Back
Διάβρωση ακτών

Διάβρωση ακτών: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν δύο σημεία στο Δήμο Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών μας θέτει έρευνα του δημοσιογράφου Νίκου Αβουκάτου βασισμένη σε στοιχεία της εταιρίας μελετών Consortis.

Ένα πρόβλημα που την τελευταία δεκαετία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, ιδίως σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία. Κύριος λόγος η κλιματική αλλαγή και οι επί σειρά ετών ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Ο Νίκος Αβουκάτος, δημοσιογράφος και ιδρυτής του greenagenda.gr, μιλάει στο #ethermaikos για την κατάσταση του φαινομένου στην Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιφέρει πολύ δυσάρεστες συνέπειες αν δεν υπάρξουν έγκαιρες παρεμβάσεις για την αποτροπή του.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Αβουκάτος:

 

Ποια είναι τα κόκκινα σημεία στον Δήμο Θερμαϊκού;

Αρχικά, η ακτογραμμή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) μελετήθηκε κατά τμήματα. Στόχος είναι, δηλαδή, να εντοπιστούν οι περιοχές που θα εμφανίσουν αυξημένη τρωτότητα σε διάβρωση υπό την πίεση κυματικών φορτίσεων από τη θάλασσα. Η πρόγνωση αυτή έχει γίνει, επομένως, σε βάθος 50ετίας και 100ετίας, ώστε να ληφθούν υπόψιν ακόμα και οι πιο αργές εδαφικές μεταβολές.

Συγκεκριμένα, τον Δήμο Θερμαϊκού, υπάρχουν πέντε σημεία κατά μήκος της ακτής που αποτελούν μέρος της μελέτης της Consortis. Ξεκινάνε δηλαδή από τον Ανθεμούντα και καταλήγουν περίπου στην Αγία Τριάδα. «Από αυτά τα πέντε σημεία, τα δύο είναι σε υψηλό κίνδυνο», δηλώνει ο κ. Αβουκάτος.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις εντείνουν τον κίνδυνο

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής μεταβλητότητας ήταν ήδη εμφανείς στο παράκτιο περιβάλλον λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου μέρους ανθρώπινης παρουσίας. «Εκεί λαμβάνουν χώρα πολλές δραστηριότητες όπως οικονομικές, αναψυχής, τουριστικές, οικιστικές. Και αυτό πραγματικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», τονίζει ο κ. Αβουκάτος. «Οι αρχές, οι υπηρεσίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει, συνεπώς, να δούνε με τη δέουσα προσοχή το ζήτημα», καταλήγει.

Μέριμνα από την Περιφέρεια για το εν λόγω ζήτημα

Πριν από δύο χρόνια, η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη και Διαχείριση του Κινδύνου της Διάβρωσης των Ακτών για όλο το μήκος της ακτογραμμής της. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν κόμβο διαρκούς συλλογής επίγειων και δορυφορικών δεδομένων που σχετίζονται με το θαλάσσιο και ηπειρωτικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε:

  • αδιάλειπτες παρατηρήσεις από πλωτήρες για τις κατακόρυφες μετακινήσεις εδάφους,
  • μεταβολές της ακτογραμμής,
  • δείκτες υγρασίας, θερμοκρασίας και βλάστησης.

Στόχος του συστήματος αυτού είναι, δηλαδή, ο εντοπισμός περιοχών κατά μήκος της ακτογραμμής με αυξημένη τρωτότητα σε διάβρωση.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, αναφέρει ότι «με το Παρατηρητήριο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης του παράκτιου μετώπου στην Κεντρική Μακεδονία, σε πλήρη λειτουργία καταφέραμε να μην κινούμαστε “στα τυφλά” στα προβλήματα τρωτότητας των ακτών».

Επομένως, πρόκειται για έναν πολύτιμο οδηγό για τον έγκαιρο εντοπισμό των φαινόμενων διάβρωσης της ακτογραμμής που έθεσε η Περιφέρεια, στην υπηρεσία των δήμων, των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων, ειδικά στις παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

 Μπορείς να διαβάσεις:

Α. Βουδούρης για απόφαση ΣτΕ: «Δεν μας αγγίζει προς το παρόν»

Αυτές είναι οι πέντε ακτές του Δήμου Θερμαϊκού που προτείνονται για «Γαλάζια Σημαία»

Post a Comment