Back
Δημοτικές εκλογές

Δημοτικές εκλογές 2023: Οδηγίες προς τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου

Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πόσες κάλπες θα στηθούν, που ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που γεννιούνται στους ψηφοφόρους…στο δρόμο προς την κάλπη – Το #ethermaikos παρουσιάζει τον αναλυτικό «οδηγό» για το πως θα ψηφίσουμε καθώς και τις αλλαγές στην εκλογική διαδικασία.

Αντίστροφα -πριν τη διπλή κάλπη της 8ης Οκτωβρίου- μετρά ο χρόνος σε επίπεδο Περιφερειών και Δήμων και η εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση των ψηφοδελτίων, βρίσκει συνδυασμούς και υποψηφίους σε προεκλογικό…πυρετό. Μόνο μια εβδομάδα μας χωρίζει από την επίσημη πρεμιέρα της προεκλογικής περιόδου και αυτό σημαίνει ότι οι ”μνηστήρες” του Δ. Θερμαϊκού θα έχουν 30 ημέρες στη διάθεσή τους για να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Εκτός, όμως, από τις ραγδαίες εξελίξεις σε επίπεδο συνδυασμών, με απροσδόκητες συγχωνεύσεις και αιφνίδιες αποχωρήσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πολιτικές αναλύσεις, λόγω των αλλαγών που θα ισχύσουν.

Οι εκλογές…αλλιώς

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου είναι οι εξής:

1. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ως επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας, ορίζεται η Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.
2. Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.
3. Εξορθολογίζεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές είναι 611 έναντι 703 της τετραετίας 2019 – 2023.
4. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.
5. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ 201 και 2.000 κατοίκων εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων, την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για πρώτη φορά σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι συνδυασμοί κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους ηλεκτρονικά, όπως ακριβώς έκαναν τα κόμματα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου.

Έτσι θα ψηφίσει ο Δ. Θερμαϊκού

Για τον Δήμο Θερμαϊκού θα υπάρχουν οκτώ (8) διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα για κάθε Δημοτική Κοινότητα. Το κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι χωρισμένο σε δύο μέρη: Στο μεν πρώτο, θα είναι εγγεγραμμένοι όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και των τριών (3) Δημοτικών Ενοτήτων (Θερμαϊκού, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής) όπου οι εκλογείς θα έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς στα ονόματα που επιθυμούν, όπου και αν ψηφίζουν.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος που έβαζε στις προηγούμενες εκλογές έναν σταυρό στη δική του Δημοτική Ενότητα, τώρα θα μπορεί να ψηφίσει όποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο θέλει από το επάνω μέρος του ψηφοδελτίου, βάζοντας μέχρι και τέσσερις (4) σταυρούς.

Στο δε δεύτερο μέρος των οκτώ (8) ψηφοδελτίων του δήμου, θα υπάρχουν τα ονόματα των υποψήφιων κοινοτικών συμβούλων. Εκεί, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) ή δύο (2) υποψηφίων.

Σημειώνεται, πως με βάση τον πληθυσμό τους, οι περιοχές της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου, της Ν. Κερασιάς και του Μεσημερίου, εκλέγουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ δυο (2) υποψήφιων κοινοτικών συμβούλων.

Μπορείς να διαβάσεις:

Τσαμασλής-Καπλάνης: Ένας πολιτικός «γάμος» φέρνει…τα πάνω κάτω στο Δ. Θερμαϊκού

Post a Comment