Βίκτωρ Γιαννικόπουλος: Διάνοια της αστροφυσικής ο 14χρονος – “Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους, ασχολούνται μόνο με likes”
Ο 14χρονος Βίκτωρ Γιαννικόπουλος είναι «Ένα παιδί από τα Βαλκάνια που μετράει τ’ άστρα» και ξεχώρισε στο 1ο Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Αστροφυσικής – Μίλησε δίπλα στον σημαντικότερο εν ζωή Έλληνα διαστημικό επιστήμονα, Σταμάτιο Κριμιζή.
Το θερινό σχολείο, με τίτλο «Ένα παιδί από τα Βαλκάνια μετράει τα άστρα», συγκεντρώνει 80 μαθητές/τριες από την Ελλάδα και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, ηλικίας 13-17 ετών, με στόχο να τους προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στη μελέτη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής.
Το θερινό σχολείο διοργανώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, τη Βαλκανική και την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικών, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 30 Αυγούστου 2024 και συμμετείχαν σε αυτό 80 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Ο 14χρονος Βίκτωρας Γιαννικόπουλος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου, εντυπωσίασε με την εργασία του με τίτλο «Voyager 1 and 2: The Epic Journey in Vast Cosmic Sea», η οποία αναδείχθηκε ως κορυφαία στο 1ο Βαλκανικό Θερινό Σχολείο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, με θέμα «Ένα παιδί από τα Βαλκάνια μετράει τ’ άστρα».
Αρωγός και έμπνευση για την προσπάθειά του ήταν ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, επικεφαλής των δύο αποστολών Voyager και νυν Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στα διαστημικά προγράμματα της NASA.
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στην εκπομπή «Συνθέσεις» της ΕΡΤ, η οποία προβλήθηκε στις 23 Νοεμβρίου και έγινε viral, ο νεαρός μαθητής ανέδειξε με ώριμη ματιά την επίδραση των social media και τη σημασία της δημιουργικότητας:
«Κάποια παιδιά της ηλικίας μου έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Ασχολούνται πολύ με τα social media και γίνεται η μάχη των likes. Προσπαθούν να βγάλουν την καλύτερη φωτογραφία για να πάρουν τα περισσότερα likes. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να ασχολούνται με κάτι πιο δημιουργικό», ανέφερε ο 14χρονος Βίκτωρας.
Φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ισαάκ Νεύτωνα, εξήγησε πώς η παραγωγική χρήση του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις: «Το 1600, όταν ο Νεύτωνας ήταν φοιτητής στην Αγγλία, ξέσπασε πανδημία και αναγκάστηκε να κλειστεί στο σπίτι του για δύο χρόνια. Αυτά τα χρόνια ήταν τα πιο παραγωγικά για τον ίδιο, καθώς ανακάλυψε τους νευτώνιους νόμους, το νόμο της βαρύτητας και τη διάθλαση του φωτός. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν social media, διαδίκτυο ή ηλεκτρικό ρεύμα».
Ο Βίκτωρας εξέφρασε ακόμη ανησυχία για τον εθισμό ορισμένων νέων στις ψηφιακές πλατφόρμες και μίλησε για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης: «Έχουμε την τεχνητή νοημοσύνη που, αν πέσει σε λάθος χέρια, μπορεί να γίνει καταστροφική. Θεωρώ επίσης ότι περιστατικά, όπως αυτά που σχετίζονται με τη βία ανηλίκων, υπερπροωθούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης», πρόσθεσε.
H παρουσίαση του Βίκτωρα Γιαννικόπουλου:
Μπορείς να διαβάσεις:
Μετρό Θεσσαλονίκης: Πρώτη μέρα με εισιτήρια και κάρτες η επιβίβαση – Τιμές και τρόποι έκδοσης