναίσθηση των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχή μας.

Βρέθηκα στο Σωματείο, κατόπιν παρότρυνσης του κ. Σαφλέκα, ιδρυτικού μέλος του Σωματείου, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια, αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο στα ζητήματα της περιοχής. Μην ξεχνάμε ότι οι θέσεις αυτές είναι εθελοντικές και οι εμπλεκόμενοι αφιερώνουν τον προσωπικό τους χρόνο για το συλλογικό καλό. Μέσα στους σκοπούς του καταστατικού του Σωματείου είναι η τουριστική αναβάθμιση του Δήμου Θερμαϊκού, σκοπός που τον πιστεύω και θέλω να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις. Ο Τουρισμός αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της περιοχής μας, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε, να της δώσουμε ταυτότητα και να την αναδείξουμε σε Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης, μέσα από συνεργασίες και συνέργειες. Στο προηγούμενο συμβούλιο, ξεκίνησα σαν απλό μέλος και με την εμπιστοσύνη όλων των μελών του νέου συμβουλίου, βρέθηκα στην θέση της προέδρου. Ελπίζω να φανώ αντάξια και να πέτυχουμε διεκδικήσεις για το καλό όλης της περιοχής.

Ποια χρονίζοντα ζητήματα θα «κυνηγήσετε» πρώτα; Ποιοι είναι οι πρώτοι σας στόχοι;

Υπάρχουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των επαγγελματιών, αλλά υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν επαγγελματίες και κατοίκους και έχουν να κάνουν με την συνολική μακροπρόθεσμη αναβάθμιση της περιοχής του Δήμου. Ζητήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι τώρα, όπως η διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής – να θυμίσω τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016 – που με το δεδομένο της κλιματικής αλλαγής, είναι ένας ορατός κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί.

Άλλο μεγάλο θέμα που βιώνει η περιοχή, είναι η διάβρωση των ακτών του παραλιακού μετώπου, που οφείλεται σε επεμβάσεις – έργα που έχουν ολοκληρωθεί παλαιότερα χωρίς όμως την εφαρμογή των αντίστοιχων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως επιβαλλόταν να γίνει κατά την κατασκευή τους. Σήμερα βλέπουμε το αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας, η ακτή σε αρκετά σημεία να έχει χάσει μέχρι και 6 μέτρα. Χάνουμε κομμάτι των ακτών μας, ακτές με την διάκριση της γαλάζιας σημαίας και αυτό μας αφορά όλους και πολίτες και επαγγελματίες. Αναρωτηθείτε, με δεδομένο την υφιστάμενη κατάσταση, πως οι επαγγελματίες, σε λίγα χρόνια θα μπορούν, κάτω από τις προδιαγραφές που θέτει η Κτηματική Υπηρεσία, να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στον αιγιαλό;

Αυτά τα τεράστιας σημασίας ζητήματα, σήμερα έχουμε την δυνατότητα να λυθούν με τεχνικά έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τρέχουν. Απαιτούνται μελέτες εφαρμογής και χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, οι οποίες όμως πιστεύω, πως θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Όλα τα παραπάνω απαιτούν τεχνοκράτες με όραμα, στο τιμόνι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας.

Αναφορικά με τα καθημερινά ζητήματα, θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με κάθε έναν επαγγελματία ξεχωριστά και να τα καταγράψουμε, ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε απαιτήσεις και διεκδικήσεις.

Και τέλος ένα ζήτημα που θεωρώ απαραίτητο, είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των επαγγελματιών μας σε θέματα βιωσιμότητας. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, τα νέα δεδομένα της εποχής και να υιοθετήσουμε στα καταστήματα μας πρακτικές εναρμονισμένες με ζητήματα βιωσιμότητας.

Τι προσφέρει διαχρονικά η ύπαρξη ενός τέτοιου Σωματείου στο τοπικό γίγνεσθαι ενός δήμου που είναι αμιγώς τουριστικός, όπως ο δικός μας;

Ένα Σωματείο που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των επαγγελματιών ενός τουριστικού Δήμου, έχει στόχο να ενώνει τις φωνές τους και να επικοινωνεί τα προβλήματά τους που όσο υφίστανται, επηρεάζουν την εικόνα της εστίασης της που εισπράττουν οι επισκέπτες μας. Είναι το μέσο για να επικοινωνήσουν οι επαγγελματίες τα θέματα που τους απασχολούν, προκειμένου να δρομολογηθούν ενέργειες και να ασκηθούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, στοχεύοντας στην επίλυσή τους.

Έχει άλλη βαρύτητα το να προσπαθείς να λύσεις κάτι μόνος σου, ατομικά, από το να τίθεται ένα αίτημα η μία διεκδίκηση από ένα σύνολο επαγγελματιών, που όλοι μαζί, εισακούονται με διαφορετική δυναμική.

Μιλάμε για ένα Σωματείο από τα παλαιότερα στον δήμο μας, φαντάζομαι λοιπόν είναι και μεγάλη η ευθύνη που φέρει ο Πρόεδρός του.

Κάθε πρόεδρος για να μπορέσει να επιτελέσει έργο, χρειάζεται πρωτίστως την αρμονική συνεργασία όλων των μελών του ΔΣ αλλά και την συμμετοχή όλων των μελών του.

Μεγαλύτερη ευθύνη για μένα θα είναι η προσπάθεια να αλλάξουν νοοτροπίες ετών και όλοι μαζί να συνθέσουμε μια ποιοτικότερη εικόνα της εστίασης στον Δήμο μας.

Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα αισιόδοξο μήνυμα, να μας πείτε ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε για την φετινή τουριστική σεζόν στον δήμο μας.

Ο Τουρισμός είναι ένας δυναμικός τομέας που δεν σταματά να εξελίσσεται. Επηρεάζεται από το γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό και διεθνές περιβάλλον. Αναμετρηθήκαμε με σειρά κρίσεων απέναντι στις οποίες επιδείξαμε σημαντική αντοχή και επιβιώσαμε. Φαίνεται ότι η περιοχή όχι μόνο ανακάμπτει, αλλά προσελκύει και ξένους επενδυτές για αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων. Αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, η φετινή τουριστική σεζόν βρίσκεται ξεκάθαρα σε αυξητική τροχιά.

Το στοίχημα είναι η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας, να πραγματοποιείται με όρους ποιότητας τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο υποδομών, και σ’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών. Είναι τεράστιας σημασίας, οι επισκέπτες να αποκομίζουν θετικές εντυπώσεις – ας μην ξεχνάμε ότι πλέον έχουν την δυνατότητα να αξιολογούν και να βαθμολογούν και τον προορισμό! Η καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων μας, η προσβασιμότητα, ο φωτισμός, η ασφάλεια, οι συγκοινωνίες μας, όλα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον βαθμό ικανοποίησης του επισκέπτη.

Μπορείς να διαβάσεις:

Δ. Θερμαϊκού: Με ημερίδα για τις «Προκλήσεις και τις Προοπτικές» στο “32ο Money Show”

Post a Comment