Back

Απεργία: Κατεβάζει ρολά η χώρα – Ποιοι συμμετέχουν, οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Απεργιακό «τσουνάμι» σαρώνει σήμερα τη χώρα με κύριο αίτημα την απόδοση ευθυνών για έγκλημα στα Τέμπη. Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά την 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Εικοσιτετράωρη απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη προκήρυξαν για σήμερα Πέμπτη 16/03 τα συνδικάτα με τη συμμετοχή αυτή τη φορά και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, η οποία δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της περασμένης Τετάρτης (08/03).

«Όλων οι ζωές μετράνε. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι» σημειώνει η ΓΣΣΕ στην ανακοίνωσή της και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε και αυτή, την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, κατεβάζοντας «ρολά» στο Δημόσιο.

Απεργία κηρύχθηκε και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με απόφαση που ελήφθη στο 28ο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

ΕΚΘ

«Το Εργατικό Κίνημα της πόλης θα είναι και αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11:30 μπροστά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Απεργία

Στην ανακοίνωση του ΕΚΘ επισημαίνεται:

• Απεργούμε, απαιτούμε, διεκδικούμε

• Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

• Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

• Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

• Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

• Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

• Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

• Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.

• Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.

ΑΔΕΔΥ: Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: «Ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

-να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

-να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».

«Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

ΠΑΜΕ

Στο Άγαλμα Βενιζέλου καλούν εργατικά σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, ενώσεις γονέων και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 10:30, ως εξής:

Τσιμισκή με Αριστοτέλους: σωματεία στον Κλάδο του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών.

Πλατεία Άθωνος: σωματεία στον Κλάδο των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας, λοιπών σωματείων του Ιδιωτικού Τομέα.

Καρόλου Ντηλ – Ερμού: σωματεία στον Κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Πλατεία Αγ. Σοφίας: σωματεία στον Κλάδο της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στις 10:30, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες μαζί με φοιτητικούς συλλόγους καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα, με σκοπό να κατευθυνθούν στο Άγαλμα Βενιζέλου.

ΑΠΘ – ΠΑΜΑΚ

Σε καταλήψεις των σχολών τους και νέες μαζικές κινητοποιήσεις προχώρησαν από εχθές, Τετάρτη, οι φοιτητές σε ΑΠΘ και πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Οι φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Επίσης, αύριο Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιήσουν εκδήλωση με τη συμμετοχή εργαζομένων στον ΟΣΕ & καθηγητών τους, στο Πολυτεχνείο και να συμβάλουν στη δημιουργία μνημείου για τους νεκρούς συμφοιτητές τους.

Σχολεία

Σε απεργία κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς οι συνδικαλιστικοί τους φορείς. Οι διευθύνσεις των σχολείων έχουν ενημερώσει από χτες τους γονείς σε ποιες τάξεις και ποια μαθήματα θα πραγματοποιηθούν.

ΟΑΣΘ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν ανακοινώσει ότι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Σήμερα Πέμπτη, θα εκτελούνται δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας μόνο από 50 λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ που εκτελούν έργο του ΟΑΣΘ, τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑμεΑ.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο τα πλοία αναμένεται να μείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας μέχρι και τις 12:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Η ΠΝΟ επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή της την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτεί την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας.

«Εκτός» και τα αεροδρόμια

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας. «Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00:01 ως 24:00» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στον δρόμο και οι νοσοκομειακοί γιατροί

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ.

«Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8/3 και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια στις 12/3. Κλιμακώνουμε με νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16/3. Είναι ο μόνος δρόμος για να μη συγκαλυφθεί, να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Μπορείς να διαβάσεις:

iSea: Παράκτιος καθαρισμός στην περιοχή του ΚΑΠΠΑ 2000 (Βίντεο)

Post a Comment