Back
ΔΕΥΑ Θερμαϊκού

ΔΕΥΑ Θερμαϊκού: Σου χρωστάω, μου χρωστάς

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Στο κατώφλι των δικαστηρίων βρίσκεται η κόντρα μεταξύ Δήμου Θερμαϊκού και δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης. Όλα ξεκίνησαν με την ΔΕΥΑΘ να ζητάει ένα δάνειο για λειτουργικές δαπάνες και αποπληρωμή παλιών οφειλών και τον Δήμο στη θέση του εγγυητή.

Αντιμέτωπος με δικαστικές περιπέτειες κινδυνεύει να βρεθεί ο Δήμος Θερμαϊκού αφού η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θερμαϊκού (Δ.Ε.Υ.Α.Θ.), δηλώνει αποφασισμένη να ασκήσει αγωγή. Ο όρος που έχει θέσει η ΔΕΥΑ Θερμαϊκού για την αποφυγή της νομικής οδού είναι ο συμψηφισμός των χρεών της, με ένα παλιό ανεξόφλητο χρέος του Δήμου της τάξεως των 200.000 ευρώ.

Να δούμε τα τεφτέρια μας

Η αφετηρία της κόντρας μεταξύ δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και Δήμου ανάγεται στην περίοδο της πανδημίας, όταν η ΔΕΥΑ έλαβε ένα δάνειο ύψους περίπου 396.000 ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, όπου λόγω της κρίσης οι δημότες αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού.

Βογιατζής Γιάννης_ΔΕΥΑΘ

Το ποσό αυτό, όπως αναφέρει στο #ethermaikos ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού, Ιωάννης Βογιατζής, δεσμεύτηκε να αποπληρώσει στον Δήμο η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, από τον Ιούνιο του 2021. Η αποπληρωμή του δανείου θα πραγματοποιούνταν σε 18 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (22.000 ευρώ/ μήνα).

«Από τα χρήματα αυτά (396.000 ευρώ) το ποσό των 285.000 πήγε στην ΕΥΑΘ Α.Ε., έναντι του χρέους. Τα υπόλοιπα πήγαν στην ΔΕΗ, η οποία εξόφλησε ένα μέρος από το ποσό της τάξεως των 650.000 ευρώ, που είχε κάνει δοσοποίηση η προηγούμενη διοίκηση», εξηγεί ο κ. Βογιατζής.

Συμπληρώνει όμως, ότι επειδή ο Δήμος χρωστά στην δημοτική επιχείρηση το ποσό των 198.000 ευρώ, ζήτησε να γίνει συμψηφισμός με το ποσό του δανείου.

Η ΔΕΥΑ Μηχανιώνας (πριν την συνένωση του «Καλλικράτη») είχε συνάψει μια προγραμματική σύμβαση με τον πρώην Δήμο Μηχανιώνας, συνολικού ποσού περίπου 190.000 ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή «δεν εισέπραξε ποτέ η ΔΕΥΑ Μηχανιώνας».

«Χρέος μου η διεκδίκηση των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΘ»

«Είμαι υποχρεωμένος, ως πρόεδρος, να διεκδικήσω τα συμφέροντα της επιχείρησης. Αυτά τα χρήματα αναφέρονται κάθε χρόνο από τους ορκωτούς λογιστές στα υπουργεία της ΔΕΥΑ Θερμαϊκού», υπογραμμίζει ο κ. Βογιατζής, και γι’ αυτό η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να τα διεκδικήσει. Τονίζει, μάλιστα, πως παρέδωσε ο ίδιος φάκελο με όλα τα αποδεικτικά στον Δήμο και αναμένει την έγκριση του συμψηφισμού. Ο ίδιος διευκρινίζει: «αυτό που είπαμε στο δήμο είναι να αφαιρεθεί το ποσό που μας χρωστά από το δάνειο που πήραμε και θα αποπληρώσουμε τη διαφορά».

Σε ερώτησή μας για το πότε θα καταφύγει σε αγωγή, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ δεσμεύεται να κινηθεί νομικά «Μόνο εάν και όταν η απόφαση του Δήμου απορρίψει τον συμψηφισμό των χρεών». Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει πως «Ο δήμος δεν είναι αρνητικός στο να στηρίξει την επιχείρηση, αλλά και οι υπάλληλοι του Δήμου θέλουν να είναι νομικά καλυμμένοι». Ενώ ο ίδιος απέδωσε την διστακτικότητα του Δήμου στο ενδεχόμενο «τα οφέλη αυτά να έχουν παραγραφεί», λόγω μη διεκδίκησης των οφειλών αυτών από προηγούμενες διοικήσεις.

Ολοκληρώνοντας την συνομιλία μας, ο κ. Βογιατζής δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν την διαφάνεια και την διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης. «Η ΔΕΥΑ Θερμαϊκού σήμερα είναι υγιέστατη οικονομικά, πληρώνει τις υποχρεώσεις της και διαθέτει στο ταμείο της ποσά υπερδεκαπλάσια από αυτά που παρέλαβε».

“Αλαλούμ” σε βάρος του Δημοτικού Ταμείου

«Μπάχαλο» χαρακτήρισε τα οικονομικά του δήμου με ανακοίνωσή του, τις προηγούμενες ημέρες, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαυρομάτης. Στο Δ.Τ. που εξέδωσε επιβεβαιώνει τον δανεισμό της ΔΕΥΑ και τους όρους που αυτή δεσμεύτηκε να το αποπληρώσει.

«Αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. αναγνωρίζει ότι χρωστά προς το Δήμο Θερμαϊκού συνολικά 242.000 ευρώ. Δηλαδή πήρε το δάνειο, αλλά δεν πληρώνει τις δόσεις. Και επιπλέον από τον Απρίλιο του 2022, έχει αφήσει απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με κίνδυνο να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια νερού του Δήμου!», εξηγεί ο κ. Μαυρομάτης. Ενώ στη συνέχεια θέτει μια σειρά ρητορικών ερωτημάτων: «Που πήγαν λοιπόν τα 396.000 ευρώ του δανείου; Γιατί η ΔΕΥΑΘ δεν πληρώνει τις δόσεις του δανείου; Μήπως δεν έχει έσοδα;».

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι «το αλαλούμ» που επικρατεί είναι σε βάρος του Δημοτικού Ταμείου. Δημοτική Διοίκηση και ΔΕΥΑ, επιβεβαιώνουν «το μπάχαλο» στα οικονομικά του Δήμου. Όταν «σκοτώνονται» για τους μεταξύ τους λογαριασμούς, πώς να περιμένουμε να ασχοληθούν με τα πιο σημαντικά;» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Μπορείς να διαβάσεις:

Κολυμβητήριο ΚΑΠΠΑ: Γεμίζουν ξανά οι πισίνες

 

Post a Comment