Νότια Κορέα: Προς παραίτηση οδεύει ο Γιουν Σοκ-γελ μετά το φιάσκο του στρατιωτικού νόμου
Δυσοίωνο φαίνεται το μέλλον του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σοκ-γελ μετά την επιβολή ολιγόωρου στρατιωτικού νόμου το απόγευμα της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου (ώρα Ελλάδας) – «Απεργία επ’ αόριστον» κήρυξαν τα μεγάλα συνδικάτα ζητώντας την παραίτησή του.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ συγκλόνισε τη χώρα το βράδυ της Τρίτης, όταν, απροσδόκητα, κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην ασιατική δημοκρατία για πρώτη φορά μετά από 50 και πλέον χρόνια.
Η δραστική απόφαση έκανε αναφορά σε «αντικρατικές δυνάμεις» και στην απειλή από τη Βόρεια Κορέα.
Το διάγγελμα -που έγινε στην εθνική τηλεόραση στις 23:00 τοπική ώρα- έκανε τους πολίτες να σκεφτούν αμέσως ότι σχετίζεται με τη Βόρεια Κορέα -τον πυρηνικά εξοπλισμένο γείτονα της χώρας- ή με ένα κρίσιμο θέμα εθνικής ασφάλειας, όπως ένα τρομοκρατικό γεγονός ή ένα πραξικόπημα.
Ωστόσο, έγινε αρκετά γρήγορα σαφές ότι ο Γιουν προέβη σε αυτή τη δραστική κίνηση ως απάντηση σε μια σειρά πολιτικών γεγονότων, σύμφωνα με το BBC.
Έχοντας χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου νωρίτερα μέσα στο έτος, η κυβέρνησή του αντιμετώπιζε μια σειρά από νομοσχέδια και προτάσεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εξουσία του.
Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι τώρα οδηγήθηκε στο σημείο να επικαλεστεί τον στρατιωτικό νόμο -προσωρινή διακυβέρνηση από τον στρατό- για να αποκρούσει τις πολιτικές επιθέσεις.
Ο πρόεδρος, με την επιβολή στρατιωτικού νόμου, «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του
Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο κ. Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του με τη μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη Νότια Κορέα να ανακοινώνει σήμερα Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ.
“Βροχή” παραιτήσεων
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου της Νότιας Κορέας, του Γιουν Σοκ-γελ, «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους» σήμερα, μετέδωσε νωρίτερα το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μερικές ώρες μετά την επιβολή και κατόπιν την άρση στρατιωτικού νόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποφάσεις του αρχηγού του κράτους.
Για «εξέγερση» κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα απαίτησε, επίσης, την παραίτηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «εξέγερση».
«Μολονότι ο στρατιωτικός νόμος ήρθη, είναι αδύνατο ν’ αποφύγει τις κατηγορίες για εξέγερση» σε βάρος του, τόνισε σε δελτίο Τύπου ο Παρκ Τσαν-ντε, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Γιουν «πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.
Τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας
Η δημοτικότητά του στους ψηφοφόρους έχει επίσης μειωθεί, καθώς έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα πολιτικής επιρροής και διαφθοράς, μεταξύ των οποίων ένα που αφορούσε την αποδοχή μιας τσάντας Dior από την Πρώτη Κυρία και ένα άλλο που αφορούσε τη χειραγώγηση μετοχών.
Μόλις τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα γραφείο που θα επιβλέπει τα καθήκοντα της Πρώτης Κυρίας. Ωστόσο, απέρριψε μια ευρύτερη ή ανεξάρτητη έρευνα, την οποία ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μπορείς να διαβάσεις:
Ο Έλον Μασκ στο υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ – Αυτά είναι όλα τα ονόματα που “έπαιξαν”