Back

Συγκρατημένα αισιόδοξη μετά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ η “πολιτική σκηνή” του Δ. Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή του Δήμου Θερμαϊκού “πέταξε” στη Ρόδο, όπου συμμετείχε στις τριήμερες εργασίες του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) – Σκεπτικισμός αλλά και…χαμόγελα επικρατούν για την επόμενη μέρα.

Ένα γεμάτο τριήμερο με επίκεντρο την αυτοδιοίκηση πέρασαν οι τρεις εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, και επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω Θερμϊκός», ο Κωνσταντίνος Κούτουκας, εκπρόσωπος της παράταξης «Θερμαγικός», και η Πάττη Πασχαλίδου, επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», οι οποίοι παραβρέθηκαν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.

Θ. Τζέκος: «Η κατάσταση της υποχρηματοδότησης έχει φτάσει στο απροχώρητο – Προσπάθησε να αποπροσανατολήσει ο υπουργός»

Στο ethermaikos.gr μίλησε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Θεόδωρος Τζέκος, για τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, όπως είναι η υποχρηματοδότηση, η προσπάθεια συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στους Δήμους ενώ χαρακτήρισε ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού» την πρόταση της Κυβέρνησης για αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας.

«Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο σε μία δύσκολη εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση και συζητήθηκαν πολύ σοβαρά θέματα. Ένα από αυτά ήταν η χρηματοδότηση των δήμων, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, οπότε βασικό αίτημα ήταν να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Δήμους, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος.

Σκεφτείτε ότι ενώ η ετήσια χρηματοδότηση θα έπρεπε να φτάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια, οι Δήμοι φτάνουν να λαμβάνουν περίπου 2,5 δις. δηλαδή, μιλάμε για ένα ποσοστό μικρότερο του 20 – 25%. Οι Δήμοι είναι υποχρηματοδοτούμενοι εδώ και πολλά χρόνια αλλά πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο γιατί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα έξοδα και οι αρμοδιότητες των Δήμων, οπότε το πιο βασικό θέμα ήταν η χρηματοδότηση, αυτό συζητήθηκε και κατά κόρον.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία των Δήμων, όντας παραγωγοί ενέργειας, μεγιστοποιώντας το όφελος αλλά και οι συγχωνεύσεις που επιχειρείται να γίνουν στις ΔΕΥΑ ήταν επίσης πολύ σοβαρά ζητήματα που συζητήσαμε, όπου η θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτό να γίνει σε εθελούσια βάση και όχι υποχρεωτικά καθώς τα δίκτυα και οι υπηρεσίες είναι δημοτική περιουσία και δεν μπορεί να τα παίρνει η κυβέρνηση με το “έτσι θέλω” και να τα μεταφέρει σε άλλους οργανισμούς που θα φτιάξει, με απώτερο σκοπό οι Δήμοι να διαφυλάξουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ως δημόσιο αγαθό.

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε ήταν οι αρμοδιότητες των δήμων αναφορικά με την πολιτική προστασία χωρίς ωστόσο να έχουν τους ανάλογους πόρους.

Η αλλαγή εκλογικού νόμου δεν είναι ούτε προτεραιότητα ούτε πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ενδεχομένως να έφερε αυτήν την κουβέντα ο υπουργός με σκοπό να αποπροσανατολίσει, όπως πολύ εύστοχα ειπώθηκε από πολλούς. Δεν ξέρω για ποιον λόγο τέθηκε στο τραπέζι ένα τέτοιο θέμα. Η δικαιολογία πάντως ότι η δεύτερη Κυριακή κοστίζει δεν είναι σοβαρή. Οι εκλογές γενικά κοστίζουν, δεν μπορούμε να τις καταργήσουμε επειδή κοστίζουν».

Κ. Κούτουκας: «Πάντα διαφωνούμε στα οικονομικά των ΟΤΑ – Με θετικό πρόσημο οι προτάσεις του κ. Λιβάνιου»

“Θετικό πρόσημο” προσέδωσε στις προτάσεις της Κυβέρνησης τις οποίες παρουσίασε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θερμαγικός» Κωνσταντίνος Κούτουκας, στην επικοινωνία του με το ethermaikos.gr.

