Back

Αυτές είναι οι δουλειές που απειλούνται περισσότερο από το ChatGPT και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Διάρκεια ανάγνωσης: 8 λεπτά

300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση, σύμφωνα με την Goldman Sachs – Τι αλλαγές έρχονται στον χώρο της τεχνολογίας.

Σαν να μην υπήρχαν ήδη αρκετοί φόβοι για απολύσεις μετά το lockdown και τον άμεσο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης εξαιτίας του συνδυασμού επιβράδυνσης των αναπτυγμένων οικονομιών και επιταχυνόμενου πληθωρισμού, που εξωθεί την αμερικανική FED και τις άλλες κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν διαρκώς το κόστος δανεισμού… Προσθέστε τώρα και το ChatGPT στον κατάλογο των πραγμάτων για τα οποία ανησυχούν οι εργαζόμενοι, του chatbot που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και περνάει με ταχύτητα στον χώρο εργασίας και την καθημερινότητα.

Μέχρι στιγμής φέτος, στον κλάδο της τεχνολογίας έχει ήδη περικοπεί 5% περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι σε όλο το 2022, σύμφωνα με την Challenger, Gray & Christmas.
Ο ρυθμός των απολύσεων είναι έτοιμος να ξεπεράσει τους αριθμούς απώλειας θέσεων εργασίας του 2001, τη χειρότερη χρονιά για απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας λόγω της χρεοκοπίας των dot-com.

ChatGPT

Καθώς οι απολύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, οι εργαζόμενοι πια δεν φοβούνται μόνο ότι θα απολυθούν, φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν όλοι μαζί. Μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs διαπίστωσε ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο πρόκειται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση.

Αλλά το ChatGPT και η AI δεν θα πρέπει να πυροδοτούν φόβο μεταξύ των εργαζομένων, επειδή αυτά τα εργαλεία θα βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις εταιρείες να εργάζονται πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον Sultan Saidov, συνιδρυτή και πρόεδρο της Beamery, μιας πολυεθνικής εταιρείας λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου, η οποία διαθέτει το δικό της GPT, ή generative pretrained transformer, που ονομάζεται TalentGPT.

«Εκτιμάται ήδη ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν σε πρώτη φάση από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση», δήλωσε ο Saidov. «Το ερώτημα είναι: Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αλλάξουν δουλειά ή θα χάσουν τη δουλειά τους; Νομίζω ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μάλλον θα αλλάξουν παρά θα χάσουν». Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα επανάσταση στον τρόπο δουλειάς, με την έννοια των αλλαγών που έφεραν στο παρελθόν η εισαγωγή των κομπιούτερ στα γραφεία εργασίας. Σχεδόν 30 χρόνια πριν πολλές δουλειές έσβησαν, πολλές νέες δημιουργήθηκαν. Οι εργαζόμενοι έμαθαν νέες δεξιότητες και προσαρμόστηκαν. Από το χαρτί και το στιλό, περάσαμε στην οθόνη και τα προγράμματα. Τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ξανά το περιεχόμενο της εργασίας του καθενός μας. Είναι προφανές ότι πολλές δουλειές θα εξαφανιστούν και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να μάθουν και να χρησιμοποιούν νέα εργαλεία.

Το ChatGPT είναι ένας τύπος εργαλείου GPT που χρησιμοποιεί μοντέλα εκμάθησης για τη δημιουργία απαντήσεων που μοιάζουν με ανθρώπινες απαντήσεις και ο Saidov λέει ότι η τεχνολογία GPT μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα από το να κάνουν απλώς συζητήσεις. Ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας, συγκεκριμένες θέσεις εργασίας πρόκειται να επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.

