Ο «κομήτης του αιώνα» πάνω από την Περαία – Εντυπωσιακές εικόνες
Ολοένα και περισσότερες μαγευτικές εικόνες από τα μοναδικά φαινόμενα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, χαρίζει ο ουρανός της Θεσσαλονίκης – Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες κατάφερε να καταγράψει από την Περαία, ο φωτογραφικός φακός του Daffy Akis.
Μετά το βόρειο σέλας, που επανεμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας… μαγνητίζοντας τους φακούς κινητών και επαγγελματικών φωτογραφικών μηχανών, έρχεται να προστεθεί ο εντυπωσιακός κομήτης A3, ένα ουράνιο σώμα ορατό με γυμνό μάτι 40 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου (19:45 – 20:45).
Τον «κομήτη του αιώνα», χαρακτηρισμός που δόθηκε τις τελευταίες ημέρες για να καταδείξει το πόσο φωτεινός είναι και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει ορατός από τη Γη, απαθανάτισε με τη φωτογραφική του κάμερα και δημοσίευσε στο Facebook, ο φωτογράφος Daffy Akis.
Δείτε φωτογραφίες:
Ο κομήτης A3 (Tsuchinshan-ATLAS) θα είναι ορατός τις επόμενες εβδομάδες από τη Γη. Ο χαρακτηρισμός «κομήτης του αιώνα» αμφισβητείται από επιστήμονες, ωστόσο είναι σίγουρο ότι αποτελεί ένα πολύ εντυπωσιακό σώμα και οι παρατηρητές του ουρανού θα μπορούν να τον εντοπίσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Ο κομήτης προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομήτες.
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και πήρε το όνομά του από τα δύο τηλεσκόπια που τον εντόπισαν, σχεδόν ταυτόχρονα, το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν της Κίνας και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότιο Αφρική.
Επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, «αυτό σημαίνει ότι θα ήταν ορατός για τελευταία φορά από τη Γη όταν οι Νεάντερταλ περπατούσαν στον πλανήτη».
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ο κομήτης A3 έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Στο βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με το documentonews.gr, θα είναι ορατός τη χρονική περίοδο 12-30 Οκτωβρίου, οπότε θα υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες να τον δούμε, αν κοιτάξουμε προς τα δυτικά αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.
Μπορείς να διαβάσεις:
Η εντυπωσιακή φωτογραφία από τον Δ. Θερμαϊκού που καταγράφει την πτώση κεραυνού