Back
Οικόπεδα

«Πονοκέφαλος» για Δήμους και ιδιοκτήτες ο καθαρισμός των οικοπέδων

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αδειάζει η κλεψύδρα για τους καθαρισμούς των οικοπέδων με Δήμους και ιδιοκτήτες να κάθονται σε… «αναμμένα κάρβουνα» με την προθεσμία για τις δηλώσεις να εκπνέει τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει «παράθυρο» για νέα παράταση – Τι συμβαίνει στον Δ. Θερμαϊκού.

Την Κυριακή 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων ενόψει των μέτρων πυροπροστασίας που έλαβε η Κυβέρνηση ενώ σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, τα συνεργεία του Δήμου Θερμαϊκού καθάρισαν 300 στρέμματα δημοτικών οικοπέδων, αλσύλλια, πάνω από 200χλμ. παρόδιας βλάστησης καθώς επίσης έχουν κλαδέψει και περισσότερα από 400 δέντρα.

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚ-Μ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι αφενός η χαμηλή χρηματοδότηση και αφετέρου η υποστελέχωση των υπηρεσιών, τείνουν να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο το έργο των Δήμων.

Κ. Κοκολάκης: «Χρειάζεται η σωστή συνεργασία όλων»

Για την περίπτωση του Δ. Θερμαϊκού μίλησε στο ethermaikos.gr ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κοκολάκης, και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θέλουμε να καταλάβουν οι πολίτες ότι η πολιτική προστασία δεν είναι μόνο θέμα φορέων. Και ο πολίτης είναι γρανάζι της πολιτικής προστασίας και το αποτέλεσμα εξαρτάται από την καλή λειτουργία όλων».

Για να συνεχίσει: «Είναι γεγονός ότι όλος ο κόσμος ασχολείται με αυτό το θέμα. Μπορεί να λέμε ότι εκπνέει μία προθεσμία αλλά ακόμα και αν καθαρίσουμε τα οικόπεδά μας, μία εβδομάδα μετά από μία έντονη βροχή μπορεί να έχει ήδη φυτρώσει ξανά κάτι. Οπότε ο καθαρισμός δεν γίνεται μόνο μία φορά.

Ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι από τα κομμένα κλαδιά στις άκρες των δρόμων. Επειδή πήγε πολύς κόσμος και καθάρισε, δεν φρόντισε για την αποκομιδή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος τα πέταξε εκεί ή από ποιο οικόπεδο προήλθαν.

Το ότι κόπηκαν και πετάχτηκαν εκεί είναι χειρότερο διότι αν πριν είχαν μία υγρασία, τώρα θα ξεραθούν με τις υψηλές θερμοκρασίες και το αποτέλεσμα θα είναι ένα καλό φιτίλι σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Ο Δήμος Θερμαϊκού μπορεί και κάνει αποκομιδές, αρκεί ο κόσμος να μας ειδοποιήσει και να πληρώσει το παράβολο που χρειάζεται ανάλογα με τον όγκο των κλαδιών, ώστε να δρομολογηθεί η αποκομιδή.

Και λέω ότι θα δρομολογηθεί γιατί εκτός από την αποκομιδή είναι και η μεταφορά τους, το κόψιμο και η δημιουργία πριονιδιού από αυτά. Άρα είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει άμεσα συγχρόνως σε πολλούς. Το θετικό είναι ότι γίνεται καθαρισμός οικοπέδων, δυστυχώς όμως έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στον Δ. Θερμαϊκού. Ευτυχώς χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις».

Δεν έλλειψαν όμως και οι… διαδικτυακές διαμαρτυρίες, με πιο χαρακτηριστική εκείνη μέλους της κοινότητας του Facebook «Θερμαϊκού Δρώμενα», σύμφωνα με την οποία κατατέθηκε αίτημα πριν από δύο μήνες για αποκομιδή ξερόχορτων χωρίς όμως καμία ανταπόκριση.

Για το συμβάν ο κ. Κοκολάκης, αναφέρει ότι «Καλό θα ήταν να επικοινωνήσει εκ νέου με τον Δήμο. Ίσως να έχουν μαζευτεί τα δικά της χόρτα και μία μέρα μετά να πετάχτηκαν άλλα στο ίδιο σημείο».

Στο… έλεος των κρατικών αποφάσεων οι οικοπεδούχοι

Σε ερώτηση για το αν ένας δημότης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις ανάλογες κινήσεις, πως μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος, ο κ. Κοκολάκης απάντησε ότι «ο Δήμος δεν θα πάει να το καθαρίσει».

Και εξηγεί ότι: «Απεναντίας θα πληρώσει περισσότερα. Για τον πολίτη που δεν θα καθαρίσει το οικόπεδό του, θα γίνει κάποια καταγγελία, θα πάει ο δήμος, θα ζητήσει άδεια από τον εισαγγελέα, γιατί ο δήμος δεν μπορεί να μπαίνει στο οικόπεδο κάποιου ιδιώτη να κάνει ιδιωτικές δουλειές, που είναι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη. Έτσι, θα πληρώσει τον καθαρισμό του οικοπέδου στον Δήμο αλλά και πρόστιμο ύψους 0,50€ ανά τετραγωνικό μέτρο, συν τα κόστη για τις αποκομιδές. Άρα θα πληρώσει περισσότερα. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να φροντίσει ο ίδιος είτε με προσωπική εργασία είτε σε συνεννόηση με κάποιον, έστω και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ιδιοκτησίες μας».

Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτης οικοπέδου στην Περαία μιλώντας στο ethermaikos.gr αναφέρει ότι μέχρι πέρσι, για ξεχορτάριασμα και κλαδέματα σε ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, η τιμή ανερχόταν στα 400€ ενώ χωρίς τα κλαδέματα, η τιμή έπεφτε στα 250€.

«Κι εγώ φέτος το άφησα τελευταία στιγμή η αλήθεια είναι. Με καλεί και η γειτόνισσα και μου λέει ότι θα πάρουμε καμιά φωτιά. Καταλαβαίνω τη θέση της, δίκιο έχει κι εκείνη, αλλά κι εγώ προσπαθώ να βρω μια πιο φιλική τιμή», θα σχολιάσει χαρακτηριστικά.

Έτσι, δεκάδες χιλιάδες οικοπεδούχοι υπό τον φόβο της επιβολής προστίμου, βρίσκονται στο απροχώρητο, προσπαθώντας να βρουν λύση ακόμα και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, για το ζήτημα των προστίμων, ο κ. Κοκολάκης θα σχολιάσει ότι «το ότι λήγει η προθεσμία μεθαύριο δεν σημαίνει ότι θα κυρωθεί και κάποιο πρόστιμο γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πούμε ότι τελείωσε αυτή η δουλειά και να γυρίσουμε να ψάξουμε τους ιδιοκτήτες. Υπήρξαν και πολλά προβλήματα με την πλατφόρμα που αφορούσαν κυρίως τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλεων».

Σχέδιο πυροπροστασίας σε… τέσσερα βήματα!

Πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση, αποκατάσταση είναι το «σύμβολο» της πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με τον Κώστα Κοκολάκη, ο οποίος τονίζει ότι «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».

Μεταξύ άλλων, θα αναφέρει ότι ο Δήμος έχει σχέδιο πυροπροστασίας ενώ ο γενικότερος σχεδιασμός αφορά την προμήθεια και συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων για την πυρόσβεση, τα οποία μάλιστα θα τα χαρακτηρίσει ως «όπλα»!

Μπορείς να διαβάσεις:

Το «αλαλούμ» με τη θερινή πεζοδρόμηση της οδού Πολυτεχνείου

Post a Comment