Back
Νάσος Γκαβέλας

Χρυσός Παραολυμπιονίκης ο Νάσος Γκαβέλας – Στο πλευρό του ο Γιάννης Νυφαντόπουλος

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ο Νάσος χτύπησε το καμπανάκι και έδειξε σε όλους ποιος είναι το… αφεντικό στα 100μ!

Ο Νάσος Γκαβέλας υπερασπίστηκε τον τίτλο του στα 100μ (Τ11) του στίβου που είχε κερδίσει στο Τόκιο το 2021, κερδίζοντας αυτή τη φορά στο Σταντ Ντε Φρανς του Παρισιού τρέχοντας στον τελικό σε 11.02 (+0,3).

Στο πλευρό του, ο Γιάννης Νυφαντόπουλος που μέσα σε λίγους μόνο μήνες βρήκε μαζί με τον Νάσο την χρυσή συνταγή γι’ αυτήν την απίστευτη βραδιά όπου μαζί κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου.

«Το συναίσθημα που νιώθω αυτή την στιγμή είναι ανακούφιση. Το μετάλλιο είναι πολύ όμορφο, βαρύ και δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Ίσως επειδή δεν το σκεφτόμουν ότι ερχόμουν ως κάτοχος του τίτλου από το Τόκιο. Η σκληρή δουλειά θέλω πάρα πολύ να συνεχιστεί χωρίς να υπάρχουν απώλειες από δεξιά και αριστερά. Το μετάλλιο είναι βαρύ και συναισθηματικά αλλά και υλικά, είναι δηλαδή ένας συνδυασμός πραγμάτων», σχολίασε ο Νάσος.

Για να συνεχίσει: «Στο Τόκιο ήμουν πιο μικρός και πιο ψαρωμένος, αλλά τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Σε αυτή την κατάσταση είσαι πιο συνειδητοποιημένος, ξέρεις ποια είναι η διαδικασία και πως κυλούν τα πράγματα. Μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε.

Δεν είχα καμία πίεση ως κάτοχος του τίτλου. Πρέπει να σκέφτεσαι ότι είσαι ένα τίποτα και ξεκινάς ξανά από το μηδέν. Πρέπει να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά και να είσαι προσηλωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις.

Ήταν υπέροχο να ακούω για ακόμα μια φορά τον Εθνικό ύμνο. Είναι μοναδικό το συναίσθημα και συγκινήθηκα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο τόσο καλό και τον ακούσαμε μαζί. Μπορεί να μην πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που τόσο πολύ ήθελε και δούλεψε για αυτό, αλλά πήρε το χρυσό Παραολυμπιακό του μετάλλιο. Δούλεψα όσο περισσότερο μπορούσα και πήρε και εκείνος μετάλλιο.

Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ μέσα μου και ας μην του το είχα πει. Καμία φορά είναι καλό να μην λέμε κάποια πράγματα αλλά να τα δείχνουμε με τις πράξεις μας. Ο Γιάννης είναι ένας πάρα πολύ καλός αθλητής και αυτό μέτρησε. Το ότι έχει τόσο μεγάλη εμπειρία και ότι ήξερε να διαχειριστεί την παραμικρή κατάσταση αντέδρασε με τέτοιο τρόπο που άλλος δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνε. Φαινόταν ότι το επίπεδο του είναι υψηλό και τώρα φάνηκε ακόμα ψηλότερο. Ήταν θέμα χρόνου να πάρει και εκείνος ένα σημαντικό μετάλλιο».

Από την πλευρά του ο συνοδός (guide) του Νάσου, Γιάννης Νυφαντόπουλος, σχολίασε: «Αν έλεγα ότι μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχα αυτό το μετάλλιο περασμένο στο στήθος μου πριν μερικούς μήνες θα ήμουν ψεύτης. Όμως βλέπουμε ότι πράγματα που δεν τα περιμένουν καμία φορά συμβαίνουν.

Με τον Νάσο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τον τελευταίο καιρό μαζί και ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα στην αρχή γιατί ήταν πολύ λίγος ο χρόνος. Παρ’ όλα αυτά πιστεύαμε από την αρχή ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όταν δουλεύεις με έναν αθλητή στο επίπεδο του Νάσου πρέπει να στοχεύεις ψηλά. Στόχος ήταν μόνο η κορυφή. Να φτάσουμε στο Παρίσι και ο Νάσος να υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Τελικά πήγαν όλα περίφημα και είμαι πολύ περήφανος για αυτόν. Έκανε μεγάλη προσπάθεια και δεν ήταν καθόλου εύκολο για αυτόν, καθώς έχασε τον συνοδό του από τραυματισμό και του στοίχισε πάρα πολύ».

Νάσος Γκαβέλας: Η ζωή και η καριέρα του

Ο Αθανάσιος Γκαβέλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέου Ψυχικού. Το 2017, μετά την επιτυχία του στις Πανελλήνιες εξετάσεις, εισήχθη στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ηλικία των 10 ετών, συνειδητοποίησε ότι η όρασή του μειωνόταν, λόγω της γονιδιακής ασθένειας γνωστής ως νόσος Σταργκαρντ (Stargardt), που προκαλεί προοδευτική μείωση της όρασης. Παρά τις δυσκολίες, ο Γκαβέλας επέλεξε να ακολουθήσει την καριέρα του στον πρωταθλητισμό, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την αντοχή του.

Ξεκίνησε την αθλητική του πορεία στην ηλικία των 17 ετών και γρήγορα απέδειξε τις ικανότητές του. Κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ στα 100 μέτρα στην κατηγορία Τ11 με χρόνο 10,82 δευτερόλεπτα, ρεκόρ που κατέκτησε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Το ρεκόρ των 60 μέτρων, με χρόνο 7,07 δευτερόλεπτα, επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 κατά τη διάρκεια της Ημερίδας Κλειστού Στίβου ΣΕΓΑΣ στην Αθήνα.

Ο Γκαβέλας έχει λάβει μέρος και διακριθεί σε εγχώρια και διεθνή meeting, όπως το International Para Athletics Meeting στο Μαρακές (Χρυσό στα 200μ.), το World Para Athletics Grand Prix στο Ντουμπάι (Χρυσό στα 100μ.), το Grand Prix Παρισιού -Handisport Open Paris- (Χρυσό στα 100μ.), καθώς και στο Diamond League στο Όσλο, στο πλαίσιο του αγώνα ‘Race to Zero’. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα (22,08 δευτερόλεπτα) και έκανε το ντεμπούτο του στο άλμα εις μήκος με άλμα 6,15 μέτρων.

Μπορείς να διαβάσεις:

Με εφτά Ελληνικές συμμετοχές η 9η μέρα των Παραολυμπιακών Αγώνων

Post a Comment