Back
Εκπτώσεις

Πρεμιέρα για τις θερινές εκπτώσεις – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις – Ποια είναι τα ωράρια, πότε τελειώνει η εκπτωτική περίοδος και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουν εργαζόμενοι και καταναλωτές.

Επίσημη πρώτη για τις θερινές εκπτώσεις σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου με την εκπτωτική περίοδο να ολοκληρώνεται το Σάββατο 31 Αυγούστου. Οι πέντε κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο των θερινών εκπτώσεων είναι αυτοί των ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, των ρολογιών και κοσμημάτων, των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού καθώς επίσης και ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Σημειώνεται ότι το ωράριο των θερινών εκπτώσεων καθορίζεται από το πρωί στις 11:00 έως και τις 20:00 ενώ τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή της περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στόχος του λιανικού εμπορίου για το φετινό καλοκαίρι είναι ο συνολικός τζίρος Ιουλίου και Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περυσινό πήχη των 7 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων στο ξεκίνημα θα κυμανθούν από 30% έως 50% και προς το τέλος της δίμηνης εκπτωτικής περιόδου ίσως φτάσουν και στο 70%.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Σχετικά με τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα εργαστούν την προσεχή Κυριακή, η νομοθεσία προβλέπει πως εάν η εργασία του προσωπικού περιοριστεί μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές στις τιμές που προσφέρονται, καθώς οι εμπορικές επιχειρήσεις της λιανικής οφείλουν να προβάλλουν τη μειωμένη τιμή, η οποία πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να είναι υπολογισμένη με απόλυτη ακρίβεια. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, πρέπει να υποδεικνύεται και να αποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή, που εφάρμοζε το κατάστημα για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της έκπτωσης.

Η ανακοίνωση του ΕΣΘ

“Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει εμπόρους και καταναλωτές ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2024, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το άρθρο 9ι ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5111/2024, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

Παράλληλα, βάσει του ιδίου Κώδικα (κεφ. 2 παρ. 8) μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. «20% έκπτωση».

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, ήτοι στις 14 Ιουλίου 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι, το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Το προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας για την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 είναι από τις 11π.μ έως τις 6μ.μ.”.

Μπορείς να διαβάσεις:

Με το ένα πόδι εκτός ΝΔ ο Λ. Αυγενάκης για το περιστατικό στο «Ελ. Βενιζέλος» – «Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν παραιτούμαι»

Post a Comment