Τέλος στην “κατάληψη” του δημοσίου χώρου – Μαζεύει τα “αυθαίρετα” τραπεζοκαθίσματα ο Δ. Θερμαϊκού
“Φρένο” στην ασυδοσία των καταστηματαρχών βάζει ο Δ. Θερμαϊκού με το…“θέρισμα” τραπεζοκαθισμάτων απ’ άκρη σ’ άκρη των Δημοτικών Κοινοτήτων – Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Γρουσουζάκος, απαντά για τη νουθεσία, την πρόληψη αλλά και τους… απείθαρχους επιχειρηματίες.
Η παράνομη κατάληψη τη δημοσίου χώρου από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως μετά την περίοδο του Covid, όταν η απόσταση μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων μεγάλωσε για λόγους πρόληψης αλλά και οι ποινές χαλάρωσαν.
Τα χρόνια όμως πέρασαν, τρία για την ακρίβεια, αλλά τα τραπεζοκαθίσματα… έμειναν! Με αποτέλεσμα πλατείες, πεζοδρόμια ακόμα και παραλίες να γεμίζουν ολοένα και περισσότερο με ομπρέλες και τραπέζια καταστημάτων εστίασης, κάνοντας την καθημερινή μετακίνηση των πεζών έναν άθλο για γερά νεύρα!
Φυσικά, η περίπτωση του Δήμου Θερμαϊκού, και εδώ ακολουθεί την “πεπατημένη” με τους περισσότερους μαγαζάτορες να “ξεχνούν” να μαζέψουν τα έξτρα τραπέζια, κάτι στο οποίο από χθες Τρίτη 8/10 μπαίνει οριστικά τέλος.
Το πρώτο “θέρισμα” στους Νέους Επιβάτες
«Οι υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού προχώρησαν σε απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω μη ύπαρξης των ανάλογων αδειών και πληρωμής των αντίστοιχων τελών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την πλευρά της Διοίκησης ενώ γίνεται λόγος και για επιβολή συνολικά «22 διοικητικών προστίμων λόγω υπέρβασης ων τετραγωνικών μέτρων που προέβλεπαν οι αντίστοιχες άδειες κατάληψης κοινόχρηστου χώρου».
Οι εικόνες που συνοδεύουν τη σχετική ανακοίνωση απεικονίζουν τραπεζοκαθίσματα μεζεδοπωλείου σε κάθετη προς την Πλατεία Τσιτσάνη οδό, στους Νέους Επιβάτες.
Γρουσουζάκος: «Εξυπηρετούμε τους ανθρώπους που τελικά πληρώνουν»
Σε επικοινωνία του με το ethermaikos.gr, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Γρουσουζάκος, περιγράφει ότι «οι έλεγχοι αυτοί έχουν ξεκινήσει αρκετό καιρό τώρα, μιλάμε για μία περίοδο ενός μήνα περίπου».
Ενώ για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις αναφέρει ότι «οι υπηρεσίες έφτασαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου όπου εντοπίζονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις, βγήκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιουδήποτε τύπου αμφισβήτηση.
Επιβλήθηκαν και πρόστιμα για χώρους που καταλαμβάνονταν πέρα από όσο όριζε η εκάστοτε άδεια ενώ υπήρχαν και τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις καταστημάτων, από όπου συλλέχθηκαν και τα τραπεζοκαθίσματα καθώς είτε δεν είχαν καθόλου άδεια είτε δεν επιτρέπεται εν γένει να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται».
Σε ερώτηση αν έχουν ελεγχθεί καταστήματα σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου η απάντηση ήταν καταφατική με τη σημείωση ότι «υπάρχουν ακόμα ορισμένες εκκρεμότητες για τις οποίες δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια περεταίρω πληροφορία καθώς υπάρχει και το προσωπικό απόρρητο ενώ παράλληλα πρέπει να ακολουθηθεί και μία ορισμένη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Γρουσουζάκος.
«Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συλλογή, εννοείται πως έχουμε προχωρήσει σε πολλαπλές οχλήσεις και ενημερώσεις. Δηλαδή, έχουμε ενημερώσει όσους έπρεπε να βγάλουν άδεια ή να μαζέψουν. Το ότι δεν έγινε καμία κίνηση μας οδήγησε στη συλλογή των τραπεζοκαθισμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Γρουσουζάκος.
«Αυτό που θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι ποτέ δεν πάμε με τη λογική να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους επειδή δεν πλήρωναν. Πήγαμε, όμως, με τη λογική να εξυπηρετήσουμε τους ανθρώπους που τελικά πληρώνουν. Διότι υπάρχουν εκείνοι που πληρώνουν και τα έχουν», ανέφερε για να συνεχίσει:
«Εξάλλου, η ποινή δεν επιβάλλεται μόνο σε αυτόν που έκανε το παράπτωμα αλλά και στους υπόλοιπους ώστε να μην κάνουν το παράπτωμα. Αν ρωτάτε την προσωπική μου άποψη, η ποινή δεν είναι έχει τη μορφή τιμωρίας αλλά τη μορφή νουθεσίας και πρόληψης».
Για το ενδεχόμενο οι έλεγχοι του Δήμου να έρχονται επ’ ευκαιρία του νέου νομοσχεδίου του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών απαντά στο ethermaikos.gr ότι «αν και είναι ίδιο το αντικείμενο του σχεδίου νόμου, δεν έχει κάποια σχέση. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση έρχεται να νουθετήσει τους παραβάτες αριθμητικά αυτή τη φορά, λέγοντάς τους πως θα πληρώσουν την άδεια επί τρία, δηλαδή αν η άδεια κοστίζει 100€ εκείνοι θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν 400€.
Όπως και να έχει, οι έλεγχοι που κάναμε εμείς ήταν συνεχείς γιατί πρέπει να αναλογιστούμε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει καν ακόμη. Η Κυβέρνηση κάνει τη δική της δουλειά, κι εμείς κάνουμε τη δική μας».
Τρεις φορές μεγαλύτερα πρόστιμα στο σχέδιο νόμου Θ. Λιβάνιου
Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ορίζεται μεταξύ άλλων «ο τριπλασιασμός ων προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης», ενώ παράλληλα ορίζεται και ότι ο παραβάτης ιδιοκτήτης έχει προθεσμία επτά ημερών να απελευθερώσει τον χώρο, αλλιώς θα υπάρξει απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων, εάν δε επαναλάβει την παράβαση, προβλέπεται αφαίρεση της άδειας χρήσης του χώρου για έξι μήνες και διπλασιασμός του πρόστιμου ή σφράγισμα της επιχείρησης από μία έως 10 ημέρες. Εάν πάλι ο ιδιοκτήτης παραβιάσει τη σφράγιση του χώρου, η επιχείρηση κλείνει οριστικά.
Μπορείς να διαβάσεις:
Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την αποκομιδή απορριμμάτων – Αλά καρτ ή ανεξάρτητη η νέα σύμβαση;