ChatGPT

Οι δημιουργοί και οι σχεδιαστές θα πρέπει να υιοθετήσουν δεξιότητες Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Saidov επισημαίνει ότι οι δημιουργοί στον κλάδο της τεχνολογίας (όπως οι σχεδιαστές, οι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών, οι φωτογράφοι και όσοι δημιουργούν ψηφιακές εικόνες) δεν κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. Αντίθετα η τεχνολογία θα τους βοηθήσει να είναι περισσότερο δημιουργικοί και να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα.
Όπως και σε αντίστοιχες στιγμές στο παρελθόν, οι δημιουργικές θέσεις εργασίας θα έχουν ζήτηση και μετά την ευρεία ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των άλλων τεχνολογιών στον εργασιακό χώρο.

«Όσον αφορά τους δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών, αν ο αριθμός των παιχνιδιών που κατασκευάζονται παγκοσμίως δεν αυξηθεί από χρόνο σε χρόνο, πιθανώς τότε θα χρειαστούν λιγότεροι σχεδιαστές παιχνιδιών», δήλωσε ο Saidov. «Αλλά αν ο στόχος της επιχείρησης είναι η αύξηση της παραγωγής, τότε αυτή η τεχνολογία απλώς θα αυξήσει τον αριθμό των παιχνιδιών που θα παράγει».

Οι προγραμματιστές λογισμικού και οι μηχανικοί θα επηρεαστούν

Λόγω του θορύβου που ξέσπασε από την δημιουργία του ChatGPT, πολλοί προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί ανησυχούν για το μέλλον της εργασίας τους. Αποτέλεσμα είναι, πολλοί από αυτούς να αναζητούν νέες δεξιότητες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για να τις προσθέσουν στο βιογραφικό τους σημείωμα. Υπάρχει σήμερα μια μαζική στροφή των προγραμματιστών προς την Τεχνητή Νοημοσύνη με την ίδια ένταση που σχεδόν 20 χρόνια πριν οι προγραμματιστές στράφηκαν στην ανάπτυξη των Application για κινητά τηλέφωνα. Η αλλαγή φέρνει μαζί της πάντα και νέες ευκαιρίες.

«Είναι μεγάλο λάθος να πούμε ότι το GPT θα εξαλείψει εντελώς τις θέσεις εργασίας, όπως οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί», λέει ο Sameer Penakalapati, διευθύνων σύμβουλος της Ceipal, μιας πλατφόρμας εντόπισης ταλέντων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά, παρόλο που αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους θα μπορούσαν πιθανότατα να μειωθούν από το GPT και τη Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια σημαντική διάκριση μεταξύ της GPT ειδικά και της Τεχνητής Νοημοσύνης ευρύτερα, όταν πρόκειται για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Penakalapati. Το GPT είναι ένα μαθηματικό ή στατιστικό μοντέλο που έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει μοτίβα και να παρέχει αποτελέσματα. Όμως οι άλλες μορφές της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να πάνε παραπέρα, ανακατασκευάζοντας διαφορετικά αποτελέσματα με βάση τα μοτίβα και την συνεχή μάθηση, αντιγράφοντας σχεδόν έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, είπε.

ChatGPT

Ως παράδειγμα, ο Penakalapati λέει ότι αν εξετάσουμε τους προγραμματιστές λογισμικού, τους μηχανικούς και τους testers, η GPT μπορεί να δημιουργήσει κώδικα σε λίγα δευτερόλεπτα, δίνοντας στους χρήστες και τους πελάτες λογισμικού ακριβώς αυτό που χρειάζονται χωρίς το μπρος-πίσω της αναμετάδοσης των αναγκών, των προσαρμογών και των διορθώσεων στην ομάδα ανάπτυξης. Το GPT μπορεί να κάνει τη δουλειά ενός προγραμματιστή ή δοκιμαστή άμεσα, αντί για τις ημέρες ή εβδομάδες που μπορεί να χρειαστεί ένας άνθρωπος για να δημιουργήσει το ίδιο πράγμα, είπε.

