Back
Μάτια

Μάτια: Tο hack των 30 δευτερολέπτων που διώχνει άμεσα το στρες

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τα μάτια μας μαρτυρούν τα συναισθήματά μας αλλά μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά.

Τα μάτια είναι, όπως λένε, ο καθρέφτης της ψυχής μας. Όταν είμαστε χαρούμενοι, τα μάτια μας φωτίζονται. Όταν είμαστε κουρασμένοι, τα βλέφαρά μας βαραίνουν και μπορεί να σχηματιστούν μαύροι κύκλοι. Όταν βρίσκουμε κάτι γελοίο ή εντυπωσιακό, τα γουρλώνουμε. Αλλά τα μάτια δεν μαρτυρούν μονάχα ό,τι νιώθουμε. Οι κινήσεις τους συνδέονται στενά και με το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τα συστήματα που είναι υπεύθυνα για τις διαδικασίες «μάχης ή φυγής» και «ανάπαυσης και πέψης» του σώματός μας. Στην πραγματικότητα, τα μάτια θεωρούνται μέρος του εγκεφάλου και το πώς τα κινούμε μπορεί να επηρεάσει το πώς σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε, αισθανόμαστε.

Όσον αφορά στο στρες, συχνά οι συμβουλές περιλαμβάνουν να παίρνουμε βαθιές αναπνοές για να το διαχειριστούμε. Ωστόσο, το βλέμμα μπορεί να είναι εξίσου ισχυρό. Ας δούμε λοιπόν μια άλλη τεχνική που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.

Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, μόνο τρόπο να κοιτάνε…

Το πώς κινούμε τα μάτια μας και πώς βλέπουμε τον κόσμο υπαγορεύει την προοπτική του νου μας σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων, χρειάζονται μόνο 30 δευτερόλεπτα συγκεκριμένων κινήσεων των ματιών για να δώσουμε σήμα στον εγκέφαλό μας ότι είμαστε εντάξει και να ανακουφίσουμε το άγχος.

Πιο συγκεκριμένα, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες, οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τυχόν «απειλές» πιο ξεκάθαρα. Αυτό καθορίζει το εύρος του οπτικού μας πεδίου και την εστίασή μας σε μία μόνο τοποθεσία. Είναι σαν η όραση να έχει ρυθμιστεί σε λειτουργία… πορτραίτου στο κινητό μας. Βλέπουμε ένα πράγμα στο επίκεντρο και η περιφερειακή μας όραση γίνεται θολή. Εάν βιώνουμε λοιπόν άγχος, τα μάτια γίνονται πολύ σταθερά και «στενεύουν» την εστίαση.

Σε μια τέτοια έντονη κατάσταση, μπορεί να πούμε στον εαυτό μας «είμαι ασφαλής» ή «είμαι καλά», αλλά το σώμα ίσως χρειάζεται κάτι πιο πειστικό από αυτό… Όταν το μυαλό λέει ότι κινδυνεύουμε και ξεκινά η απόκριση «μάχης ή φυγής», το σώμα τεντώνεται για να μας προετοιμάσει για την αντιληπτή απειλή. Αλλά όπως το μυαλό μπορεί να επηρεάσει το σώμα, έτσι συμβαίνει και το αντίστροφο. Εκεί έρχεται η όρασή μας. Ορισμένες κινήσεις των ματιών μπορούν να διεγείρουν τα κύρια νεύρα του παρασυμπαθητικού νευρικού μας συστήματος που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ του εγκεφάλου και των εσωτερικών οργάνων, βοηθώντας στη μείωση του άγχους με το να μετατοπίζουν το εστιακό σημείο των ματιών από «κλειστό» σε «ανοιχτό». Το να… απαλύνουμε το βλέμμα μας όταν νιώθουμε συναισθηματικά ενεργοποιημένοι μπορεί να βοηθήσει να στείλουμε το μήνυμα στο μυαλό μας ότι είμαστε ασφαλείς και μπορούμε να χαλαρώσουμε.

ΠΗΓΗ
Μπορείς να διαβάσεις:

Μυοκαρδιοπάθειες: Ενημερωθείτε για τις νόσους που απειλούν με αιφνίδιο θάνατο τους νέους κάτω των 35

Post a Comment