Back
Τόνου

“Stop” στην αλιεία τόνου βάζει η ΠΚΜ – Εξαντλείται η εθνική ποσόστωση

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το ετήσιο όριο εξάντλησης της εθνικής ποσόστωσης πλησιάζει η αλιεία τόνου με αποτέλεσμα να ξεκινά μία περίοδος απαγόρευσής της – Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Νέας Μηχανιώνας μιλά στο ethermaikos.gr.

Την άμεση διακοπή αλιείας τόνου (Thunnus thynnus) ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας – Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εξαντλείται το όριο της ετήσιας εθνικής ποσόστωσης για το 2024.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 διακόπτονται όλες οι αλιευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία του είδους. Κατόπιν τούτου, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 24:00, οι κυβερνήτες/πλοιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών με άδεια αλίευσης τόνου υποχρεούνται:

1. να έχουν ολοκληρώσει τις αλιευτικές τους δραστηριότητες
2. να καταπλεύσουν εγκαίρως σε καθορισμένο λιμένα εκφόρτωσης
3. να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της εκφόρτωσης,
4. να προβούν στην ηλεκτρονική καταγραφή των αλιευμάτων τόνου, στην εφαρμογή του eBCD,
5. να προβούν στην υποβολή δεδομένων ημερολογίου αλιείας μέσω της εφαρμογής ERS του ΟΣΠΑ

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι αχρησιμοποίητες ετικέτες σήμανσης (ετικέτες ουράς), δεν επιστρέφονται, φυλάσσονται με ευθύνη του πλοιοκτήτη του σκάφους και δύναται αυτές να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επανέναρξης της περιόδου αλίευσης.

Μετά το πέρας της ανωτέρω ημερομηνίας, οι άδειες αλίευσης τόνου που χορηγήθηκαν δυνάμει της υπ’ αριθ. 219/14366/17.01.2024 (ΑΔΑ: 9Τ7Ν4653ΠΓ-ΧΓΨ) «Χορήγηση αδειών αλίευσης τόνου (Thunnus thynnus) για το έτος 2024» Απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠΑΑΤ και της αριθμ. 2535/282377/10.10.2024 (ΑΔΑ: 6Ω2Β4653ΠΓ-Η2Ψ) τροποποίησής της, αναστέλλονται”.

Κ. Νταουλτζής: «Στη Ν. Μηχανιώνα εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να πιάσουμε τόνο – Οι ποινές είναι εξωφρενικές»

Στο ethermaikos.gr μίλησε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Νέας Μηχανιώνας, Κωστής Νταουλτζής, σχετικά με την αλίευση του τόνου, τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα αλλά και τον όρο υπεραλίευση που «πολλές φορές χρησιμοποιείται κατά το δοκούν».

«Εμείς δεν ασχολούμαστε καθόλου με τον τόνο. Ο τόνος γίνεται σε συγκεκριμένα σκάφη κάθε χρόνο, με συγκεκριμένες άδειες και βάσει ποιων οικονομικών κριτηρίων δίνονται οι άδειες αλλά σίγουρα δίνεται μία ποσόστωση. Για παράδειγμα στην Ελλάδα μπορεί να δίνεται μία ποσόστωση συνολικού βάρους 100 τόνων για τη σεζόν και μόλις πιαστεί σταματάει η αλιεία του. Πότε ανοίγουν πότε κλείνουν αυτές οι περίοδοι, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», σχολίασε αρχικά ο κ. Νταουλτζής.

«Ο τόνος πιάνεται με συγκεκριμένα εργαλεία που έχουν είτε παραγάδια είτε με πετονιά, τα οποία όμως εργαλεία δεν υπάρχουν καν στη Νέα Μηχανιώνα, ούτε και στον Δήμο Θερμαϊκού, ή αν υπάρχει δεν το γνωρίζω προσωπικά εγώ», ανέφερε στη συνέχεια.

Για τον όρο υπεραλίευση και πόσο αυτό επηρεάζει το είδος, ο πρόεδρος θέλησε να τονίσει πως «η υπεραλίευση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν και κατά τη γνώμη μου πολλές φορές χρησιμοποιείται εσφαλμένα.

Υπάρχουν πολλοί εξωγενείς παράγοντες που οδηγούν στον θάνατο των ψαριών. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία τρομερή άνοδο στη θερμοκρασία των θαλασσών. Να φανταστείτε στα 200 μέτρα βάθος καταγράφονται 14-15 βαθμοί στη θερμοκρασία ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει πέντε ή έξι.

Ακόμα και οι σεισμοί, όπως έχει αποδειχθεί και το υποστηρίζουν και επιστήμονες, επηρεάζουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Επίσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για υπεραλίευση ενός είδους καθώς σήμερα που μιλάμε μπορεί να εντοπίζεται σε πολύ μικρές ποσότητες και σε ένα μήνα να υπάρχει υπερπληθώρα. Τα ψάρια είναι ψάρια, δεν έχουν σύνορα. Δύο πράγματα κυνηγούν: τη θερμοκρασία και την τροφή».

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο κ. Νταουλτζής ανέφερε πως «σε εμάς που είμαστε μηχανότρατες απαγορεύεται ρητά η αλιεία τόνου. Εάν βρεθεί αλιέας που να έχει ακόμα και ένα ψάρι, δεν μιλάμε για ποσότητες, η ποινή είναι εξωφρενική. Αν δεν κάνω λάθος είναι περίπου 2.000 δολάρια ανά κιλό.

Παρόλα αυτά, δεν γνωρίζω κανέναν να έχει πιαστεί για αλιεία τόνου γιατί όπως σας εξήγησα εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να τον πιάσουμε. Ο τόνος είναι ένα ψάρι που είναι στον αφρό, κυνηγάει το ψιλό το ψάρι, τον γαύρο τον ψιλό, τη σαρδέλα την ψιλή. Το δικό μας το εργαλείο πάει στον βυθό. Δεν μπορούμε να τον πιάσουμε ούτε καν σαν τυχαίο αλίευμα».

Μπορείς να διαβάσεις:

Δ. Θερμαϊκού: Δεκάδες “καταγγελίες” για τηλεφωνικές απάτες – Ζητούν τραπεζικούς λογαριασμούς για δήθεν επιστροφές φόρου

Post a Comment