Back
Ισραήλ

“Φλέγεται” η Μέση Ανατολή: Σε οριακό σημείο η κλιμάκωση – Η Ιρανική “Τίμια υπόσχεση 2” και το δίλημμα Νετανιάχου

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Οι συνολικά 181 βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν δίνει καθαρό πλεονέκτημα στο Ισραήλ – Τι δείχνει η επόμενη μέρα των δραματικών εξελίξεων.

Ως αντίποινα στις δολοφονίες των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς η Τεχεράνη εκτόξευσε συνολικά 181 υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους τύπου “Fattah” που στόχο είχαν το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, αφήνοντας πίσω δύο ελαφρά τραυματίες και έναν νεκρό Παλαιστίνιο, ο οποίος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ιρανική επίθεση, η οποία μάλιστα έφερε τον τίτλο “Τίμια υπόσχεση 2”, ήταν η δεύτερη κατά του Ισραήλ σε μία περίοδο πέντε μηνών, με την πρώτη να είναι εμφανώς σφοδρότερη, αφού τον περασμένο Απρίλιο εκτοξεύτηκαν πάνω από 330 πύραυλοι και drones, ενώ εκείνη η επίθεση χαρακτηρίστηκε από το Ιρανικό Κράτος ως αντίποινα για το πλήγμα σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκού.

Ο Ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, (1) τη Μοσάντ (σ.σ. η ισραηλινή κατασκοπεία), κέντρο της τρομοκρατίας, (2) την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και (3) την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο μάρτυρας Νασράλα», ενώ σύμφωνα με το Sky News Arabia, το Ιράν είχε ενημερώσει τα «διεθνή μέρη» τόσο για την επίθεση όσο και για τους τρεις στόχους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εκεί αποδίδεται και η ετοιμότητα των ΗΠΑ, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να ανακοινώνει πως πλοία του πολεμικού ναυτικού εκτόξευσαν περίπου δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Το δίλλημα Νετανιάχου

Η αποτίμηση της ιρανικής επίθεσης φαίνεται να έχει θετικό πρόσημο για το Ιράν αφού πλέον το «απόλυτο πλεονέκτημα» του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος από σήμερα αναμένεται να καθοδηγεί τις εξελίξεις βασισμένος σε μία απόλυτα δοκιμασμένη «συνταγή».

Ως «μεγάλο λάθος» φέρεται να χαρακτήρισε την κίνηση του Ιράν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενώ τα σενάρια που «παίζουν» ως απάντηση είναι κυρίως τρία, μεταξύ των οποίων η ανοιχτή κήρυξη πολέμου στην Τεχεράνη, η άμεση διπλωματική παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο ζητώντας την οριστική διάλυση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο ή ακόμα και να μην προχωρήσει προς το παρόν σε κάποια έμπρακτη κίνηση, «σπέρνοντας τρόμο προς όλες τις κατευθύνσεις».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο οποίος επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους, σύντομα θα ξεκινήσουν «σημαντικά αντίποινα» από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την μεγάλης κλίμακας επίθεση βαλλιστικών πυραύλων της Τρίτης, με στόχους που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, τα συστήματα αεράμυνας και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο το Ιράν.

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών φαίνεται να είναι ακόμα και δολοφονικά χτυπήματα εναντίον βασικών ιρανικών προσωπικοτήτων, μέσα στους οποίος βρίσκεται και ο ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ. Μάλιστα οι ίδιοι προειδοποιούν ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει στο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ, τότε όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η Μεσανατολική σύρραξη και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ακόμα και αν η κυβέρνηση Νετανιάχου ήθελε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν.

Ο στρατηγικός στόχος είναι κοινός: Τεμαχισμός του Ιράν σε τέσσερα κρατίδια: Το ιρανικό Αζερμπαιτζάν, το Κουζεστάν στον Κόλπο, το Μπαλουχιστάν και ένα Κουρδιστάν, αν και αυτό απαιτεί χρόνο.

Προς το παρόν η Αμερική βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με τις προεδρικές εκλογές να βρίσκονται σε απόσταση 33ων ημερών και ένας πόλεμος Ισραήλ-Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει στα ύψη το πετρέλαιο, αυξάνοντας τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών ψηφοφόρων. Ήδη οι αναλυτές μιλούν για πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι αν το Ισραήλ πλήξει τα διυλιστήρια του Ισφαχάν.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν την απάντηση στην ιρανική επίθεση και «μένει να δούμε» ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Μπορείς να διαβάσεις:

Η παραβατικότητα των ανηλίκων στο Υπουργικό Συμβούλιο – Σύντομα σε λειτουργία το Safe Youth

Post a Comment