Back
Τηλεμαχία

Debate: Ο Δ. Θερμαϊκού στο «τραπέζι» (Βίντεο)

Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Λίγο πριν την αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, το βράδυ της Τρίτης, οι τέσσερις διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου “άνοιξαν” διάπλατα την ατζέντα των εκλογών, καταθέτοντας το όραμά τους για τον δήμο Θερμαϊκού.

Στην εκπομπή «Δημοτικές εκλογές 2023» της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, με τον Παναγιώτη Κρινή, οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, Γιάννης Μαυρομάτης, Θεόδωρος Τζέκος και Κοσμάς Στεφανίδης, «αναμετρήθηκαν» μέσω τον προγραμμάτων τους, με φόντο το προεκλογικό σκηνικό των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε μία πολιτισμένη συζήτηση, χωρίς ακρότητες, που διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, οι «δήμαρχοι» του Θερμαϊκού, παρέθεσαν τους στόχους και τους προβληματισμούς τους για την επόμενη μέρα, ξεκινώντας από την καθημερινότητα και καταλήγοντας στο μεγάλο αναπτυξιακό πλάνο για το Δήμο Θερμαϊκού του 2030.

Οι θεματικές ενότητες, δεν έδωσαν την ευκαιρία για σοβαρή αντιπαράθεση και συμπεράσματα, καθώς και οι απαντήσεις των υποψηφίων, κυρίως λόγω περιορισμένου χρόνου -ως είθισται στα debate- δεν κατάφεραν να αφήσουν ένα συγκεκριμένο «αποτύπωμα», αλλά μια γενική εικόνα του των θέσεων τους.

Παραλιακό μέτωπο: Η «βιτρίνα» του δήμου Θερμαϊκού

Στο πρώτο μέρος της τηλεμαχίας και σε σχέση με την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, ο κ. Τσαμασλής αναφέρθηκε αρχικά στην μελέτη που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία ενοποιεί το Καλοχώρι και φτάνει μέχρι το Αγγελοχώρι. Αναφέρθηκε στα οφέλη αυτής της ενοποίησης και υπογράμμισε τη σημασία ενός τέτοιου έργου για το δήμο, λέγοντας ότι «θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον δήμο Θερμαϊκού», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως είναι ένα έργο που ο δήμος δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί με σθένος.

Ο Γιάννης Μαυρομάτης με τη σειρά του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που ”βασανίζουν” τα περίπου 50χλμ παραλιακού μετώπου που διαθέτει ο Δήμος Θερμαϊκού, ξεκινώντας από το πολύ σοβαρό ζήτημα της διάβρωσης των ακτών, παραθέτοντας ταυτόχρονα και τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στις παραλείψεις της μελέτης ενοποίησης, τονίζοντας ότι χρειάζεται αντίστοιχη μελέτη και από το Αγγελοχώρι έως την Επανομή, «για την ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου Θερμαϊκού».

Ο Θεόδωρος Τζέκος, επισήμανε και αυτός το ζήτημα ”αποκλεισμού” του μισού δήμου από την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, τονίζοντας τη σημασία ανάπτυξης δραστηριοτήτων από την Περαία μέχρι την Επανομή. Ενώ, πρόσθεσε στη κουβέντα και το ζήτημα της «προσάμμωσης των λιμανιών μας», καταθέτοντας τις λύσεις που προτείνει ο συνδυασμός του, για να «μπει ο δήμος επιτέλους σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης».

Ο Κοσμάς Στεφανίδης, αναφερόμενος στο παραλιακό μέτωπο του δήμου μας, έκανε λόγο για «σύνολο φιλέτων, που μέχρι τώρα η λογική έλεγε ότι το κόβουμε και το δίνουμε προκειμένου να έχει το μεγάλο κεφάλαιο κερδοφορία», διερωτώμενος αν με τον όρο ”αξιοποίηση” εννοούμε τελικά το ”ξεπούλημα” χωρίς όρους.

Καθαριότητα/ Ανακύκλωση: Το «στοίχημα» κάθε δημάρχου

Στο δεύτερο γύρο της τηλεοπτικής μάχης των υποψήφιων δημάρχων, ο Γιάννης Μαυρομάτης, για το θέμα της καθαριότητας του δήμου, τόνισε ότι σήμερα ο τομέας της καθαριότητας βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια γιατί «ο δήμος δεν διαθέτει δικά του οχήματα», παρόλο που όπως τόνισε: «επί της δικής μας διοίκησης αγοράστηκαν έξι οχήματα και ήρθαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, άλλα τέσσερα». Ενώ, σχολίασε και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος σε ιδιώτες με μηδενικές εκπτώσεις, κάνοντας λόγο για «πανελλαδικό ρεκόρ».

Ο κ. Τζέκος, έθεσε ως στόχο «την αποτελεσματικότητα του δήμου» για το ζήτημα της καθαριότητας και συνέχισε λέγοντας ότι «πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά την καθαριότητα, χωρίς να διαθέτουμε τις αντίστοιχες υπηρεσίες». Ενώ, τόνισε τη σημασία του να στηρίζεται ο δήμος στις δικές του δυνάμεις και πρότεινε ένα «μικτό σύστημα» στην καθαριότητα, όπου «η Υπηρεσία καθαριότητας του δήμου θα συνεργάζεται στενά με τον ιδιώτη».

