Back
φάρος

Μεγάλο Έμβολο: Ο φάρος που «φωτίζει» τα υδάτινα μονοπάτια του Θερμαϊκού ανοίγει τις πύλες του στο κοινό

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο φάρος του Θερμαϊκού, το σύμβολο ελπίδας που κοσμεί με το βαρύ πέτρινο παρουσιαστικό του για πάνω από έναν αιώνα το λιμάνι του Αγγελοχωρίου, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και «υποδέχεται» την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.

Την τιμητική τους έχουν αύριο, οι φάροι σε όλη την Ελλάδα. Δεκάδες κτίσματα του 19ου αιώνα, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων. Ανάμεσά τους και το Μεγάλο Έμβολο, ο φάρος του Θερμαϊκού, στο ακρωτήρι του Μεγάλου Εμβόλου ή αλλιώς στο Καράμπουρνου.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 18 Αυγούστου, από τις 10:00-14:00 και από τις 17:00-20:00 ο ιστορικός φάρος του Αγγελοχωρίου, ανοίγει για άλλη μια χρονιά τις πόρτες του και έτσι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν μία ευκαιρία να γνωρίσουν την μακρά ιστορία του και να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.

φάρος

Φωτογραφία: Sooc

Ο φάρος της Θεσσαλονίκης που «έσβησε» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο φάρος στο Μεγάλο Έμβολο του Θερμαϊκού κόλπου κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Ήταν φτιαγμένος από συμπαγείς οπτόπλινθους, όπως οι καμινάδες των πρώτων βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης.

Το ύψος του πύργου του φάρου αγγίζει τα 10,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού στην άκρη της Ναυτικής Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού, στο Αγγελοχώρι και συνεργάζεται με τον Ραδιοφάρο που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Θερμαϊκού στις εκβολές του Αξιού.

Μπροστά του, στη βραχώδη ακτή, την περίοδο 1883-1885, Γερμανοί τεχνικοί έχτισαν οχυρά, έπειτα από παραγγελία των Οθωμανών. Τότε λειτουργούσε με καύσιμο το πετρέλαιο.

Μετά το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13 εντάσσεται στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο με επίσημη ημερομηνία την 11η Μαρτίου του 1915. Στην περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί τον μετέτρεψαν σε πολυβολείο, λόγω της στρατηγικής του θέσης, στο ύψωμα μπροστά στην είσοδο του Θερμαϊκού κόλπου.

Δίπλα του στέκεται ακόμη ένα από τα πέντε πολυβολεία από μπετόν που έφτιαξαν τότε οι Γερμανοί. Αυτό είχε αποτέλεσμα να προκαλέσει τον βομβαρδισμό του από συμμαχικά αεροπλάνα, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο μνημείο και σταμάτησαν τη λειτουργία του.

φάρος

Φωτογραφία: Sooc

Εδώ και 30 χρόνια, όμως, το φως του έσβησε και το κοκκινόλευκο μονοπάτι που χάραζε η λάμπα του στη θάλασσα στροβιλίζοντας μέσα στη νύχτα, σταμάτησε να υπάρχει. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε, αφέθηκε στο πέρασμα του χρόνου και ρωγμές εμφανίστηκαν στα πλευρά του, ενώ ο κίνδυνος να καταρρεύσει ήταν ορατός.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναστήλωσης του και ο ιστορικός φάρος του Αγγελοχωρίου, ένας από τους 25 διατηρητέους της χώρας, θα ξαναλειτουργήσει και θα είναι πλέον ένα επισκέψιμο ζωντανό μνημείο. Θα μετατραπεί σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και θα φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις.

φάρος

Με θέα τη θάλασσα, από το εσωτερικό του πύργου στον φάρο Μέγα Εμβολο στο Αγγελοχώρι / Φωτογραφία: Sooc

Φωιογραφία εξωφύλλου: Λάμπρος Καλαμίδας
Μπορείς να διαβάσεις:

Δεκαπενταύγουστος: Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Περαία (ΦΩΤΟ)

Post a Comment