Back
Θεσσαλονίκη

City break: 3+1 προορισμοί μια…ανάσα από τη Θεσσαλονίκη

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που λατρεύουν τις μικρές εξορμήσεις και αναζητάς ένα μικρό διάλειμμα από την ένταση της πόλης; Ετοιμάσου να ανακαλύψεις μαγικά τοπία σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.

Το City break ή τουρισμός πόλεων, όπως έχει αποδοθεί στα ελληνικά, αποτελεί μια μεγάλη τάση στον τουρισμό, η οποία έχει σύντομη διάρκεια επιτρέποντάς στους επισκέπτε να γνωρίσουν σε μικρό διάστημα μικρές ή μεγαλύτερες πόλεις.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την αφετηρία για απίθανες κοντινές αποδράσεις: Iδανικές για 2-3 μέρες, είτε μένοντας αποκλειστικά σε αυτές, είτε ανακαλύπτοντας «θησαυρούς» γύρω τους, θα βρεις μία ποικιλία προορισμών που θα σε προσφέρουν τον τέλειο συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, περιπέτειας και χαλάρωσης.

#1 Καστοριά

EUROKINISSI

Πολλοί αποκαλούν την Καστοριά, «Αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας» και όχι άδικα. Μια πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία, ενδιαφέροντα αξιοθέατα και μουσεία, πλούσιες δραστηριότητες και φυσικά καταπληκτικό φαγητό!

Απέχει λίγο παραπάνω από δυο ώρες από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν καταπληκτικό προορισμό για την εποχή, με την πόλη και κατ’ επέκταση τη λίμνη, να παίρνουν τα χρώματα του φθινοπώρου και να σας «μεταφέρουν» σε μια άλλη εποχή. Φυσικά σε αυτό συμβάλλουν και τα επιβλητικά, παραδοσιακά αρχοντικά με την Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, που θα συναντήσετε στις βόλτες σας στην πόλη.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να δείτε:

Είτε επισκέπτεστε την πόλη για πρώτη φορά, είτε «επιστρέφετε» συχνά σε αυτή, μια βόλτα στη Λίμνη Ορεστιάδα επιβάλλεται! Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ, είναι μια καταπληκτική αφετηρία για έναν καφέ, φαγητό και εξερευνήσεις ή για μια βόλτα με βάρκα.
Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το Σπήλαιο του Δράκου, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε στο Ντολτσό με τα πανέμορφα αρχοντικά για βόλτα και αργότερα για παραδοσιακό φαγητό. Μη φύγετε, αν δε δοκιμάσετε το «σιροπιαστό καρυδάτο». Μετά ή πριν τη στάση για φαγητό, αφιερώστε χρόνο στο Βυζαντινό Μουσείο, με μια πλούσια συλλογή από βυζαντινές εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια.

Δυο ακόμη αξιοθέατα για να απολαύσετε είναι η Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας σε ένα καταπράσινο σημείο κοντά στη λίμνη, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο, για να «μυηθείτε» στον παραδοσιακό τρόπο ζωής της Καστοριάς μέσα από εκθέματα που αφορούν την καθημερινότητα, τα επαγγέλματα και την κουλτούρα της πόλης.

#2 Γιάννενα

EUROKINISSI

Από τη λίμνη Ορεστιάδα στην Καστοριά, στη Λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα και σε μια εξίσου ιστορική πόλη, με ζεστούς ανθρώπους και φυσικά πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα.
Η πόλη των Ιωαννίνων, απέχει 261 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και ίσως είναι καλύτερη επιλογή για τριήμερο και όχι ένα Σαββατοκύριακο για παράδειγμα, ενώ σίγουρα μπορεί να συνδυαστεί με πολλές εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς, όπως είναι τα Ζαγοροχώρια.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να δείτε:

Φυσικά τη Λίμνη Παμβώτιδα, περπατώντας γύρω της για βόλτα ή «επιπλέοντας» με τα κλασικά καραβάκια για μια εξόρμηση στο νησάκι. Εκεί, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Αλή Πασά και να δείτε τα ιστορικά κτίρια και τα μικρά μοναστήρια. Πριν φύγετε από εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ, τα βατραχοπόδαρα ή τα χέλια.

