Back
Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας

Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας: Μικροί ήρωες ζουν ανάμεσα μας!

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας, λαμπρό παράδειγμα για την σημασία της συλλογικής προσπάθειας για το κοινό καλό. Η Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, Πευκούλα Σταγιά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Λάμπης Αβραμίδης μιλούν στο #etharmaikos για την σημασία των πρώτων βοηθειών στο σχολείο.

Το “παζλ” μιας συλλογικής προσπάθειας, του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Τριάδας, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων συμπληρώνεται με την απόκτηση απινιδωτή που με την πολύτιμη συνεισφορά  του σχολικού νοσοκόμου αποτελεί απόδειξη ότι στα σχολεία επιτελείται έργο.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου:

Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας

Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας

Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας

Πράγματι, για το έργο αυτό μόνο περηφάνια μπορεί να αισθάνεται η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας, Πευκούλα Σταγιά αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Λάμπης Αβραμίδης.

Προγράμματα και δράσεις συμπληρώνουν το πολύτιμο έργο

Πρωταρχικός στόχος, είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων ώστε με τις πρώτες βοήθειες να δοθεί μια ευκαιρία ζωής στον συνάνθρωπο.

Πράγματι, όπως μου περιγράφει ο κ. Αβραμίδης στην τοπική κοινότητα της Αγίας Τριάδας κανείς δεν γνώριζε εάν υπήρχε απινιδωτής, γι’ αυτό το λόγο και προχώρησαν σε μια σειρά δράσεων για την συλλογή χρημάτων με τελικό σκοπό την απόκτηση απινιδωτή, όχι μόνο για το σχολείο αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία:

«Στο χωριό υπήρχε απινιδωτής και δεν γνώριζε κανείς που είναι. Θέλουμε να ενημερώσουμε και την τοπική κοινότητα ότι υπάρχει απινιδωτής στην Αγία Τριάδα».

Δράσεις ευαισθητοποίησης με την Ε.ΘΟ.ΠΑΚ.

Σχετικά με τον τρόπο που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το ποσό ο κ. Αβραμίδης ανέφερε: «Έχουμε κάνει πάρα πολλά, Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, αποκριάτικους χορούς, λαχειοφόρους, έτσι συγκεντρώθηκαν τα χρήματα και καταφέραμε να το προμηθευτούμε».

Οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ξεκίνησαν ήδη από πέρσι με την ΕΘ.Ο.ΠΑΚ και θα συνεχιστούν με το πρόγραμμα Kids Save Lives:

«Πέρσι με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, πραγματοποιήσαμε μια εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και στη χρήση απινιδωτή με πιστοποίηση με την ΕΘ.Ο.Π.Α.Κ. στα παιδιά αλλά και σε ενήλικες» σύμφωνα με την κα. Σταγιά.

Ωστόσο, τίποτα δε θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την πρωτοβουλία του Συλλόγου:

«Ο Σύλλογος Γονέων προσπαθεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να είναι χρήσιμοι όχι στο στενό περιβάλλον του σχολείου αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Οι άνθρωποι αυτοί νοιάζονται για το κοινό καλό και δεν νοιάζονται απλά σε ένα θεωρητικό επίπεδο αλλά πράττουν».

Οι «μικροί ήρωες» απολαμβάνουν το μάθημα των πρώτων βοηθειών

Ιδιαίτερα σημαντικός, κρίνεται και o τρόπος με τον οποίο “αγκάλιασαν” οι μικροί μαθητές την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.  Την θέληση τους να μάθουν και να αποτελέσουν στο μέλλον μικροί «ήρωες», μου επιβεβαιώνουν τόσο η κα. Σταγιά όσο και ο κ. Αβραμίδης:

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη η επανάληψη και ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά είναι πολύ σημαντικός: «Για τα παιδιά οι πρώτες βοήθειες έχουν πολύ ενδιαφέρον και αναγνωρίζουν την αξία τους. Για αυτά, είναι η πρώτη τους επαφή-ενημέρωση και ο τρόπος με τον οποίο μεταλαμπαδεύεται αυτή η γνώση είναι πολύ σημαντικός… Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε αντίστοιχες δράσεις τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και τα παιδιά να παρακολουθούν για ένα δίωρο. Η επανάληψη και η συνεχής ενημέρωση κάτι αφήνει σε όλους, η συνεχής επαφή είναι πολύ σημαντική».

Παράλληλα, η κα. Σταγιά συμπλήρωσε: «Σε αυτή τη φάση και πέρσι με την ΕΘ.Ο.Π.Α.Κ.  και φέτος με τον σχολικό νοσηλευτή μαθαίνουν ΚΑΡΠΑ, με τα μέσα που έχουμε. Ο απινιδωτής φυσικά είναι μια πολύ λεπτή υπόθεση για να την αφήσουμε στα παιδιά προς το παρόν. Όμως θα μπούμε και εκεί αφού περάσουνε όλες οι τάξεις σε εκπαίδευση ακόμα και οι πολύ μικροί. Μάλιστα το πρόγραμμα XΟΠΑ ήρωες εκπαιδεύει τους μικρούς μαθητές να αντιλαμβάνονται τα σημάδια που υπάρχουν, πριν την εκδήλωση εγκεφαλικού και μάλιστα εκπαιδεύονται και στον τρόπο αλλά και στο που θα επικοινωνήσουν».

Σχετικά με τον απινιδωτή η κα. Σταγιά το χαρακτήρισε ως ένα «πολύτιμο δώρο ζωής» εντάσσοντας την απόκτηση του απινιδωτή σε ένα ολιστικό πρόγραμμα δράσης. Μάλιστα με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των μαθητών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για όλους τους γονείς του σχολείου  από το Kids Save Lives.

Τέλος, σύμφωνα με την κα. Σταγιά, το κόστος του απινιδωτή ανέρχεται  πάνω από 1.000 ευρώ, ένα “γενναίο” ποσό που διδάσκει σε μικρούς και μεγάλους ότι κάθε μικρή προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα και σημαντικά για το κοινωνικό σύνολο αποτελέσματα.

Κλείνοντας, το Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αλληλεγγύης:

«Ο Σύλλογος Γονέων μέσα από τον ελεύθερο χρόνο τους, την καλή τους την καρδιά μέσα από εκδηλώσεις όπως το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ. Ο κάθε ένας από τη θέση που βρίσκεται μπορεί να κάνει πράγματα για το κοινωνικό καλό… και σίγουρα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα» δήλωσε η κα. Σταγιά.

Μπορείς να διαβάσεις:

Γίνε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θερμαϊκού – Άνοιξαν οι δηλώσεις συμμετοχής

Post a Comment