Back
ΕΦΕΤ

Ανακαλεί πιάτο των Jumbo ο ΕΦΕΤ – Εντοπίστηκαν καρκινογόνες χημικές ουσίες

Διάρκεια ανάγνωσης: 2 λεπτά

Την άμεση ανάκληση ενός πορσελάνινου πιάτου που διαπιστώθηκε συγκέντρωση μολύβδου, ζήτησε ο ΕΦΕΤ από τα Jumbo – Ζητά από όσους το αγόρασαν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) ενημέρωσε προσφάτως τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την διακίνηση στην ελληνική αγορά πορσελάνινου πιάτου Κινεζικής προέλευσης από την εταιρία JUMBO, στο οποίο διαπιστώθηκαν αυξημένα επίπεδα απελευθέρωσης καδμίου και μόλυβδου.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρία την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένη παρτίδας με αριθμό SJB23022-1, με κωδικό προϊόντος ITEM NO: SJ0211 και αριθμό γραμμοκώδικα 0526126000033 ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

Το πορσελάνινο πιάτο που ανακαλέστηκε η διακίνησή του.

Ποιες είναι οι καρκινογενείς χημικές ουσίες

Τόσο το κάδμιο όσο και ο μόλυβδος ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων μετάλλων ενώ το κάδμιο παράγεται κυρίως ως παραπροϊόν της εξόρυξης, τήξης και εξευγενισμού του μολύβδου ή άλλων θειικών μεταλλευμάτων όπως ο ψευδάργυρος.

Το κάδμιο είναι τυπικό συστατικό στοιχείο των ηλεκτρικών μπαταριών, των χρωστικών ενώσεων, ορισμένων επιφανειακών επιστρώσεων αλλά και απαραίτητο στοιχείο στην ηλεκτρολυτική επικάλυψη. Το κάδμιο βρίσκεται υπό έρευνα σχετικά με την τοξικότητά του στους ανθρώπους καθώς ενδεχομένως να αυξάνει τους κινδύνους καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης.

Και ο μόλυβδος, ωστόσο, έχει ποικίλες χρήσεις στην καθημερινότητα, αφού χρησιμοποιείται ευρέως σε μπαταρίες για οχήματα αλλά και ως πρόσθετο για καύσιμο αεροσκαφών. Ο μόλυβδος εφόσον εκτεθεί στη φύση και έρθει σε επαφή με τον άνθρωπο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε νεφρά, συκώτι, αίμα, δερματίτιδες, αλλεργίες, βλάβη σε πνεύμονες, μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα και καρκινογενέσεις.

Μπορείς να διαβάσεις:

Η νέα «παλέτα» τιμολογίων προκαλεί «αχρωματοψία» – Τι πρέπει να γνωρίζεις

Post a Comment