Ανηφορίστε στο Κάστρο της πόλης, το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Βυζαντίου και φιλοξενεί σημαντικά κτίρια, όπως το Φετιχιέ Τζαμί, το Ιτς Καλέ και το Βυζαντινό Μουσείο. Μιας και αναφερόμαστε σε μουσεία, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με τα μοναδικά εκθέματα των ασημένιων κοσμημάτων και αντικειμένων ή στο Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα που καλύπτουν την προϊστορία και την κλασική περίοδο της Ηπείρου.

Όταν βρεθείτε στην πόλη, αφιερώστε χρόνο στο Σπήλαιο Περάματος, από τα πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα, αλλά και λίγο πιο μακριά στη Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

#3 Φλώρινα

EUROKINISSI

Από τη Λίμνη Παμβώτιδα στα Γιάννενα, στον ποταμό Σακουλέβα της Φλώρινας, σίγουρα με ζεστά ρούχα και χώρο στο… στομάχι για καταπληκτικά κρέατα!

Λιγότερα από 200 χιλιόμετρα, μας «χωρίζουν» από την πόλη της Φλώρινας, με την πλούσια φοιτητική ζωή, τη φυσική ομορφιά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να δείτε:

Το στοιχείο του νερού δε λείπει από την πόλη, με τον ποταμό Σακουλέβα να διασχίζει την πόλη. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του, διασχίζοντας τις παραδοσιακές πέτρινες γέφυρες και απολαμβάνοντας τη θέα των παλιών αρχοντικών.

Η πόλη «φιλοξενεί» ένα ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, με εκθέματα από την προϊστορική και τη ρωμαϊκή περίοδο, αλλά και Δημοτική Πινακοθήκη με έργα καλλιτεχνών από την περιοχή που καταγράφουν την πολιτιστική κληρονομιά της. Αν πάλι θέλετε λίγες στιγμές ηρεμίας, η Μονή Αγίου Μάρκου ενδείκνυται για εσάς.

Αν βρεθείτε στη Φλώρινα, είναι μια καλή ευκαιρία να τη «χρησιμοποιήσετε» ως αφετηρία για να επισκεφτείτε και κάποιους άλλους μαγικούς προορισμούς του νομού. Μια στάση στις Λίμνες Πρέσπες, από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης, για να κάνετε βαρκάδα στα «υγρά σύνορα», αλλά και να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα περίφημα όσπρια της περιοχής.

Στον δρόμο δε της επιστροφής προς τη Φλώρινα, μια στάση στο πανέμορφο Νυμφαίο, επιβάλλεται. Θαυμάστε τα παραδοσιακά μακεδονίτικα αρχοντικά, μάθετε τα πάντα για τις αρκούδες στον «Αρκτούρο» και μη φύγετε χωρίς να δοκιμάστε κρασιά και τοπικά μαγειρευτά φαγητά.

+1… Σόφια

EUROKINISSI

Κι αν αναζητάτε λίγο… εξωτερικό, μια εξόρμηση στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, σε περίπου τέσσερις ώρες και 290 χιλιόμετρα, θα σας μαγέψει!
Πρόκειται για τη 14η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια από τις αρχαιότερες της «γηραιάς» ηπείρου.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να δείτε:

Υπάρχουν αρχικά τρεις ναοί που πρέπει να επισκεφτείτε. Ο εμβληματικός Καθεδρικός Ναός του Αλεξάνδρου Νέφσκι, ένας από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο και η παλαιότερη εκκλησία της πόλης, η Αγία Σοφία, από την οποία πήρε και το όνομά της η Σόφια. Επίσης, μια στάση μπορείτε να κάνετε στην Εκκλησία της Μπογιάνα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Για βόλτα, καφέ ή φαγητό, κατευθυνθείτε στη δημοφιλή λεωφόρο Βίτοσα. Δοκιμάστε τοπικά πιάτα όπως το banitsa (πίτα με φέτα), το kebapche (κρέας στη σχάρα) ή το shopska salad (σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι και τυρί).

Σε ό,τι αφορά άλλα αξιοθέατα της πόλης, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό τζαμί, στους κήπους γύρω από το Εθνικό Θέατρο, καταπληκτικό spot για φωτογραφίες, στο Πάρκο Borisova Gradina, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο στη Βουλγαρία, καθώς και στην Εθνική Πινακοθήκη Ξένης Τέχνης, με πασίγνωστα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών.

ΠΗΓΗ: theopinion.gr
Μπορείς να διαβάσεις:

Travel tips: Το ιδανικό ταξίδι που μπορείς να κάνεις ανάλογα την ηλικία σου

Post a Comment