Back

Ελληνογερμανικές συμπράξεις καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη βιομηχανικών προϊόντων στο Thess INTEC

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Εκδηλώσεις συνεργασίας διοργάνωσαν από κοινού η Διοίκηση του Thess INTEC με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ) στα πλαίσια της 88ης ΔΕΘ.

Το Thess INTEC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ΚΙΤ) και το ΕΚΕΤΑ διοργάνωσαν πλήθος επαφών και εκδηλώσεων στο πλαίσιο και στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2024. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόσφατο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε το Thess INTEC με το KIT τον Μάρτιο του 2024. Στις επαφές και στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Thess INTEC κος Νίκος Ευθυμιάδης, ο Αντιπρόεδρος του KIT Thomas Hirth και ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Δημήτριος Τζοβάρας. Τα πάνελ συζήτησης των εκδηλώσεων συντόνισε ο καθηγητής κ. Νίκος Μουσιόπουλος (ΑΠΘ) που πλαισιώθηκε από ανώτατα στελέχη σημαντικών Γερμανικών (SIEMENS) και Ελληνικών Βιομηχανιών (Alumil, ISOMAT, KLEEMANN) και εκπροσώπους της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας Ελλάδας και Γερμανίας. Κύριοι ομιλητές (keynote speakers) ήταν ο κ. Johannes Orphal του KIT και ο Ματθαίος Σανταμούρης (University of New South Wales).

Τα κύρια συμπεράσματα της επαφών και των εκδηλώσεων ήταν πως οι τεχνολογικές και κοινωνικές προκλήσεις είναι πολλές, σύνθετες και παγκόσμιου χαρακτήρα απαιτώντας ευρύτερες, διεθνείς συνεργασίες έρευνας και ανάπτυξης προκειμένου να επιλυθούν πολύπλοκα προβλήματα. Η Ελλάδα και η Γερμανία διαθέτουν επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό καθώς και καινοτόμες βιομηχανίες που μπορούν να συνεργασθούν σε συγκεκριμένα προβλήματα με βάση Ευρωπαϊκές, περιφερειακές και τοπικές προτεραιότητες. Χώροι μεγάλης έκτασης όπως το Thess INTEC με μεγάλη συγκέντρωση δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης είναι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν τέτοιες μακροπρόθεσμες συνεργασίες μεγάλης κλίμακας ενώ δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για συνεχή ανάπτυξη καινοτομιών με συνεργατικό τρόπο.

Οι επαφές δικτύωσης και οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024 στην εκδήλωση “Joint R&D contributions for the modern, sustainable building’’ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Αιμίλιος Ριάδης (ΔΕΘ). Στα κύρια συμπεράσματα της εκδήλωσης και της συζήτησης που ακολούθησε ήταν πως τα σύγχρονα και έξυπνα κτίρια περιλαμβάνουν μεγάλο πλήθος τεχνολογιών που πρέπει να συνεργάζονται και αποτελούν πολύ καλή ευκαιρία για συνεργατική έρευνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί πως παγκοσμίως 13.000 πόλεις πλήττονται από υπερθέρμανση ενώ στην Ελλάδα πολλοί κάτοικοι πλέον πληρώνουν διπλάσιο ποσό για την ψύξη των κατοικιών τους. Ένα κτίριο μέσω σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών (digital twins & connected buildings) μπορεί δημιουργήσει συνθήκες προσομοίωσης και ψηφιακά μοντέλα που θα αναλύουν γειτονιές και ολόκληρες πόλεις. Η έκταση του Thess INTEC σε συνδυασμό με την κτιριακή του εξέλιξη είναι πολύ πρόσφορη για τέτοιου είδους συνεργασίες, δημιουργώντας μεγαλύτερες ευκαιρίες συνεργασίας στην έρευνα. Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε η οργάνωση αποστολών Γερμανών επιστημόνων προκειμένου να φιλοξενηθούν στο ΕΚΕΤΑ και στο ΑΠΘ που συμμετέχουν στο Thess INTEC ώστε να σχεδιάσουν μαζί με έλληνες ερευνητές τις αντίστοιχες υποδομές καινοτομίας έξυπνων και βιώσιμων κτιρίων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μπορείς να διαβάσεις:

Το απόγευμα της Δευτέρας 9/9 η ομιλία του Χαράλαμπου Υάκινθου της ΑΕΝ Μακεδονίας στην 88η ΔΕΘ

Post a Comment