Back
Γενοκτονία

19 Μαϊου 1919: 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους Έλληνες του Πόντου, κρατούμε τη φλόγα της μνήμης και τιμούμε τα θύματα της γενοκτονίας που διέπραξε το Οθωμανικό καθεστώς στις αρχές του 20ού αιώνα. Μια γενοκτονία που στόχο είχε να εξαλείψει τον ελληνικό πληθυσμό από τις πατρογονικές του εστίες στον Πόντο, μια περιοχή πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό.

Η γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι απλώς μια μαύρη σελίδα της ιστορίας μας, αλλά μια τραγωδία που σημάδεψε βαθιά τις ψυχές και τις ζωές των ανθρώπων μας. Ξεκίνησε το 1914 και κορυφώθηκε το 1919, υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Μέχρι το 1923, περίπου 353.000 Πόντιοι Έλληνες είχαν δολοφονηθεί μέσα από μαζικές σφαγές, εκτοπίσεις και πορείες θανάτου. Χιλιάδες άλλοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους, χάνοντας τα πάντα, εκτός από την πίστη τους και την επιθυμία να επιβιώσουν.

Ο Πόντος ήταν για αιώνες μια γέφυρα πολιτισμών. Οι Έλληνες που ζούσαν εκεί είχαν δημιουργήσει μια ανθηρή κοινότητα, με σχολεία, εκκλησίες, ακμάζουσα οικονομία και πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η γενοκτονία διέλυσε αυτή την κοινότητα, αλλά η μνήμη της παραμένει ζωντανή.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα είναι ζήτημα δικαιοσύνης και σεβασμού. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία αρνείται να παραδεχτεί το έγκλημα αυτό, παραμένοντας πιστή σε μια πολιτική άρνησης και διαστρέβλωσης της ιστορίας. Η αναγνώριση της γενοκτονίας δεν είναι μόνο ένα χρέος προς τους νεκρούς μας, αλλά και μια πράξη πρόληψης, ώστε τέτοια εγκλήματα να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.

ΓενοκτονίαΣήμερα, οι απόγονοι των ελλήνων του Πόντου και όλοι οι έλληνες οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την κληρονομιά τους. Η ποντιακή διάλεκτος, οι παραδοσιακοί χοροί, τα τραγούδια, καθώς και τα έθιμα, συνεχίζουν να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, κρατώντας ζωντανή την ταυτότητα ενός λαού που υπέστη τόσο πολλά. Η μνήμη της γενοκτονίας παραμένει ζωντανή μέσα από τις αφηγήσεις των επιζώντων και των απογόνων τους.

Aς διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή.

Η 19η Μαΐου είναι μια ημέρα που μας καλεί να θυμηθούμε και να τιμήσουμε αυτούς που χάθηκαν. Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε την ιστορία μας και να αντλήσουμε δύναμη από το θάρρος και την ανθεκτικότητα των προγόνων μας. Είναι μια υπενθύμιση του χρέους μας να αγωνιστούμε για την αναγνώριση της γενοκτονίας και να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες θηριωδίες δεν θα συμβούν ποτέ ξανά.

Η μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων δεν είναι απλώς μια ανάμνηση του παρελθόντος, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της ταυτότητάς μας, που μας ενώνει και μας δίνει δύναμη. Ας θυμηθούμε με σεβασμό και αγάπη τους προγόνους μας και ας συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη δικαίωση και την αναγνώριση της θυσίας τους.

Την ημέρα αυτή, ας ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Ας μιλήστε για την ιστορία τους, και ας φροντίσουμε να μεταδώσουμε τη φλόγα της μνήμης. Μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων θα παραμείνει ζωντανή και ότι η θυσία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Μπορείς να διαβάσεις:

Ποδηλατικός Αγώνας Επανομής

Post a Comment