Back

“Πιθάρι των Δαναΐδων” το δίκτυο ύδρευσης της Άνω Αγ. Τριάδας

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

Το “μαρτύριο της σταγόνας” βιώνουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι του οικισμού της Άνω Αγ. Τριάδας, από τις βρύσες των οποίων τρέχει νερό διαπιστωμένα ακατάλληλο – Ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα στο ενδεχόμενο μη σφράγισης της…ληγμένης δεξαμενής.

Το νερό είναι βασικός παράγοντας για τη δημόσια υγεία αλλά και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο όταν, ελλείψει υποδομών, το εν λόγω έργο ανατίθεται σε ιδιώτες, τότε κρίνεται επιβεβλημένος ο όσο το δυνατόν αυστηρότερος έλεγχος των εν λόγω παρόχων και ιδιόκτητων γεωτρήσεων. Διαφορετικά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος το νερό από αγαθό κοινής ωφελείας να μετατραπεί σε εμπορεύσιμο αγαθό αμφιβόλου ποιότητας με τις αντίστοιχες συνέπειες στη ζωή και την υγεία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι της Άνω Αγίας Τριάδας έχουν μάθει να ζουν χωρίς πόσιμο νερό, δεδομένου ότι αυτό το πολύτιμο αγαθό, απαξιώθηκε μόλις έγινε για πρώτη φορά γνωστό, ότι το νερό της ιδιωτικής δεξαμενής από το οποίο κατ’ ανάγκη υδρεύεται ο οικισμός -καθώς δεν είναι συνδεδεμένος με το υφιστάμενο δίκτυο-, είναι ακατάλληλο για χρήση. Από τότε, το νερό “στοιχειώθηκε” και το ζήτημα της ύδρευσης μετατράπηκε σε ένα «Γολγοθά» χωρίς τέλος, ενώ στον ορίζοντα παραμονεύει…ξηρασία.

Νερό αυστηρώς ακατάλληλο

Μέσω ενός “αμφιβόλου ποιότητας δικτύου” υδρεύεται εδώ και δεκαετίες ο οικισμός της Άνω Αγ. Τριάδας, αποφαίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού που διενήργησε το προηγούμενο διάστημα η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Σύλλογο «ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΩ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ» στις αρχές Οκτωβρίου, αποσπάσματα του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας, το νερό που φτάνει στις βρύσες των περίπου 300 κατοίκων (μόνιμων ή ημιμόνιμων, καθώς υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες), «[…] από το σημείο υδροληψίας στο υπ’ αρ. 691 αγροτεμάχιο της Αγ. Τριάδας, είναι ακατάλληλο για ύδρευση».

Το νερό στην Άνω Αγ. Τριάδα…στοιχίζει

Με επιστημονικές αποδείξεις πλέον, το νερό της Άνω Αγίας Τριάδας “απαξιώθηκε” και οι Αγιοτριαδίτες άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικές, πέραν της μοναδικής διαθέσιμης πηγής.

Ενεργοί κάτοικοι του οικισμού, είχαν πολύ καιρό πριν καταγγείλει την υπόθεση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εγείροντας μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και ζητώντας άμεσες λύσεις.

Για αυθαιρεσίες και στους λογαριασμούς από τον ιδιώτη που «χρεώνει 2 ευρώ ανά κυβικό νερού και δεν διστάζει να κόψει το νερό ακόμα και σε Άτομα με Αναπηρία όταν αυτοί αδυνατούν να πληρώσουν» κάνει λόγο στο #ethermaikos, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Κατοίκων Οικισμού Άνω Αγ. Τριάδας, Ευλαμπία Αθαναηλίδου. Ενώ, καταγγέλλει ότι ο ιδιοκτήτης της εν λόγω γεώτρησης λειτουργώντας εκβιαστικά «ζητούσε από μια τετραμελής οικογένεια που μόλις είχε εγκατασταθεί στον οικισμό το υπέρογκο ποσό των 600 ευρώ(!) για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο, ποσό που η οικογένεια κατάφερε να συγκεντρώσει επτά ημέρες αργότερα, οπότε και συνδέθηκαν».

