Back
25η Μαρτίου

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο;

Διάρκεια ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το «ψάρι του μπακάλη» επιλογή των Ελλήνων ήδη από τον 15ο αιώνα.

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και οι κουζίνες «έχουν πάρει φωτιά» καθώς όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα για το γιορτινό τραπέζι. Για κάποιους είναι ημέρα γιορτής καθώς αναλογιζόμαστε την Ελληνική Επανάσταση, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ωστόσο για κάποιους άλλους η 25η Μαρτίου σημαίνει μπακαλιάρος, ούζο, γράπα και φυσικά καλή παρέα.

Γιατί όμως από όλα τα ψάρια ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του;

Ο  μπακαλιάρος είναι είδος ψαριού, απαντάται στο βορειοανατολικό μέρος του Ατλαντικού, όπως και σε περιοχές της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Είναι σημαντικό εμπορικό αλίευμα, καθώς υπολογίζεται ότι το 2011 αλιεύτηκαν 94.166 τόνοι μπακαλιάρου και ζει 13 χρόνια!

Λαογραφικά, το «ψάρι του μπακάλη» απέκτησε τη σημασία του, όταν αποξηράνθηκε και παστώθηκε, τεχνικές που του προσέφεραν εξαιρετική δυνατότητα συντήρησης και μεταφοράς. Ο μπακαλιάρος αν και δεν τον συναντά κανείς ευρέως στα νερά της Μεσογείου ήταν διαθέσιμος στους Έλληνες ήδη από τον 15ο αιώνα καθώς επέλεγαν παστό μπακαλιάρο κυρίως διότι δεν ήταν αρκετά πλούσιοι για να ψαρέψουν φρέσκο ψάρι εγκαίρως.

Από θρησκευτικής άποψης, ο μπακαλιάρος ουσιαστικά εδραιώθηκε ως “safe” εναλλακτική για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της νηστείας – αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη, πλέον, απήχησή του σε ευρύτερο κοινό, του έδωσε κύρια θέση στο τραπέζι μας.. για περίπου 5 ως 8 αργίες ετησίως.

Έτσι την 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως το «πιάτο» της ημέρας συνοδευόμενο από την αγαπημένη σκορδαλιά γνωστή σε πολλούς ως αλιάδα. Η σκορδαλιά που σε πολλά τραπέζια αποτελεί και πεδίο «μάχης» καθώς αποτελείται από λιωμένο σκόρδο και μια παχύρρευστη βάση, η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή ψωμί. Τελική πινελιά στο πιάτο είναι το φρέσκο ελαιόλαδο ώστε να κάνει το μείγμα ακόμα πιο απαλό, θυμίζοντας στους Έλληνες την πλούσια πρώτη ύλη!

Μπορείς να διαβάσεις:

To Πρόγραμμα των εορτασμών της 25ης Μαρτίου στον Δ. Θερμαϊκού

Post a Comment