Back
Καρύδης

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Ντίνος Καρύδης – Αύριο Τρίτη (17/9) το τελευταίο αντίο

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 3 λεπτά

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 85 ετών ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης, μετά από πολλές γενναίες μάχες με τον καρκίνο.

Τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ηθοποιού Ντίνου Καρύδη έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, χθες Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Ο γνωστός ηθοποιός είχε διαγνωστεί με καρκίνο στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ενώ το 2018 είχε υποστεί έμφραγμα κατά τη διάρκεια του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, και χρειάστηκε να τού τοποθετηθεί βηματοδότης.

Ο Ντίνος Καρύδης είχε παντρευτεί την επίσης ηθοποιό Τζούλια Αργυροπούλου το 1969 ενώ την ίδια χρονιά γεννήθηκε η κόρη τους, Σμαράγδα, η οποία ακολούθησε τον ίδιο καλλιτεχνικό δρόμο.
Το 2022 σε συνέντευξή του στο «Λοιπόν» ο Ντίνος Καρύδης μιλά για τις οικονομικές δυσκολίες μετά το «κόψιμο» στη σύνταξή του. Για άλλη μια φορά, ο ηθοποιός εκφράζει ανοιχτά την αγάπη του προς την κόρη του, η οποία τον βοηθά οικονομικά, όπως τονίζει σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις.

«Nτρέπομαι να το πω, αλλά η κόρη μου που αν δεν ήταν εκείνη, δεν θα είχα αυτή τη στιγμή ούτε τηλέφωνο για να μιλήσω. Δεν θα είχα ούτε για το νοίκι και ευτυχώς η Σμαράγδα μου μας βοηθάει. Η σύνταξη έχει κατέβει και έχει γίνει χαρτζιλίκι, την έκοψαν και οι μεν και οι δεν. Η κόρη μου μας συντηρεί. Είδα και μια ταινία που γύρισε με τον Πάνο Κούτρα που είναι εξαιρετικός», δήλωνε ο Ντίνος Καρύδης.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, ο αξιόλογος καλλιτέχνης συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς σκηνοθέτες και συμμετείχε σε μια ποικιλία έργων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών, από κωμωδίες μέχρι δράματα.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, στη 1.30 το μεσημέρι από το κοιμητήριο Ζωγράφου.

Η καριέρα του

Ο Ντίνος Καρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου του 1938. Ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον πρωτοποριακό θίασο της Δωδεκάτης Αυλαίας στο έργο του Γ. Ανδρίτσου «Το σαλιγκάρι», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γιαννίση.

Την ίδια περίοδο, συμμετείχε στην εμβληματική παράσταση Χατζιδάκι-Αργυράκη-Χορν, «Οδός ονείρων», σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού.

Με την αποστράτευσή του από το 1966 μέχρι το 1982, συνεργάστηκε με τους περισσότερους θιάσους της τότε θεατρικής Αθήνας.

Το 1983 μαζί με την Τζούλια Αργυροπούλου -σύζυγό του- και άλλους εραστές της νεώτερης Ελληνικής Δραματουργίας, ίδρυσαν την Ελεύθερη Αυλαία. Στην εικοσαετή και πλέον πορεία της η Ελεύθερη Αυλαία παρουσίασε με επιτυχία στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιφέρεια, έργα σημαντικών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

Ενδιάμεσα, συνεργάστηκε με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Βόλου, Βέροιας, Σερρών, Μοντέρνο θέατρο, θίασο Πέτρου Φιλιππίδη, Ανοιχτό θέατρο, θίασο Πέμης Ζούνη, Αμφιάρειο Ηρώς Μουκίου, F.S. Production του Φ. Συνοδινού- Β. Παναγόπουλου και με τη Θεατρική Εστία κ.α.

Είχε συμμετοχή σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, σε επεισόδια του «Θεάτρου της Δευτέρας» στην ΕΡΤ, σε θεατρόμορφες εκπομπές συνέχειας στο κρατικό ραδιόφωνο, καθώς και σε μεταγλωττισμένες τηλεοπτικές σειρές.

Συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Υπολοχαγός Νατάσα» ενώ είχε παίξει και στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στις ταινίες «Ερωτική Συμφωνία» και «Μαντώ Μαυρογένους».

Στην τηλεόραση οι πιο γνωστές δουλειές του ήταν οι «Άγνωστος Πόλεμος», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Η Κραυγή των Λύκων», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Λόγω Τιμής», Φίλα τον βάτραχο μου κ.α.

Μπορείς να διαβάσεις:

Φθινοπωρινή πανσέληνος στο Κτήμα Γεροβασιλείου με προβολή ντοκιμαντέρ

Post a Comment