Back
φύκια

Βουνά από φύκια «έπνιξαν» τις παραλίες του Δ. Θερμαϊκού – Ξεκίνησε ο καθαρισμός

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Δεκάδες τόνοι από συσσωρευμένα φύκια «έπνιξαν» τις τελευταίες εβδομάδες τις παραλίες του Δ. Θερμαϊκού, προκαλώντας την αγανάκτηση λουόμενων, κατοίκων και επιχειρηματιών – Σε χαλασμένο μηχανολογικό εξοπλισμό απέδωσε ο Δήμος την κατάσταση.

Μια ιδιαίτερα αποκρουστική κατάσταση καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες με σωρούς από φύκια να έχουν σχηματιστεί στις αμμουδιές των πολυσύχναστων παραλιών του δήμου Θερμαϊκού.

Τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες, μεταξύ των οποίων τουρίστες από το εξωτερικό, ερχόταν αντιμέτωποι με το αποκρουστικό σκηνικό, όπου τόνοι ξεβρασμένα φύκια υψώνονταν σε…λόφους και σχημάτιζαν μικρές…χερσονήσους, δυσχεραίνοντας ακόμη και την πρόσβασή τους στη θάλασσα.

Το φαινόμενο της συσσώρευσης φυκιών δεν είναι κάτι καινούργιο, ωστόσο φέτος το καλοκαίρι, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι πολύ πιο έντονο, με κατοίκους και επιχειρηματίες να διαμαρτύρονται έντονα, κάνοντας λόγο για «αντιαισθητική εικόνα» που υποβαθμίζει την περιοχή.

SOS εκπέμπουν κάτοικοι και επιχειρηματίες

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν αγανακτήσει από την τραγική κατάσταση, που όπως καταγγέλλουν ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και συνεχώς επιδεινώνεται, εκπέμποντας SOS, για μία εικόνα που δεν διόλου δεν τιμά την περιοχή τους.

Εικόνες και βίντεο από τις «μαυρισμένες» από τα φύκια αμμουδιές του δήμου Θερμαϊκού, κατέκλεισαν το τελευταίο διάστημα τις ομάδες του δήμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μία ύστατη προσπάθεια να γίνει η κατάσταση αντιληπτή από τις αρμόδιες αρχές.

Ξεκίνησε ο καθαρισμός

Εισακούστηκαν, όπως όλα δείχνουν τα παράπονα κατοίκων, παραθεριστών και επαγγελματιών που ζουν από τον τουρισμό, και με εντολή του δήμου Θερμαϊκού ξεκίνησε από σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουλίου, η απομάκρυνση των φυκιών από τις πολυσύχναστες παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας.

Από την πλευρά του ο δήμου, απέδωσε την η κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στις ακτές του δήμου σε…χαλασμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα πλέον επιλύθηκαν και έτσι «εκκίνησε εκ νέου ο καθαρισμός των παραλιών του δήμου που δεν θα σταματήσει όλο το καλοκαίρι και θα καλύψει σταδιακά όλες τις ακτές».

Αναλυτικά στη δημοσίευση του δήμου αναφέρεται:

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς ο οργανωμένος και συστηματικός καθαρισμός των παραλιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού.

Έπειτα και από την επιδιόρθωση του σχετικού μηχανολογικού εξοπλισμού εκκίνησε εκ νέου ο καθαρισμός και καλύπτει σταδιακά το σύνολο των περιοχών της Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας.

Ο καθαρισμός των παραλιών από το Δήμο Θερμαϊκού δεν θα σταματήσει όλο το καλοκαίρι και συμπεριλαμβάνει όλες τις ακτές του Δήμου, προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τους λουόμενους, οι οποίοι κατά πολλές χιλιάδες και σε καθημερινή βάση τις προτιμούν για να χαλαρώσουν και να δροσιστούν.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως σύμφωνα με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών), τα υπολείμματα του θαλάσσιου προστατευόμενου φυτού Posidonia Oceanica δεν αποτελούν εστία μόλυνσης ή άλλου κινδύνου και ως εκ τούτου το αφαιρούμενο υλικό καλό είναι να μετατοπίζεται στην ακτή και να παραμένει εκεί ως βιοτικό στοιχείο του αιγιαλού.

Μπορείς να διαβάσεις:

Βυθίστηκε στο σκοτάδι η Δ.Ε Θερμαϊκού – Δεκάδες «καμένες» ηλεκτρικές συσκευές

Post a Comment