Επίσης, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να επηρεάσει ευρύτερα τους μηχανικούς λογισμικού και συγκεκριμένα τους devolopers (ανάπτυξης και λειτουργίας λογισμικού), δήλωσε ο Penakalapati, από την δημιουργία του κώδικα έως την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την δημιουργία ενημερώσεων στην ανάπτυξη λογισμικού. Σε αυτό το ευρύ σύνολο καθηκόντων, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μιμηθεί αυτό που θα έκανε ένας devoloper κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης λογισμικού.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στους χώρους της ανάπτυξης λογισμικού και της μηχανικής προσαρμόζονται γρήγορα σε αυτά τα εργαλεία, ο Penakalapati δήλωσε ότι θα είναι αδύνατο τα εργαλεία να αντικαταστήσουν πλήρως τους ανθρώπους. Πιο πιθανό είναι να δούμε μείωση του αριθμού των προγραμματιστών και των μηχανικών που απαιτούνται για τη δημιουργία λογισμικού.
«Είτε πρόκειται για ένα κομμάτι κώδικα που γράφετε, είτε δοκιμάζετε τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με το λογισμικό σας, είτε σχεδιάζετε λογισμικό και επιλέγετε ορισμένα χρώματα από μια παλέτα χρωμάτων, πάντα θα χρειάζεστε κάποιον, έναν άνθρωπο, να βοηθήσει στη διαδικασία», δήλωσε ο Penakalapati.

Οι εργαζόμενοι σε τομείς της γνώσης θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το ChatGPT

Αν και το GPT και η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας, η ενσωμάτωση αυτών των εργαλείων σε διάφορα προγράμματα θα επηρεάσει κάθε εργαζόμενο που απασχολείται σε τομέα της γνώσης, όρος που συνήθως αναφέρεται σε οποιοσδήποτε εργαζόμενο που χρησιμοποιεί ή χειρίζεται πληροφορίες στη δουλειά του (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους, γιατρούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς), σύμφωνα με τον Michael Chui, εταίρο στο McKinsey Global Institute.

ChatGPT

«Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν τη δυνατότητα δημιουργίας προσχεδίων πολύ γρήγορα, είτε πρόκειται για γραφή, είτε για παραγωγή κώδικα υπολογιστή, είτε για δημιουργία εικόνων, βίντεο και μουσικής”, δήλωσε ο Chui. «Μπορείτε να φανταστείτε σχεδόν οποιονδήποτε εργαζόμενο στον τομέα της γνώσης να μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την τεχνολογία και σίγουρα η τεχνολογία παρέχει ταχύτητα».

Μια πρόσφατη μελέτη από την OpenAI, τον δημιουργό του ChatGPT, διαπίστωσε ότι περίπου το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τουλάχιστον το 10% των εργασιακών του καθηκόντων από την εισαγωγή μοντέλων μάθησης στην τεχνολογία GPT, ενώ το υπόλοιπο 20% των εργαζομένων θα μπορούσε να δει μέχρι και το 50% των καθηκόντων του να επηρεάζεται.

Ο Chui δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα δεν μπορούν να θυμηθούν μια εποχή που δεν είχαν εργαλεία όπως το Microsoft Excel ή το Microsoft Word, οπότε αντίστοιχα μπορούμε να προβλέψουμε ότι οι εργαζόμενοι στο μέλλον δεν θα μπορούν να φανταστούν έναν κόσμο εργασίας χωρίς εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και GPT.

«Ακόμη και οι τεχνολογίες που αύξησαν σημαντικά την παραγωγικότητα, στο παρελθόν, δεν οδήγησαν απαραίτητα στο να έχουμε λιγότερους ανθρώπους να κάνουν δουλειά», δήλωσε ο Chui. «Η ουσία είναι ότι ο κόσμος θα χρειάζεται πάντα περισσότερο λογισμικό».

*Άρθρο του Σπύρου Αλεξίου στο Πρώτο Θέμα

Μπορείς να διαβάσεις:

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ethermaikos: 6 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές

Post a Comment