Back
καρφιά

«58 καρφιά στα Τέμπη»: Το καθηλωτικό έργο του Γιώργου Κόφτη για τα θύματα της τραγωδίας

Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μια ησυχία σχεδόν απόκοσμη επικρατεί στα Τέμπη, λίγο πιο πάνω από το σημείο όπου έναν χρόνο πριν έγινε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, που «καθήλωσε» όλη τη χώρα – «Πλέον η Ελλάδα έχει στην καρδιά της μια ανοιχτή πληγή. Με τα καρφιά μέσα στην καρδιά της καρφωμένα».

«Καταρχάς θέλουμε να πούμε στα παιδιά και στους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών πώς δεν υπάρχει κανείς που δεν θυμάται. Δεν σας ξέχασε κανείς. Είμαστε εδώ καθημερινά και θέλουμε να δηλώσουμε την στήριξή μας και την αλληλεγγύη μας σε σας και στους οικείους σας. Το έργο είναι αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων, σε εσάς και τους τραυματίες που ζούνε ακόμα με το τραύμα» γράφει μεταξύ άλλων στο post που δημοσίευσε με την αντίστοιχη φωτογραφία στις 28 Ιανουαρίου ο εικαστικός Γιώργος Κόφτης στα social media του.

Με τίτλο «58 καρφιά στα Τέμπη» και παρέα με ομάδα φίλων του δημιούργησε 500 μέτρα νότια του σημείου που έγινε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μια εικαστική εγκατάσταση.

καρφιά

Πηγή: Giorgos Koftis/FB

«Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι με καρδιές καθάριες γεμάτες αγάπη και υποστήριξη και είμαστε βέβαιοι πως εκφράζονται μαζί με μας χιλιάδες. Δεν αποδεχόμαστε την σιωπή, δεν είμαστε οι κυνικοί και χυδαίοι όπως με μανία προσπαθούν να διαμορφώσουν την αυτοεικόνα μας τα media αλλά άνθρωποι απλοί με πολύ πιο υγιή αντανακλαστικά από τον διάχυτο κυνισμό που επικρατεί».

Το έργο αυτό πέρα από την λύπη και τον θυμό εκφράζει και μια διάθεση αυτοκριτικής. Είναι δυστυχώς αλήθεια και νιώθουμε πως σε αυτό το έγκλημα είμαστε συνυπεύθυνοι και συνένοχοι σε έναν βαθμό οι πάντες.

καρφιά

Πηγή: Giorgos Koftis/FB

«Κάθε φορά που κάναμε τα στραβά μάτια, είτε σε λαμογιές, είτε σε ρουσφέτια, είτε σε ανομία και σε παράβαση καθηκόντων είτε σε υπέρβαση καθηκόντων θρέψαμε αυτό το κτήνος. Τώρα πια, πληρώνουμε πολύ ακριβά όλην αυτήν την ολιγωρία και την ανοχή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας έκανε τόσο δειλούς και ευθυνόφοβους αλλά αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αλλάξουμε όλοι και όλες άμεσα. Αν θέλουμε κάποια στιγμή να αποτινάξουμε αυτά τα κατεστημένα από επάνω μας και να νιώσουμε έστω και λίγο ασφαλείς στη χώρα μας».

«Γύρω μας έχουμε έναν λαό πληγωμένο. Ενωμένο να ζητά τα αυτονόητα και οι τηλεοπτικές συχνότητες εκπέμπουν λάσπες και διχασμό. Καμία θυσία δεν έγινε εκεί. Ένα μεγάλο τραύμα που θέλουμε να επουλωθεί. Δεν σας ξέχασε κανείς. Ο κόσμος θέλει δικαίωση, για τα αδικοχαμένα παιδιά, για τις μανάδες και τους πατεράδες, τα παιδιά και τα αδέρφια που μείναν πίσω» λέει.

Η σημερινή ανάρτηση του Γιώργου Κόφτη στο Facebook

Μπορείς να διαβάσεις:

«Στις ρωγμές της μνήμης»: Ένα αφιέρωμα του #ethermaikos για τον ένα χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη

Post a Comment