Back
Δήμος Θερμαϊκού

“Αγκάθι” η διάβρωση στις παραλίες του Δ. Θερμαϊκού – Ε. Παπία: «Kάποιοι δεν θα μπορούν να απλώσουν ούτε καρέκλα»

Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ψηφίστηκε ο νόμος για την προστασία του αιγιαλού – Οι προσθήκες στον νέο νόμο «φέρνουν» νέα συνάντηση Δ. Θερμαϊκού και Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων με φόντο την εφαρμογή των νέων μέτρων – Ο δήμαρχος Θ. Τζέκος και η πρόεδρος του Σωματείου Ελ. Παπία μιλούν στο #ethermaikos.

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Όταν ξεκίνησε η διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο δήμος Θερμαϊκού ήρθε σε επαφή τόσο με όλους τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης, όσο και με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα της κινητοποίησης αυτής ήταν ότι πέρασε μία μικρή αλλά συγχρόνως θετική μεταβολή όσον αφορά στις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των διαφορετικών παραχωρήσεων στην παραλία.

Η προσθήκη στο νέο νόμο αφορά τις αποστάσεις των επιχειρήσεων και των ομπρελοκαθισμάτων. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται πως «μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά ή 4 μέτρων αν πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα».

 Το “αγκάθι” της διάβρωσης

Ελένη Παπία, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Δ. Θερμαϊκού

«Στο παραλιακό μέτωπο Περαίας- Αγ. Τριάδας έχουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα της διάβρωσης, με αποτέλεσμα κάποια καταστήματα να μην μπορούν να κάνουν χρήση του αιγιαλού», ανέφερε στο #ethermaikos η πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, Ελένη Παπία.

Η πρόεδρος τόνισε πως σε κάποια σημεία στους Ν. Επιβάτες μάλιστα η διάβρωση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε τα 4 επιτρεπόμενα μέτρα έχουν φτάσει στο πεζοδρόμιο. Το ζήτημα της διάβρωσης έχει επισημάνει επανειλημμένα η κα. Παπία η οποία εξήγησε πως η διάβρωση η οποία εξελίσσεται προκλήθηκε από τον βραχίονα που έχει κατασκευαστεί στους Ν. Επιβάτες σε συνδυασμό με τον αεροδιάδρομο στο αερολιμένα Μακεδονία.

«Είναι επιτακτικό για να σώσουμε τις παραλίες μας να γίνουν κάποια έργα. Υπάρχουν προγράμματα μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε αυτά να χρηματοδοτηθούν», είπε και τόνισε πως τα έργα αυτά προϋποθέτουν την διενέργεια μελετών. Υπάρχει μελέτη αποτύπωσης, αλλά χρειάζονται μελέτες εφαρμογής και προτάσεων», συμπλήρωσε.

Τι είχαν ζητήσει οι καταστηματάρχες

Μέσα στις προτάσεις του Σωματείου ήταν στα τμήματα που ο αιγιαλός έχει ακτίνα λιγότερη από 5 μέτρα να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη αλλά να ισχύσει ένα ποσοστό κάλυψης του 70%. Τη συγκεκριμένη πρόταση μετέφερε ο Δήμος Θερμαϊκού στους βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης, ωστόσο αυτή δεν υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.

Η πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «Κάποιοι δεν θα μπορούν να απλώσουν ούτε καρέκλα. Πλέον κάποιοι θα αποκλείονται».

Νέα Συνάντηση Δήμου – Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων

O Δ. Θερμαϊκού στάθηκε στο πλευρό του Σωματείου και όπως ανέφερε η πρόεδρος του θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του δημάρχου Θ. Τζέκου με το Σωματείο Επισιτιστικών Επαγγελμάτων στην οποία θα συμμετάσχει και η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, με σκοπό να συζητηθεί η νέα νομοθεσία περί του αιγιαλού και πως αυτή θα εφαρμοστεί.

Θ. Τζέκος: «Είμαι αντίθετος σε αυτή τη διάταξη αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικά»

«Έγινε μία βελτίωση τεχνική στην τελική μορφή του νόμου. Μικρή αλλά προς όφελος των καταστηματαρχών», σχολίασε στην πρώτη δήλωση του ο δήμαρχος Θ. Τζέκος στο #ethermaikos. Όπως ανέφερε, στην μικρή αυτή αλλαγή συνέβαλε και η προσπάθεια του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων. Αναφορικά με τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έντονης διάβρωσης της παραλίας, ο δήμαρχος απάντησε πως ο Δήμος εξάντλησε τα περιθώρια παρεμβάσεώς του. «Είναι ένας οριζόντιος νόμος που αναφέρεται σε παραλίες μεγάλου πλάτους και δεν θα έπρεπε να έχουμε μία οριζόντια εφαρμογή», επεσήμανε και συμπλήρωσε καταληκτικά πως «Είμαι αντίθετος σε αυτή τη διάταξη αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικά».

 Δ. Θερμαϊκού: «Μία μικρή αλλά θετική μεταβολή – Η κινητοποίησή μας απέδωσε»

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Δ. Θερμαϊκού δήλωσε πως: «Με μία θετική μεταβολή για τις επιχειρήσεις και του Δήμου Θερμαϊκού ψηφίστηκε ο νόμος για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές– Απέδωσε η κινητοποίηση του Δήμου Θερμαϊκού και των επαγγελματιών του Δήμου.

Με μία μικρή αλλά θετική μεταβολή που αφορά πρωτίστως τις παραχωρήσεις παραλίας για εμπορική αξιοποίηση στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο Δήμος Θερμαϊκού από την πρώτη στιγμή που μπήκε σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κινητοποιήθηκε και ήρθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους βουλευτές, αλλά και με τους επαγγελματίες, που διατηρούν επιχειρήσεις στην ακτογραμμή του Δήμου μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θερμαϊκού και αφού συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε τις αιτούμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο, απηύθυνε επιστολή με σχετικό περιεχόμενο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ενημέρωσε και τους βουλευτές της εκλογικής Περιφέρειας Β’ Θεσσαλονίκης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικά πέρασε στο τελικό κείμενο του νόμου μία σημαντική μεταβολή όσον αφορά στις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των διαφορετικών παραχωρήσεων στην παραλία. Η μεταβολή-προσθήκη στο νέο νόμο για τα 4 μέτρα για τις επιχειρήσεις σε εφαπτόμενα κτίρια επισημαίνεται στο παρακάτω κείμενο: «Μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά ή 4 μέτρων αν πρόκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα.

Ο Δήμος Θερμαϊκού καταληκτικά οφείλει να ευχαριστήσει για τη γόνιμη συνεργασία του το Σωματείο Καταστηματαρχών Επισιτιστικών Επαγγελμάτων Δ. Θερμαϊκού».

Μπορείς να διαβάσεις:

Έκτακτες βλάβες του δικτύου ύδρευσης – Χωρίς νερό Πάλιουρα και Ν. Μηχανιώνα

Post a Comment