Back
Πολίτης Θερμαϊκού

«Πολίτης Θερμαϊκού»: Το πρώτο βήμα πριν το ψηφιακό “άλμα” του Δ. Θερμαϊκού

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 7 λεπτά

Ψηφιακό άλμα ή “διστακτικό” βήμα προς τον μετασχηματισμό του Δήμου αποτελεί η νέα εφαρμογή «Πολίτης Θερμαϊκού»; Αρκεί το ανανεωμένο περιβάλλον για να “κερδηθεί” η πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης; Σε αυτό και σε άλλα πολλά απαντούν ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και η Εντεταλμένη Δ. Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Οι βέλτιστες πρακτικές που αναπτύχθηκαν στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου Θερμαϊκού με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της εφαρμογής «Πολίτης Θερμαϊκού», δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες, με λίγα κλικ μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να καταγράψουν το δικό τους πρόβλημα ή να βρουν τις σημαντικότερες πληροφορίες που χρειάζονται.

Μάλιστα, αυτή η ψηφιοποίηση διευκολύνει στην εύκολη επίλυση απλών καθημερινών προβλημάτων, αφού οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Δ. Θερμαϊκού έχουν πλέον τη δυνατότητα να βρίσκουν parking αλλά και τον πλησιέστερο κάδο σκουπιδιών κοιτώντας τις οθόνες των κινητών τους.

Τι νέο φέρνει

Σύμφωνα με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δέσποινα (Μπέτυ) Ευαγγελινού, σκοπός είναι «να έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες μέσα από μία εφαρμογή να έχουν πρόσβαση και σε άλλες υπηρεσίες, οι οποίες θα δημιουργηθούν στο μέλλον».

Δέσποινα (Μπέτυ) Ευαγελλινού

Δέσποινα (Μπέτυ) Ευαγελλινού

Συγκρίνοντας την ήδη υπάρχουσα εφαρμογή και σχολιάζοντας τις νέες υπηρεσίες, η κα. Ευαγγελινού τόνισε στο ethermaikos.gr ότι πέρα από το “κομμάτι” των νέων λειτουργιών, όπως είναι η τοποθεσία και διαθεσιμότητα ηλεκτροφορτιστών, κάδων και θέσεων στάθμευσης, η μεγάλη αλλαγή ήρθε στον τρόπο διαχείρισης των αιτημάτων.

«Εκτός από το κομμάτι της εφαρμογής που βλέπει ο πολίτης αυτή τη στιγμή, υπάρχει και το πίσω σύστημα. Ο τρόπος που βλέπουν οι υπηρεσίες τα αιτήματα έχει εξελιχθεί πολύ. Είναι πιο άμεση η επικοινωνία με τις υπηρεσίες και ο τρόπος που μεταφέρονται τα αιτήματα στις υπηρεσίες, αντίστοιχα», θα σχολιάσει χαρακτηριστικά η κα. Ευαγγελινού.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Φώτης Μπαξεβάνης, μιλώντας στο ethermaikos.gr σχολίασε ότι «προσπαθούμε μέσα σε αυτήν την εφαρμογή να εντάσσουμε διαρκώς καινούργιες υπηρεσίες, διασύνδεση με καινούργια λογισμικά, που έχουν να κάνουν με την ψηφιακή διαχείριση της σύγχρονης πόλης αλλά να δίνουμε και μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του Δήμου και των Υπηρεσιών του, στους πολίτες».

Real time απόκριση μέσω αισθητήρων

Ένα ερώτημα που προκύπτει σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής και το πόσο αντιπροσωπευτικά είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται στις οθόνες των κινητών των πολιτών, σχετικά με την πληρότητα των κάδων για παράδειγμα, η κα. Ευαγελλινού θα κάνει λόγο για real time και ακριβή απόκριση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethermaikos.gr, «στους κάδους υπάρχουν αισθητήρες, οπότε μέσω αυτών ενημερώνεται και η εφαρμογή. Αντίστοιχα και με τις θέσεις στάθμευσης. Εφόσον ο αισθητήρας αντιληφθεί ότι υπάρχει αυτοκίνητο σε μία θέση τη βγάζει κατειλημμένη. Οπότε μπορεί ο πολίτης σε real time, δηλαδή άμεσα, να δει αν ο κάδος κοντά στο σπίτι του είναι γεμάτος και αν ναι να δει αν μπορεί να πάει σε κάποιον άλλον. Ή αν είμαι στον δρόμο και θέλω να πετάξω κάτι, αν δω ότι ο πλησιέστερος κάδος έχει πληρότητα 80% εκεί θα μπορώ να κρίνω ανάλογα με αυτό που θέλω να πετάξω που θα πάω. Δηλαδή αν είναι κάτι μικρό μπορεί να το δεχτεί, αν είναι περισσότερα θα πάω σε έναν που έχει πολύ λιγότερα σκουπίδια μέσα.