“Ληγμένες” δεξαμενές

Στις 12 Μαΐου του 2022, κλιμάκιο του Τμήματος Περιβάλλοντος& Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε αυτοψία για έλεγχο λειτουργίας της επίμαχης γεώτρησης. Αφού διαπιστώθηκε η ύπαρξη και λειτουργία ηλεκτροδοτημένης γεώτρησης, η ελεγκτική Υπηρεσία επικοινώνησε με τον ιδιώτη οπότε και τους έγινε γνωστό από τον ίδιο ότι «η επιχείρηση ΑΡΩΝΗΣ Π. & ΣΙΑ Ε.Ε. δεν διατηρεί σήμερα άδεια χρήσης νερού για την εν λόγω γεώτρηση, παρότι στο παρελθόν έχει εκδοθεί άδεια εκτέλεσης έργου ανόρυξης υδρευτικής γεώτρησης […]».

Μετά την διαπίστωση της λήξης της άδειας, η Υπηρεσία προχώρησε στην εισήγηση και επιβολή προστίμου στην προαναφερθείσα εταιρία, το οποίο και αποπληρώθηκε.

Με τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και το ότι «το νερό της δεξαμενής ήταν ακατάλληλο για ύδρευση», η ελεγκτική υπηρεσία κάλεσε το σφράγισμα της εν λόγω δεξαμενής.

Δέσμευση για λύση από παλιά και νέα διοίκηση

Κάποιους μήνες αργότερα, ο Σύλλογος Ενεργών Κατοίκων έχοντας διαπιστώσει ότι δεν έγινε διακοπή χρήσης του ιδιωτικού δικτύου «όπως είχαν ενημερωθεί» από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, επανήλθε εγγράφως ζητώντας «να ενημερωθεί για τις επιπλέον ενέργειες και εξελίξεις στο θέμα».

Τον Ιανουάριο του 2023, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θερμαϊκού ενημερώνει το ΔΣ του Συλλόγου ότι «στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού έχει συμπεριληφθεί η εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: “Μελέτη επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης οικισμού Άνω Αγ. Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού”».

Ολοκληρώνοντας την απάντησή της, ωστόσο, η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. καθιστά σαφές πως «μετά την εκπόνηση και έγκριση της ανωτέρω αναφερόμενης μελέτης, θα πρέπει να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι για την εκτέλεση του έργου».

Περίπου ένα χρόνο μετά, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θερμαϊκού, Γιάννης Βογιατζής, μιλά στο #ethermaikos για την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης: «Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί η τοπογραφική μελέτη και εκκρεμεί η υδραυλική η οποία θα παραδοθεί εντός των ημερών».

Ενώ σε ερώτηση για το εάν το σχέδιο εκτέλεσης του έργου είναι έτοιμο να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, ο κ. Βογιατζής εξηγεί: «Μόλις παραδοθεί και η υδραυλική μελέτη και μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, θα μπορεί το έργο να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Μέχρι τότε, θα έχουμε μια ώριμη μελέτη έτσι ώστε όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου, να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία».

Ο ίδιος θα σχολιάσει ολοκληρώνοντας: «Δεν μιλάμε για ένα εύκολο έργο, χρειάζεται πολύ δουλειά και ειδικές γνώσεις. Εγώ ήθελα να το ολοκληρώσω. Τώρα που ξέρω ότι δεν προλαβαίνω, θα κάνω ότι μπορώ για να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμο και ελπίζω να ολοκληρωθεί».

Την προτεραιότητα που θα δώσει η διοίκησή του στην ολοκλήρωση του έργου υδροδότησης του οικισμού τόνισε μιλώντας στο #ethermaikos, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας της Αγίας Τριάδας, καθώς «εξακολουθούν να υδρεύονται από δίκτυο που είναι κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες» και ευχόμενος «οι μελέτες να βρίσκονται σε ένα ικανοποιητικό στάδιο, ώστε το έργο να υλοποιηθεί όσο ταχύτερα γίνεται».

