Back
ΟΦΚΑΘ

Στη “μάχη” με τα Ρίχτερ και ο ΟΦΚΑΘ – Σε ετοιμότητα για την σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας τέθηκε και ο ΟΦΚΑΘ.

Επιμένει η σεισμική ακολουθία στα νησιά των Κυκλάδων αφού οι σεισμοί συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σε Σαντορίνη και Αμοργό, με μία δόνηση της τάξεως των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 3.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η οποία έγινε αισθητή και στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν μέχρι τις 06:00 το πρωί, άλλοι πέντε σεισμοί άνω των τεσσάρων Ρίχτερ.

Σε ετοιμότητα ο ΟΦΚΑΘ

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΦΚΑΘ ενημέρωσε πως η ομάδα τίθεται σε ετοιμότητα και θέτει εαυτόν στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

«Παρακολουθούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τις κρατικές αρχές», αναφέρεται σχετικά.

Τάσσος: Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες

Η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί από εβδομάδες έως και μήνες εκτιμά ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος.

«Μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη. Αυτή δραστηριότητα, θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», ανέφερε στον Ant1.

Παπαζάχος: Πολύ δύσκολη ακολουθία

Ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ανέφερε για την έντονη σεισμική ακολουθία μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης:

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».

«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα έχουμε ξανά τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», σημείωσε.

«Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση», τόνισε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης

Στη σεισμική δραστηριότητα των Κυκλάδων που συνεχίζει να ανησυχεί Αμοργό, Σαντορίνη και τα γύρω νησιά αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξή του ο κ. Κώστας Συνολάκης.

Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε: «Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης, στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».

Ο κ. Συνολάκης παρατήρησε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν τέσσερις μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να προσδιοριστεί σε ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής θα γίνει η έκρηξη, αν γίνει, και ότι σε περίπτωση που συμβεί είναι το πιθανότερο να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.

Φωτογραφία αρχείου
Μπορείς να διαβάσεις:

Φωτιά σε “φάρμα” στην Περαία (Κοκκινιά)

Post a Comment