Back
Ιωάννης

Την υψίστη τιμή του Σταυρού του Αποστόλου Παύλου θα λάβει ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Μαλλουρής

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Χρυσούς Σταυρός του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου θα απονεμηθεί στον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Μαλλουρή από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο Β’, κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς.

Τη μακρόχρονη προσφορά του πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη πάτερ Ιωάννη Μαλλουρή στην ενορία της Νέας Μηχανιώνας θα τιμήσει κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς, το Σάββατο 21/9, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’.

Έτσι, για την αφοσίωσή του στην Εκκλησία της Ελλάδας θα λάβει τον Χρυσούν Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου. «Μεγάλη η ευλογία του Θεού προς την ταπεινότητα μου. Ό,τι έκανα το έκανα με αφοσίωση και αγάπη στον Θεό», θα σχολιάσει ο πανοσιολογιότατος μιλώντας στο ethermaikos.gr.

Από την Κύπρο στην Ελλάδα

Γεννήθηκε στην Αθηαίνου της Λάρνακας τον Μάρτιο του 1937. Είναι το τρίτο από τα εφτά παιδιά του Μιχαήλ Μαλλουρή και της Χρυστάλλας Πετουφά.

Ενώ ήταν ακόμη μαθητής Γυμνασίου, πρωτοστάτησε μαζί με τους Τουμάζο Μ. Τουμάζου και Πυγμαλίωνα – Γιώργο Χατζημιχαήλ στη δημιουργία χριστιανικής κίνησης νεολαίας στην Αθηαίνου.
Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ο π. Ιωάννης εγγράφηκε το 1956 στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1961. Αργότερα φοίτησε για ένα χρόνο στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στην Αμερική και πήρε τη διάκριση Master (Μ.Τh). Έχει αποκτήσει και πτυχίο της Νομική Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο π. Ιωάννης προσλήφθηκε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου και το 1964 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Πάφου Γεννάδιο. Την 1/8/1966 χειροτονήθηκε ιερέας από τον ίδιο Μητροπολίτη και αμέσως μετά προχειρίστηκε αρχιμανδρίτης.

Ο π. Ιωάννης Μαλλούρης επί το έργον του.

Εκτός από τα λειτουργικά του καθήκοντα και την επίδοσή του στο κήρυγμα ήταν και εξομολόγος και υπεύθυνος των κατηχητικών σε όλη την μητροπολιτική περιφέρεια της Πάφου.

Κατά τη διάρκεια του «Εκκλησιαστικού πραξικοπήματος», όπως έμεινε γνωστό στην Κυπριακή ιστορία, μεταξύ των ετών 1972 και 1973, ο πάτερ Ιωάννης υποστήριξε τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου, Γεννάδιου, ο οποίος μαζί με τους Μητροπολίτες Κιτίου, Άνθιμο, και Κερύνειας, Κυπριανό, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους με την υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου Γ’ για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κατέθεσαν και πρόταση με την οποία ζητούσαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος να παραιτηθεί από τη Προεδρία της Δημοκρατίας της Κύπρου επειδή θεωρούσαν ότι η παράλληλη άσκηση εκκλησιαστικών και κοσμικών καθηκόντων, από έναν κληρικό, ήταν ενάντια στους κανόνες της Εκκλησίας.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθεί τόσο ο Μητροπολίτης Πάφου Γεννάδιος, όσο και ο πάτερ Ιωάννης, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Ιερά Μονή Τροoδίτισσας.

Τα επεισόδια στη Γεροσκήπου

Με την κρίση στις σχέσεις Μακαρίου -Μητροπολιτών να βρίσκεται στο κατακόρυφο, ιδιαίτερα στην Πάφο απ’ όπου εξεθρονίσθη, έστω και ανεπίσημα, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεννάδιος, οι υποστηρικτές των δύο παρατάξεων συγκρούστηκαν στη Γεροσκήπου με κίνδυνο γενίκευσης των επεισοδίων.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση των αρχών της Εθνικής Φρουράς να μεταφερθεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Γεροσκήπου ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης για να τελέσει τον αγιασμό κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας Νεοσυλλέκτων.

Ο κόσμος αρχικά είχε πληροφορηθεί ότι τον αγιασμό θα τελούσε ο Γεννάδιος και έτσι εκατοντάδες ιερείς και κόσμος συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της κοινότητας Γεροσκήπου με την απόφαση να μη επιτρέψουν να γίνει αυτό.

Μόλις ο όχλος είδε το αυτοκίνητο με τον συνεργάτη του Γεννάδιου έσπευσε και παρεμπόδισε το στρατιωτικό όχημα να προχωρήσει προς το στρατόπεδο οπότε ο ελλαδίτης αξιωματικός που τον συνόδευε ανέβηκε στο όχημα του και άρχισε τις απειλές καλώντας τον κόσμο να φύγει.

Όμως η ένταση οξυνόταν και σε κάποιο στάδιο ο Έλληνας αξιωματικός που τον συνόδευε αφοπλίστηκε και κλήθηκε να εγκαταλείψει τη σκηνή.

Ο π. Ιωάννης απειλήθηκε να λυντσαρισθεί κι έτσι το στρατιωτικό όχημα που τον μετέφερε στο ΚΕΝ απομακρύνθηκε και κατέληξε σε άλλο στρατόπεδο της Πάφου.

Το έργο του στη Νέα Μηχανιώνα

Το 1977, έξι χρόνια μετά τα επεισόδια στη Γεροσκήπου, ο π. Ιωάννης φτάνει στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα, γίνεται ένας από τους πιο αγαπητούς κληρικούς του των ενοριών της Νέας Μηχανιώνας.

Το έργο του στην περιοχή είναι πολυσχιδές και πολυεπίπεδο. Ίδρυσε τα κατηχητικά αλλά και τη Φιλαρμονική Παναγίας Φανερωμένης, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ενώ η προσφορά του για τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής ήταν επίσης πολύτιμη.

Μπορείς να διαβάσεις:

Στην Καλαμαριά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Μητρόπολης

Post a Comment