Back

Αγριογούρουνα & Δήμος Θερμαϊκού: Μακριά και αγαπημένοι!

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σε μάστιγα τείνουν να εξελιχθούν οι ολοένα και συχνότερες εμφανίσεις αγριογούρουνων, σε κατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης,. Μόλις χθες κυκλοφορούσαν, και πάλι, ανενόχλητα στον Λαγκαδά.

Υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Επανομής και Περιχώρων, Αντώνη Κόγια, «προς το παρόν εδώ δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο έχουν οι κάτοικοι στο Πανόραμα ή στο Φίλυρο. Πριν τρία ή τέσσερα χρόνια είχαμε την εμφάνιση δύο αγριογούρουνων στην πλατεία της Επανομής, από τότε βέβαια δεν εμφανίστηκαν ξανά. Ακόμα και εκείνοι που βγαίνουν για κυνήγι λαγών, δεν έχουν δει κάτι μέχρι στιγμής». Όπως επισημαίνει «σε περίπτωση που αυξηθεί κι άλλο ο πληθυσμός τους τότε ναι, μπορεί να έρθουν και προς τα εδώ. Δεν είναι δύσκολο».

Πηγή καταστροφών και ατυχημάτων
Οι… βόλτες τους, ακόμα και εντός του αστικού ιστού, προς αναζήτηση τροφής εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Δεν είναι, άλλωστε, λίγα τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που έχουν προκληθεί εξαιτίας τους. Επίσης, τα αγριογούρουνα προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε διάφορες καλλιέργειες.

Ο περιορισμός τους καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος, αν αναλογιστεί κανείς τον γρήγορο ρυθμό αναπαραγωγής τους. «Συνήθως γεννούν 10 με 12 μικρά, για αυτό και ο αριθμός τους «ανεβαίνει» πολύ εύκολα. Μπορεί να γεννήσουν μέχρι και 2 φορές το χρόνο», σημειώνει ο κ. Κόγιας.

Είναι λύση το κυνήγι τους;
Από μόνοι τους οι κυνηγοί δεν είναι σε θέση να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Και αυτό, γιατί ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Κόγιας «το κυνήγι τους δεν είναι ανεξέλεγκτο, και επιπλέον υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία πίσω από αυτό. Δεν μπορείς, δηλαδή, να γυρνάς με ένα όπλο μόνος σου στο Φίλυρο και να αρχίσεις να τα σκοτώνεις. Θα σε «κυνηγήσουν» σίγουρα. Από την άλλη είναι και αρκετά επικίνδυνο, για αυτό θα πρέπει να πας κατάλληλα προετοιμασμένος, έχοντας μαζί σου την ομάδα σου αλλά και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά». Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, κατά τον ίδιο, είναι οι ίδιες οι μέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται το κυνήγι τους, και συγκεκριμένα μόνο κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. «Αν δηλαδή βρέξει την Τετάρτη και το Σάββατο, τότε τι μας μένει;», συμπληρώνει.

Κατά την άποψη του, τέλος, «στις περιοχές στις οποίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα θα πρέπει, σε συνεννόηση πάντα με το Δασαρχείο, να επιτρέπεται το κυνήγι τους όλες τις μέρες της εβδομάδας, όχι μόνο αυτές τις τρεις που ανέφερα προηγουμένως. Προφανώς, όμως, όλο αυτό δε θα πρέπει να συμβαίνει ανεξέλεγκτα. Με αυτόν τον τρόπο ίσως περιοριστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Post a Comment