Back

Stop στον σχολικό εκφοβισμό – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για το bulling στο 5ο Δημοτικό Περαίας

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στο πλαίσιο δράσεων που αναπτύσσει σταδιακά ο Δ. Θερμαϊκού, ώστε να καταπολεμηθεί η «μάστιγα» της εποχής, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενημερωτική ημερίδα με θέμα τη διαχείρηση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού.

Η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού έκανε ένα σημαντικό βήμα, την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη «Διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, κακοποίησης/ παραμέλησης & χρήσης ουσιών στο εκπαιδευτικό περιβάλλον».

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, παρεβρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας & Ισότητας Δ. Θερμαϊκού.

Ο σχολικός εκφοβισμός, η βία, η κακοποίηση και παραμέληση ανηλίκων, αλλά και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, βρέθηκαν στο «επίκεντρο» των εισηγήσεων.

Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σοβαρότητα του θέματος και προέβησαν σε προτάσεις τονίζοντας το ρόλο της οικογένειας, του σχολείου και της κοινότητας. Εκπρόσωποι από την τοπική αστυνομία, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι μοιράστηκαν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την πρόληψη και τη διαχείριση των περιστατικών εκφοβισμού στη μαθητική κοινότητα.

Χαιρετισμό απήυθυνε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, ο οποίος έκανε λόγο για τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που όλο και πληθαίνουν, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν τεράστιες προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου.

Η κ. Νίκα Δήμητρα εκπροσώπησε την Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και τόνισε τα σημεία επαφής του Δήμου Θερμαϊκού σε σχέση με την διαχείριση περιστατικών κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών και αποκλίνουσας συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης, παρουσιάστηκε ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας στην πρόληψη αυτών των κοινωνικών φαινομένων μέσω των δράσεων που υλοποιεί.

Η κ. Φαλακίδου Μαρια, Αντιπρόεδρος του Συμβουλευτικού Σταθμού «ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ», παρουσίασε τη δράση του συλλόγου σε εφήβους και τις οικογένειες τους.

Ο κ. Χαλκιάς Γεώργιος, σχολικός σύμβουλος της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τις πρακτικές προώθησης θετικών συμπεριφορών στα σχολεία.

Ο κ. Σωζόπουλος Χρήστος, Ψυχολόγος στο Χαμόγελο του Παιδιού, παρουσίασε τα ζητήματα διαχείρισης εκφοβισμού, κακοποίησης και παραμέλησης.

Η κ. Κουτμερίδου Κυριακή, κοινωνική λειτουργός από το Ε.Κ.Κ.Α., αναφέρθηκε στους τρόπους διερεύνησης αναφορικά με την αναγνώριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών στο σχολικό πλαίσιο.

Ο κ. Μεδίτσκος Ανδρέας, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ», παρουσίασε την παρέμβαση του Κέντρου στα σχολεία μέσω βιωματικής πρόληψης, ενδυναμώνοντας τα παιδιά να αντισταθούν στην βία και στις εξαρτήσεις.

Τέλος, ο κ. Αγγελίδης Παναγιώτης, Αστυνόμος Β´ της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, μίλησε τόσο για τον ρόλο της Αστυνομίας στο σχολικό περιβάλλον, όσο και για τον ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια στα παιδιά.

Μπορείς να διαβάσεις:

Με το μυαλό… στις παιδικές χαρές – Νέο Δ.Τ. του Δήμου «δείχνει» τον Μάιο του 2025 ως μήνα «επανεκκίνησης»

Post a Comment