Ο κ. Στεφανίδης, εντόπισε τα προβλήματα σχετικά με την καθαριότητα, αποδίδοντας τα στο γεγονός ότι όλες οι διοικήσεις «έθεσαν ως προτεραιότητα την κερδοφορία του εργολάβου και όχι τις ανάγκες του δήμου». Ενώ, ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η Λαϊκή Συσπείρωση «ξέρει να σέβεται τα τέλη των δημοτών, ξέρει πως να αξιοποιεί τον εργαζόμενο του δήμου και πως να κάνει το ένα ευρώ, δέκα».

Ολοκληρώνοντας το δεύτερο μέρος της τηλεμαχίας, ο Γιώργος Τσαμασλής, αναφερόμενος στην καθαριότητα και υπερασπιζόμενος τα επιτεύγματα της διοίκησής του, τόνισε: «Σήμερα ο δήμος Θερμαϊκού, με 12 απορριμματοφόρα στο στόλο του, είναι ο πιο καθαρός δήμος. Πιάνουμε δουλειά στις 3:00 τα χαράματα, ώστε το πρωί να είναι όλοι οι κάδοι καθαροί. Αλλάξαμε 3.000 κάδους σε μια μέρα. Είμαστε πρώτοι και στην ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να γλιτώνει ο δήμος τα τέλη στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης και αυτό γιατί είναι πράγματι μικτό το δικό μας σύστημα».

Για τα αντιπλημμυρικά έργα

Ο Κοσμάς Στεφανίδης, σχετικά με το θέμα των ρεμάτων, αναφέρθηκε στις εικόνες που κάνουν τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου και αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί στα ρέματα της περιοχής μας. «Το γεγονός είναι ότι η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι η προτεραιότητα του δήμου», σχολίασε και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τη Λαϊκή Συσπείρωση γιατί «θα μπει μπροστά στη μάχη της ασφάλειας και της ανάπτυξης».

Ο κ. Τσαμασλής, αναφέρθηκε αρχικά στους τέσσερις συνολικά καθαρισμούς των ρεμάτων που διενεργήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι τα καλάμια -για τα οποία έγινε λόγος από τον κ. Στεφανίδη- «δεν είναι ούτε σκουπίδια, ούτε ογκώδη, καθώς δεν εμποδίζουν τη ροή του νερού», ενώ αναφέρθηκε και στη μελέτη που διενήργησε ο δήμος με ιδίους πόρους για τη διάνοιξη των ρεμάτων.

Ακολούθως, ο κ. Μαυρομάτης αναφέρθηκε στην ”στασιμότητα” των αντιπλημμυρικών έργων στο δήμο μας την τελευταία τετραετία, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα τους. Ενώ, από την τοποθέτηση του, δεν έλλειψαν και τα ”καρφιά” για τα 8.000.000 ευρώ που «έχασε η σημερινή δημοτική αρχή για τη θωράκιση της περιοχής απέναντι στις θεομηνίες», δεσμευόμενος ότι την επόμενη μέρα οι μελέτες αυτές θα εφαρμοστούν.

Ο κ. Τζέκος, εμφανίστηκε ενωτικός και υποστήριξε ότι «σε τέτοια ζητήματα, το επίπεδο της αντιπολίτευσης πρέπει να πέσει και όλοι μαζί να συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».

Οδικό δίκτυο: Η «πληγή» της πόλης

Ο κ. Τσαμασλής, αναφερόμενος στο ζήτημα της οδοποιίας, έκανε λόγο για «ένα μεγάλο πρόβλημα», στο οποίο χρειάστηκε να παρέμβει άμεσα η διοίκησή του. Όπως και έκανε, με ένα πρόγραμμα ύψους 5.600.000 ευρώ «για να ασφαλτοστρώσουμε από την αρχή 180 δρόμους σε ολόκληρο τον πολεοδομικό ιστό» και ένα πρόγραμμα 1.800.000 ευρώ, που αφορά την αγροτική οδοποιία.

Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική του, ο κ. Μαυρομάτης, κατηγόρησε τη σημερινή δημοτική αρχή για ”κούφιες” εξαγγελίες, καθώς όπως είπε: «Όχι 180, δεν υπάρχει ούτε ένας δρόμος που να έχει ασφαλτοστρωθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας» και υπογράμμισε «ούτε η μελέτη για τους κυκλικούς κόμβους δεν έχει φτάσει στο ΔΣ». Ενώ, σχετικά με τις προτεραιότητές του για την επόμενη μέρα, ανέφερε: «Η διαπλάτυνση της Επαρχιακής Οδού 27 Θες/νίκης – Ν. Μηχανιώνας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ακώλυτη διέλευση των πεζών εκεί, είναι από τα πρώτα μας μελήματα».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του κ. Τζέκου πάνω στο ζήτημα της οδοποιίας, με τον ίδιο να εξαπολύει πυρά εναντίον της παρούσας δημοτικής αρχής για «εξαγγελίες εκατομμυρίων, χωρίς να γίνεται τίποτα». Ο κ. Τζέκος, μάλιστα, διαβάζοντας την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, απέδωσε την ”στασιμότητα” των έργων αυτών «στα πολλά προβλήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Ο κ. Στεφανίδης, ανεβάζοντας τους τόνους, έκανε λόγο για «διοίκηση του ”θα”» και βάζοντας στο εδώλιο και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, τόνισε πως «ότι έχει να κάνει με τις ανάγκες του λαού, έχουν μάθει να το κάνουν στην άκρη», δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι «αυτό θα το αλλάξουνε οι άνθρωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Μπορείς να διαβάσεις:

Αδαμίδης – Βουλγαράκη ενώνουν δυνάμεις

Post a Comment