«Δεν προκύπτει πρόβλημα» για τον Αρώνη, απειλούν με εισαγγελική παρέμβαση οι Ενεργοί Κάτοικοι

Σύμφωνα με την κα. Αθαναηλίδου: «Υπάρχει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφήνει ένα παραθυράκι στους ιδιοκτήτες υδραγωγείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι θα ελέγχεται η τιμή τους από τον δήμο και η ποιότητα του νερού από την Περιφέρεια. Αυτό θα ήταν και μια προσωρινή λύση, μέχρι την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης όμως δεν ήθελε να ενταχθεί στο πρόγραμμα, γιατί δεν ήθελε να του επιβληθεί συγκεκριμένη τιμή από τον δήμο και φυσικά γιατί γνωρίζει ότι δεν θα έπαιρνε τη σχετική άδεια, καθώς τα υδραγωγεία του δεν έχουν καλής ποιότητας νερό».

«Μετά την καταγγελία που του έγινε και το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, έκανε τα χαρτιά του για να ενταχθεί στην ΚΥΑ, αλλά σύμφωνα με τους ελέγχους για την ποιότητα του νερού στην γεώτρηση που διατηρεί στη Βίλα Κίζα, το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση. Ξανά κάνει λοιπόν τώρα αίτημα στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου ισχυριζόμενος ότι δεν έχει γίνει σωστή δειγματοληψία και -εφόσον έχει το δικαίωμα- ζητά να επαναληφθεί ο έλεγχος» εξηγεί η κα. Αθαναηλίδου και ολοκληρώνει: «Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες η ποιότητα του νερού δεν μπορεί να έχει αλλάξει. Εάν οι έλεγχοι -τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά σε μερικές ημέρες- καταλήγουν με τα ίδια ευρήματα θα ζητήσουμε το σφράγισμα της δεξαμενής και θα διεκδικήσουμε την επίσπευση της διαδικασίας επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου, εάν όμως η ανάλυση δείξει ξαφνικά ότι είναι καλής ποιότητας το νερό, θα παραγγείλουμε εισαγγελική παρέμβαση».

Το #ethermaikos ήρθε σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της επίμαχης δεξαμενής, Παναγιώτη Αρώνη, ο οποίος σχολιάζει σχετικά με το ζήτημα καταλληλόλητας του νερού: «Διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι ποιότητας, από τους οποίους προκύπτει ότι το νερό πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει, ήδη (εντός Οκτωβρίου), διενεργηθεί νέος επίσημος έλεγχος από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ΠΚΜ, του οποίου τα μικροβιολογικά αποτελέσματα ανταποκρίνονται στις νόμιμες προδιαγραφές, και δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα που να πρέπει να ανησυχεί τους υδροδοτούμενους».

Μένει, ωστόσο, να δούμε τις χημικές αναλύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων έκριναν το νερό “ακατάλληλο” σε πρώτη φάση…

Η επίμαχη δεξαμενή στο υπ’ αριθ. 691 αγροτεμάχιο

Μπορείς να διαβάσεις:

Πλιάτσικο στον “όρχο” της Καθαριότητας του Δ. Θερμαϊκού

Ρητώς αναφέρεται ότι, το περιεχόμενο των δηλώσεων και τα αναφερόμενα σε αυτές γεγονότα, που έγιναν από τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα και έχουν συμπεριληφθεί στο παρόν άρθρο, ουδόλως εκφράζουν τον συντάκτη και το ethermaikos αλλά αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές γνώμες και απόψεις των ατόμων που τις εκφέρουν, και ως εκ τούτου ουδεμία ευθύνη φέρει ο συντάκτης και το ethermaikos για την αλήθεια και το περιεχόμενο αυτών των δηλώσεων.
Όλες οι πληροφορίες που αναγράφονται στο παρόν άρθρο από το συντάκτη και δημοσιεύονται στο ethermaikos, προκύπτουν από επίσημα έγγραφα της ΔΕΥΑΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αυτά μας κοινοποιήθηκαν από τον Σύλλογο «ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΩ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ.

Post a Comment