Back
ΠΑΣΟΚ

Πα…ΣΟΚ το χθεσινό debate των έξι υποψήφιων πολιτικών αρχηγών

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 6 λεπτά

Οι εκτιμήσεις των έξι υποψηφίων αλλά και αρκετών πολιτικών αναλυτών φαίνεται να επιβεβαιώνονται αφού όπως όλα δείχνουν, από το χθεσινό debate το ΠΑΣΟΚ βγήκε κερδισμένο – Το παρασκήνιο, οι διαξιφισμοί και οι ατάκες «φωτιά».

Μία επίδειξη πολιτικού πολιτισμού αποτέλεσε το χθεσινό debate των έξι υποψήφιων πολιτικών αρχηγών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν την ύστατη «μάχη» στις κάλπες την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου (6/10).

Η χθεσινή αναμέτρηση τα είχε όλα: Σκληρές ερωτήσεις, κόντρες, αιχμές αλλά και ατάκες που έμειναν! Ωστόσο, σε αυτό που συμφώνησαν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές ήταν το γεγονός πως η συζήτηση δεν ξέφυγε ποτέ από το πολιτικό πλαίσιο.

Το μοντέλο, που επελέγη κοινή συναινέσει από τους υποψηφίους, λειτούργησε: Η διαδικασία ήταν ενδιαφέρουσα και «ζουμερή», ιδίως στις ελεύθερες ερωταπαντήσεις μεταξύ τους. Οι δύο δημοσιογράφοι, Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με στοχευμένες, δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ενώ το στούντιο της ΕΡΤ και η εν γένει οργάνωση μόνο καλές εντυπώσεις άφησαν.

Τα «δίδυμα» της κόντρας φαίνεται να είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τα επικοινωνιακά επιτελεία των «μονομάχων» προκειμένου να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα στοιχεία του άλλου.

Νίκος Ανδρουλάκης, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου συζήτησαν με δημοσιογράφους, αλλά και μεταξύ τους θέματα που αφορούσαν πέντε διαφορετικές ενότητες. Μέσα από αυτές έδειξαν προθέσεις, ξεδίπλωσαν τακτικές και άφησαν ανοιχτούς τους λογαριασμούς τους για την 6η Οκτωβρίου.

Ο «τζούσι» Νίκος Ανδρουλάκης

Οι ατάκες που έμειναν από τη χθεσινοβραδινή διαδικασία ειπώθηκαν ευθύς εξαρχής, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κρατά τα «πρωτεία» χαρακτηρίζοντας ως «τζούσι» την ερώτηση που του έθεσε ο Γιώργος Κουβαράς «πως αισθάνεστε που τον δικό σας ρόλο (σ.σ. της αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση) τον έχουν υποκαταστήσει βουλευτές της Νέας Δημοκρατία;».

Σε γενικές γραμμές ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε μία καλή εμφάνιση, φάνηκε διαβασμένος ωστόσο είχε και τις κακές του στιγμές, όπου εκτός από τον εμφανή εκνευρισμό του, σε ορισμένες ερωτήσεις δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση όπως για παράδειγμα στην ερώτηση που του έθεσε ο Απόστολος Μαγγηριάδης στην ενότητα Κοινωνικό κράτος – Νέα γενιά – Δημογραφικό και σχετιζόταν με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των πολιτικών του αντιπάλων ενώ ως απάντηση στην ερώτηση που του τέθηκε αρκέστηκε να σχολιάσει «Το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο θέμα. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα στην κοινωνία. Εμείς πήραμε κάποιες γενναίες αποφάσεις. Πρέπει να το δούμε αντικειμενικά. Αλλά πρέπει να επενδύσουμε στην εργασία, στους ελέγχους στην εργασία, πρέπει να σταματήσει να υπάρχει μαύρη εργασία. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά πράγματα για να μπορούμε με αντικειμενικά στοιχεία να συζητήσουμε μακροπρόθεσμα το εργασιακό και πάντα σε σχέση με το τεράστιο ζήτημα του δημογραφικού».

Η «κοφτερή» γλώσσα του Παύλου Γερουλάνου

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν σοβαρός και μελετημένος, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του ότι στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Ο κ. Γερουλάνος έστρεψε τα βέλη του κυρίως στους Δούκα, Διαμαντοπούλου και Ανδρουλάκη.

Γενικά, ο κ. Γερουλάνος ήταν από αυτούς που ξεχώρισαν θετικά. Δεν φάνηκε να δυσκολεύεται και κατάφερε να στριμώξει κάποιες φορές ορισμένους συνυποψηφίους του, όπως όταν απευθυνόμενος στην Άννα Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι του αρέσουν αυτά που λέει, αλλά έλειπε στα δύσκολα και τους πλήγωσε.

«Άλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ. Εγώ δεν πήγα πουθενά, έμεινα στην παράταξη. Είπα “όχι” στην κομματική γιατί υπάρχει κι άλλη ζωή έξω από αυτήν», της είπε.

Η πρωτοπόρος Νάντια Γιαννακοπούλου

Η Νάντια Γιαννακοπούλου επέμενε να κατηγορεί κυρίως τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο κατάφερε να εκνευρίσει με καυστικά σχόλια, όπως για τη λειτουργία του κόμματος και τη χρονική συγκυρία της κατάθεσης πρότασης μομφής. Σημείωσε πως η τηλεμαχία έγινε επειδή εκείνη είχε βγει πρώτη το βράδυ των εκλογών να θέσει θέμα αποτελέσματος.

Επανέλαβε τη διαφωνία της με την αρνητική στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας τα Ιδιωτικά Πσνεπιστήμια και είχε πολλές στιγμές έντασης με τον νυν πρόεδρο του κόμματος.

Η έμπειρη αλλά… απούσα Άννα Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε επίδειξη της κυβερνητικής της εμπειρίας και κατάφερε να απαντήσει ικανοποιητικά στις περισσότερες από τις κατηγορίες εναντίον της.

Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές, ενώ άφησε αιχμές για τις εσωκομματικές κόντρες των υπόλοιπων υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει για το μέλλον.

Αναγνώρισε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από τον Ανδρουλάκη αλλά χρειάζεται κι άλλη. Είπε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης είναι στην παιδεία, όπου τα πανεπιστήμια και τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Ούτε Μιτεράν, ούτε Έρντογαν αλλά… Δούκας

Ο Χάρης Δούκας έστειλε μήνυμα ελπίδας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ενώ απευθύνθηκε και στο αριστερόστροφο ακροατήριο. Οι κόντρες του ήταν έντονες με Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνο. Αιχμηρή ήταν η απάντησή του στην Άννα Διαμαντοπούλου όταν τον κατηγόρησε πως δεν εκφράζει θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ», της είπε ο κ. Δούκας.\

Για το πώς θα είναι (αν εκλεγεί) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να γυρίζει όλη την Ελλάδα, και δήμαρχος Αθηναίων, που θα έχει να λύσει τόσα προβλήματα, τον ρώτησε και ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Δούκας του απάντησε ενοχλημένος ότι όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής και πρόεδρος δεν τα έλεγε τόσο παθιασμένα. Ο Κατρίνης όμως επέμεινε λέγοντας του ότι δεν έχει επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ξέρει ότι είναι ψηλές οι απαιτήσεις και δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες. Ότι λέει την αλήθεια και έτσι κέρδισε την Αθήνα ισχυρίστηκε εκείνος.

Στην ερώτηση του Ανδρουλάκη «πώς θα βάλει δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, δήμαρχος και πρόεδρος», εκείνος του απάντησε ότι δεν έλεγε το ίδιο για τον Καμίνη. Ο Ανδρουλάκης του είπε ότι ο Καμίνης ήταν στο τέλος της θητείας του, ενώ αυτός είναι λίγους μήνες μόνο και ότι δεν είναι ούτε ο Μιτεράν που επικαλείται ούτε –ευτυχώς– ο Ερντογάν. Ο Δούκας στο σημείο αυτό εκνευρίστηκε και του είπε ότι αυτό που έκανε ήταν απρέπεια.

Ο πατριωτισμός του Μιχάλη Κατρίνη

Ο Μιχάλης Κατρίνης ακολούθησε τη γραμμή που χάραξε ο ίδιος εξαρχής, κινούμενος σε υψηλούς τόνους στα εθνικά θέματα και για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ συγκρούστηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για το πώς θα είναι (αν εκλεγεί) πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να γυρίζει όλη την Ελλάδα, και δήμαρχος Αθηναίων, που θα έχει να λύσει τόσα προβλήματα, τον ρώτησε και ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Δούκας του απάντησε ενοχλημένος ότι όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής και πρόεδρος δεν τα έλεγε τόσο παθιασμένα. Ο Κατρίνης όμως επέμεινε λέγοντας του ότι δεν έχει επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ξέρει ότι είναι ψηλές οι απαιτήσεις και δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες. Ότι λέει την αλήθεια και έτσι κέρδισε την Αθήνα ισχυρίστηκε εκείνος.

Μπορείς να διαβάσεις:

«Είμαι εδώ»: Ο Κασσελάκης προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Post a Comment