Ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγ. Τριάδας αναβιώνει το θρακιώτικο έθιμο της “Βαρβάρας”
Ο Σύλλογος Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας συνεχίζει την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου της “Βαρβάρας”, προσφέροντας σε παραβρισκόμενους και περαστικούς μια ευκαιρία να «γευτούν» τη θρακιώτικη παράδοση.
Η “Βαρβάρα” αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα έθιμα των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και έχει διατηρηθεί ζωντανό για πολλές δεκαετίες.
Το έθιμο περιλαμβάνει την παρασκευή και την κατανάλωση ενός χυλού από βρασμένο σιτάρι, γνωστού ως “Βαρβάρα”, ο οποίος παρασκευάζεται με διάφορα υλικά, όπως σύκα, σπόρους ροδιού, σταφίδες και άλλες γεύσεις που προσθέτει κάθε νοικοκυρά, κάτι που κάνει την κάθε “Βαρβάρα” ξεχωριστή.
Για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του εδέσματος, καθώς και στη διανομή του σε διάφορα σημεία του χωριού, διατηρώντας έτσι την παράδοση ζωντανή.
Η προετοιμασία της Βαρβάρας θα ξεκινήσει στις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του Συλλόγου, που βρίσκονται πίσω από το κοινοτικό κατάστημα Αγίας Τριάδας (Ελ. Βενιζέλου 7).
Εκεί, οι κυρίες του χωριού και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προετοιμασία και συσκευασία της βαρβάρας, θα συνεργαστούν για να ετοιμάσουν τα απαραίτητα υλικά και να μοιράσουν τη “Βαρβάρα” στους συμπολίτες τους.
Η διανομή της Βαρβάρας θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα το βράδυ σε διάφορα σημεία του χωριού και συνεχίζεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στην Ακτή.
Μπορείς να διαβάσεις:
Η Χορωδία του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεκινά Ανθολογία Ελληνικού Τραγουδιού