Οπότε με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται ο πολίτης να πάει πρώτα στο σημείο, να δει ότι υπάρχει πρόβλημα και μετά να φύγει. Παράλληλα, αυτό βοηθάει και στη διαχείριση. Δηλαδή, στην περίπτωση των σκουπιδιών όταν βλέπεις ότι ένας κάδος είναι γεμάτος ξέρεις ότι πρέπει να τον καθαρίσεις άμεσα».

Ενδοϋπηρεσιακή “αναβάθμιση”

Στη βελτίωση αξιολόγησης και απόκρισης των υπηρεσιών στα αιτήματα που κατατίθενται από τους πολίτες καθώς και στις καταγραφές ζημιών ή και προβλημάτων, θέλησε να σταθεί η κα. Ευαγγελινού.

«Όλες οι υπηρεσίες βλέπουν τα αιτήματα που έρχονται μέσω της εφαρμογής και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βγάλουμε και στατιστικά. Αρχικά μπορούμε να αξιολογήσουμε ποια ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν άμεσα. Υπάρχουν προβλήματα που λύνονται πιο εύκολα», ανάφερε αρχικά.

Για να συνεχίσει παραθέτοντας το εξής παράδειγμα: «είναι σημαντικό να ξέρουμε και να καταγράφουμε ποια αιτήματα έχουν επιλυθεί στο παρελθόν και έχουν προκύψει ξανά, όπως για παράδειγμα μία καμένη λάμπα. τα αιτήματα ομαδοποιούνται ανά περιοχή, οπότε οι ανάλογες υπηρεσίες μπορούν να ξέρουν τα προβλήματα που προκύπτουν ανά περιοχή. Οπότε βλέπουμε αν το είχαμε αυτό το αίτημα, αν ξανά εμφανίστηκε και εν τέλει πως να το διαχειριστούμε».

Ολοκληρώνοντας, η κα. Ευαγγελινού τόνισε ότι μέσα από την εφαρμογή υπάρχει και η δυνατότητα ο Δήμος να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν άλλους φορείς. Συγκεκριμένα σχολίασε: «Μπορούμε να διαχειριστούμε και προβλήματα που δεν προκύπτουν από τον Δήμο, για παράδειγμα ένα πρόβλημα που αφορά τη ΔΕΗ. Με το να το γνωρίζουμε άμεσα μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη ΔΕΗ».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αλλά έχουμε πολύ ακόμα να διαβούμε»

Φώτης Μπαξεβάνης

Σε ερώτηση για το αν αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δ. Θερμαϊκού ο κ. Μπαξεβάνης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε στην πολύ αρχή. Μέχρι το τέλος του 2025 θα μπαίνουν σε λειτουργία συνεχώς καινούργια πράγματα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου αλλά και μέσα από εφαρμογές στα κινητά. Έχουμε πραγματικά πάρα πολλές εκπλήξεις και πάρα πολλά πράγματα να δούμε ακόμα και μέσα στο 2025».

“Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διαβούμε – Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω”

Για τη σημασία της δημιουργίας ψηφιακής ταυτότητας ενός Δήμου όπως αυτός του Θερμαϊκού ο κ. Μπαξεβάνης τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη για τη σημερινή εποχή. Σε όλους τους τομείς της ζωής μας συμβουλευόμαστε το κινητό, από το πιο ξενοδοχείο να επιλέξουμε μέχρι και ποια διαδρομή να κάνουμε. Πλέον η ψηφιακή εποχή και η διασύνδεση με αυτήν παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις μας και στην καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Το καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκτός της ψηφιακής εποχής αλλά το μέλλον δεν μπορεί να αλλάξει. Προοδευτικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας θα είναι κάτι δεδομένο τις επόμενες δεκαετίες».

Ψηφιακό άλμα ή διστακτικό βήμα;

Αδιαμφισβήτητα, η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας είναι ένας στόχος που έχει θέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς επιδιώκει να συμπορευτεί με τις ευρωπαϊκές ταχύτητες, αυξάνοντας, μάλιστα, τις επιδόσεις της κατά 56% την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Σε αυτό το νέο περιβάλλον καλείται να ενσωματωθεί και ο Δ. Θερμαϊκού, ένας συνεχώς αναπτυσσόμενος Δήμος. Η μεγάλη πρόκληση που καλείται να κερδίσει είναι να καταφέρει να μετατρέψει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε βασικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης χωρίς όμως να χάσει και την ταυτότητα του, που πηγάζει από τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Υπό αυτό το πρίσμα, για τη συνέχεια, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων, ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ενώ παράλληλα να αλλάξει η οργανωτική δομή και η κουλτούρα των διοικήσεων.

Μπορείς να διαβάσεις:

Αναβαθμίστηκε η εφαρμογή «Πολίτης Θερμαϊκού» – Ποιες λειτουργίες μπορείτε να βρείτε

Post a Comment