Back
Καταφύγιο

Το «αγκάθι» του Thess INTEC: Μεταφέρεται το άτυπο καταφύγιο σκύλων

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τις παραμονές της εκκίνησης των εργασιών του Thess INTEC η παρουσία του άτυπου καταφυγίου σκύλων παραμένει «μελανό σημείο» – Η ιστορία του καταφυγίου και οι επόμενες κινήσεις δια στόματος της Σ. Ξινιάς και του Δημάρχου Θερμαϊκού μέσα από το #ethermaikos.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των παραγόντων του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς – Thess INTEC, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τρίτη 30/04, μπήκε στο «στόχαστρο» το άτυπο καταφύγιο αδέσποτων σκύλων που λειτουργεί τα τελευταία 14 χρόνια στα παλιά κτίρια του ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασίες με σκοπό να απομακρυνθεί το καταφύγιο από εκεί εν όψει της έναρξης των εργασιών για την κατασκευή του Πάρκου.

Το ρεπορτάζ του #ethermaikos φιλοξενεί την «πρωτεργάτισσα» του καταφυγίου, Σούλα Ξινιά, αλλά και τον Δήμαρχο Θερμαϊκού, Θεόδωρο Τζέκο, σε μία κουβέντα που αφορά το παρελθόν του καταφυγίου αλλά και την επόμενη μέρα των αδέσποτων.

Οι πρώτες «σελίδες» της ιστορίας γράφτηκαν πριν από 14 χρόνια

Μιλώντας στο #ethermaikos, η κα. Ξινιά ανάφερε ότι η ιστορία του άτυπου καταφυγίου ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια, όταν ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της περιοχής θέλησαν να περιθάλψουν τα αδέσποτα, τα οποία τότε είχαν βρει «στέγη» σε έναν παλιό αχυρώνα που αργότερα κατεδαφίστηκε.

Οχτώ χρόνια αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι εντόπισαν αγέλες να περιφέρονται στα κατεστραμμένα παλιά κτίρια της ΕΡΤ και έτσι, μία κυρία αποφάσισε να συμβάλει στο να καθαριστεί ο χώρος και να μετατραπεί σε έναν χώρο ασφαλή και φιλόξενο για τα περιπλανόμενα τετράποδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το άτυπο καταφύγιο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα εκεί. Όχι όμως για πολύ ακόμα.

Το καταφύγιο «εμπόδιο» για το Thess INTEC

Σούλα Ξινιά, εθελόντρια άτυπου καταφυγίου

Ευθύς εξαρχής από την αναγγελία της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου, η ύπαρξη του καταφυγίου προκάλεσε τον προβληματισμό των ιθυνόντων του Thess INTEC, καθώς από πολύ νωρίς τέθηκε επί τάπητος η μετακίνηση του καταφυγίου, με την κα. Ξινιά να σχολιάζει ότι οι παράγοντες του Thess INTEC θέλησαν να βρουν λύση στο ζήτημα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον έως τότε σχεδιασμό θα χρησιμοποιούνταν ένα οικόπεδο εντός των διοικητικών ορίων του Δ. Θέρμης, κάτι που για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ναυάγησε πολύ γρήγορα.

Η επόμενη σκέψη ήταν το καταφύγιο να μεταφερθεί σε ένα διπλανό κτίριο, με την εταιρία να διαθέτει ένα ποσό ύψους περίπου 10.000€ για τη συντήρηση και διαμόρφωση του χώρου, κάτι που επίσης διακόπηκε ακαριαία καθώς οι εγκαταστάσεις κρίθηκαν ακατάλληλες.

Η κα. Ξινιά θα σχολιάσει στο #ethermaikos ότι όλοι γνώριζαν για την ύπαρξη του καταφυγίου όλα αυτά τα χρόνια ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν την περίθαλψη των ζώων, δωρίζοντας τροφές αλλά και οποιαδήποτε άλλη υλική ανάγκη προκύψει. Παράλληλα, ο ΣΥΠΠΑΖΑΘ έχει αναλάβει τις στειρώσεις και την υγειονομική περίθαλψη των αδέσποτων, σε συνεργασία, όπου αυτή χρειαστεί, με το Γερμανικό Καταφύγιο.

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι «δεν είμαστε συλλέκτριες. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στερηθεί στιγμές με τις οικογένειες μας για να περιθάλψουμε τα ζώα που το έχουν ανάγκη. Έχουμε βοηθήσει πάρα πολλά ζώα να βρουν σπίτι. Έχουμε ενισχύσει τις υιοθεσίες».

Η επόμενη μέρα της αδέσποτης ζωής

Σήμερα, με το ζήτημα να παραμένει φλέγον, όπως όλα δείχνουν η Διοίκηση του Thess INTEC εμμένει στην άποψη ότι το καταφύγιο πρέπει να απομακρυνθεί πριν ακόμα αρχίσουν οι πρώτες εργασίες, ενώ έχει δώσει μία επίσης άτυπη διορία στους ανθρώπους που συντηρούν το καταφύγιο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, μιλώντας στο #ethermaikos τονίζει την ανάγκη για μετακίνηση του καταφυγίου, ωστόσο ως προσωρινή λύση είναι η περίφραξη του χώρου του καταφυγίου ώστε να μην παρεμποδίζονται οι εργασίες για το Τεχνολογικό Πάρκο με οποιονδήποτε τρόπο.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας η κα. Ξινιά θέλησε να σχολιάσει ότι μοναδικός σκοπός των ανθρώπων που ασχολούνται με το καταφύγιο είναι να περιθάλψουν ζώα που βρήκαν χτυπημένα ή στα σκουπίδια και ότι μία διαφορετική έκβαση της ιστορίας θα άφηνε εκτεθειμένα τα ζώα που βρήκαν στέγη και τροφή απέναντι στην ανάπτυξη της περιοχής.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ένας Ιούνιος γεμάτος…πολιτισμό στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής

Post a Comment