Back
JUMBO

Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 14,3% τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κατά την σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, εκτός του θέματος της ημερήσιας διάταξης, η διοίκηση του Ομίλου JUMBO θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους μετόχους-συνεταίρους της, για την πορεία των πωλήσεων και των οικονομικών μεγεθών σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

Όπως επισημαίνει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου εμφανίζουν σημαντική διψήφια βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, αυτό όμως -σε μεγάλο βαθμό- οφείλεται στην σωστή και επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη των καταστημάτων και των δραστηριοτήτων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Φθινοπώρου.

Οι μεγάλες αρρυθμίες της παγκόσμιας τροφοδοτικής αλυσίδας συνεχίζονται. Ο διπλασιασμός του χρόνου παράδοσης των εμπορευμάτων και η εκτόξευση του κόστους μεταφοράς θα επηρεάσουν το δεύτερο μισό του χρόνου.

Όπως επισημαίνει ο όμιλος, η γεωπολιτική ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα με το κλείσιμο του Σουέζ οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό του κόστους μεταφοράς των προϊόντων. Η χρήση των ήδη υπάρχοντών αποθεμάτων, η καλύτερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου, καθώς και η ανάληψη μέρους του κόστους μεταφοράς από τους προμηθευτές βοήθησε στην συγκράτηση του μικτού περιθωρίου στα περσινά επίπεδα.

Ο Όμιλος JUMBO έχει προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική αποθεματοποίησης και τροφοδοσίας, με αποκλειστικό γνώμονα τη διατήρηση των τιμών λιανικής σε επίπεδα εναρμονισμένα με τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Με βάση τα δεδομένα όπως ισχύουν σήμερα και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων για το 2024 θα είναι στο +4%, με την οργανική κερδοφορία να φλερτάρει με τα επίπεδα του 2023.

Αποτελέσματα 1ου εξαμήνου

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν +8,37% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ανήλθαν σε 460,38 εκατ.€ από 424,83 εκατ.€.

Το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο και διαμορφώθηκε σε 55,27% από 55,30%.

Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 164,68 εκατ.€ (από 146,49 εκατ.€ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο), παρουσιάζοντας αύξηση κατά + 12,42%.

Χωρίς την επίδραση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 154,47 εκατ.€ αυξημένα κατά +5,45%. Η αύξηση στα λειτουργικά κόστη οφείλεται στον προγραμματισμό για την λειτουργία νέων καταστημάτων καθώς και στην λειτουργία νέων αποθηκευτικών χώρων στην Ρουμανία.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 121,69 εκατ.€ (από 106,45 εκατ.€), αυξημένα κατά +14,32%.

Χωρίς την επίδραση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 111,48 εκατ. Ευρώ, αυξημένα κατά +4,73%.

ΠΗΓΗ
Μπορείς να διαβάσεις:

«Τέλος εποχής» για τα…τάπερ της μαμάς – Τίτλοι τέλους μετά από 80 χρόνια για την θρυλική εταιρία Tupperware

Post a Comment