«Το Συνέδριο πήγε πάρα πολύ καλά. Οι προτάσεις που έκανε ο κ. Λιβάνιος είχαν θετικό πρόσημο κατά τη δική μου άποψη, δηλαδή για τον καταστατικό χάρτη των αιρετών, το πως να εκλέγονται και το πως να προχωράει η διοίκηση ήταν σε σωστή βάση. Και για το κόψιμο της δεύτερης Κυριακής, δεν υπήρχε κάποιος λόγος να υπάρχει. Πιο πολύ ίντριγκες δημιουργεί παρά καλά αποτελέσματα.

Είναι πολύ καλή και οι πρόταση για τους συμβούλους επικρατείας, ακόμα και η ποσόστωση αν και όλα τα ψηφοδέλτια έχουν νέους μέσα, δεν χρειάζεται ποσόστωση. Όλα αυτά είναι στη σωστή και θετική κατεύθυνση.

Σε αυτό που πάντα διαφωνούμε είναι στα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία από τα μνημόνια και μετά είναι σε “κακά χάλια” και σε αυτό δεν υπάρχει καμία λύση. Οι πόροι είναι πετσοκομμένοι και αν το παρατηρήσατε το τελευταίο διάστημα μεταφέρονται ουσιαστικά αυξήσεις φόρων για να μπουν στα ταμεία της Αυτοδιοίκησης και αυτό γίνεται με αποφάσεις δήμων. Ενώ βλέπαμε ότι μέχρι τώρα νομοθετούσαν οι Κυβερνήσεις, δηλαδή έπαιρναν έσοδα από τους πόρους και κατά ένα ποσοστό τα μετέφεραν στους δήμους, τώρα μεταβιβάζει την ευθύνη της είσπραξης των φόρων στους Δήμους. Τώρα αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σωστό.

Από την άλλη κάνει την τοπική αυτοδιοίκηση πιο υπεύθυνη. Δηλαδή, δεν μπορούμε να αυξάνουμε τα έσοδα των ΟΤΑ. Δεν μπορούμε επειδή καθόμαστε σε μία θέση με μία μονοκονδυλιά να αυξάνουμε τα έσοδα. Δεν υπάρχει ορίζοντας στα οικονομικά των Δήμων».

Π. Πασχαλίδου: «Κίνηση αντιπερισπασμού η εξαγγελία του Λιβάνιου»

Το επιχείρημα της προσπάθειας «αντιπερισπασμού» ενίσχυσε και η επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί», Πάττη Πασχαλίδου, μιλώντας στο ethermaikos.gr ενώ τόνισε τη σημασία της σύσσωμης αντίθεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στη μη εθελούσια μαζική συνένωση των ΔΕΥΑ.

«Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ είχε ιδιαίτερη σημασία, γιατί κατά την άποψή μου διαπραγματευότανε το νερό. Στη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε μία ημερίδα στην οποία συμμετείχε ο υπουργός κ. Σκυλακάκης και η αρμόδια υφυπουργός.

Θεωρώ ότι η εξαγγελία του κ. Λιβάνιου σε ό, τι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο ήταν πολύ πρώιμη διότι δεν τέθηκε σε κανένα προσυνεδριακό τραπέζι, δεν υπήρξε ούτε κάποια διαβούλευση, με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν οι πάντες, τόσο οι Δήμαρχοι όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ήταν όμως κατά την άποψή μου κίνηση αντιπερισπασμού, με σκοπό να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη. Εξάλλου οι εκλογές πέρασαν, έγιναν το 2023 και θα γίνουν πάλι το 2028. Δεν νομίζω ότι το μοναδικό πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι το πως θα κάνει εκλογές. Είναι πάρα πολύ νωρίς τη στιγμή που υπάρχουν προβλήματα για τα οποία θα πρέπει να δοθούν λύσεις.

Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι επιχειρείται η μη εθελοντική συνένωση των ΔΕΥΑ και πόσο μάλλον αυτών που βρίσκονται στους νομούς Θεσσαλονίκης και Αθηνών, στην ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα. Προκειμένου να καμφθούν ή να προσανατολιστούν οι απόψεις και το βλέμμα των δημάρχων θεωρώ ότι έγινε αυτή η προσπάθεια.

Βέβαια, σύσσωμη η ΚΕΔΕ έδειξε ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε εξαναγκαστική συνένωση. Μιλάμε πλέον για άλλες μορφές, για μία τύπου ιδιωτικοποίησης του νερού. Το γεγονός ότι υπήρχε ομοφωνία είναι πάρα πολύ παρήγορο. Τα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν χρώμα. Βρίσκουν τελικά ευήκοα ώτα. Θα δούμε τώρα».

Τα “πάνω κάτω” στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Σαν “βόμβα” έπεσε η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον νέο Ενιαίο Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργού, οι δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο όπου θα απαιτείται ποσοστό 50%+1 ψήφο επί των εγκύρων (αντί του 42% που ισχύει σήμερα) για να εκλεγεί μια δημοτική ή περιφερειακή αρχή ενώ εάν δεν προκύψει νικητής, θα πραγματοποιείται μία δεύτερη καταμέτρηση όπου στο ίδιο ψηφοδέλτιο ο ψηφοφόρος θα έχει το δικαίωμα δεύτερης επιλογής, δηλαδή δεύτερης ψήφου.

Μετά τη δράση η… αντίδραση

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησαν να σχηματιστούν τα…“πηγαδάκια” των Δημάρχων όπου αντιμετωπίστηκαν ευθύς εξαρχής με σκεπτικισμό οι εξαγγελίες του υπουργού. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, κατέστησε σαφές ότι «για την Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αφού οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2028. Για μας πρέπει να προταχθούν τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων, η χρηματοδότηση των δήμων, η ενίσχυση με νέο προσωπικό, η προώθηση της ψηφιοποίησης».

Και οι αμφιβολίες αυτές, φαίνεται να προκάλεσαν την οργή του υπουργού, ο οποίος με τη λήξη του συνεδρίου σχολίασε σε υψηλούς τόνους ότι «αυτό δεν αφορά μόνο τους πόρους και αναρωτήθηκε εάν τα προβλήματα των δήμων θα λύνονταν εάν παρουσιαζόταν στο συνέδριο με… δέκα γλάστρες και λεφτόδεντρο, αφού απ’ ό,τι φάνηκε μόνο αυτό απασχολεί τους δήμους!».

Ο πρόεδρος από την πλευρά του απάντησε πως «δεν κατανοούν την εκδηλωθείσα οργή και την ενόχλησή του, όταν όλοι τοποθετήθηκαν ευκρινώς, με σεβασμό στις θέσεις και τις απόψεις που διατυπώσατε», όπως είπε.

Ενώ για τον νέο Χάρτη της Αυτοδιοίκησης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «είναι η Αυτοδιοίκηση να έχει σε κάποια σημεία διαφορετικές θέσεις και απόψεις από το υπουργείο. Ακολούθως, θα συνέλθουν τα όργανα της ΚΕΔΕ και τίποτα δεν είναι δεδομένο, όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός, ότι δηλαδή, οι εξαγγελίες αυτές αποτελούν προτάσεις για συζήτηση και θα γίνει ένας διάλογος χωρίς αιφνιδιασμούς, ο οποίος θα διαρκέσει έξι μήνες», ενώ δεν απέφυγε και την αιχμή προς τον υπουργό, λέγοντας ότι «οι τόνοι δεν καταγράφονται στα πρακτικά».

Μπορείς να διαβάσεις:

Υπαίθρια διαφήμιση στον Δ. Θερμαϊκού: Αφισορύπανση ή θεμιτή αυτοδιαφήμιση;

Post a Comment