Back

Νεκρή αλεπού στην Περαία: Τι τις φέρνει στο κέντρο των πόλεων και τι πρέπει να προσέχουμε

Descriptive alt text
Διάρκεια ανάγνωσης: 5 λεπτά

Σε “κοινή θέα” παρέμεινε για μέρες νεκρή αλεπού σε κεντρικό οδικό άξονα της Περαίας με τους κατοίκους να ανησυχούν για ακόμα μία επιδημία λύσσας. Ποιοι είναι όμως οι μύθοι αλλά και οι αλήθειες που διέπουν τη συνύπαρξή μας με τις κόκκινες αλεπούδες;

Ακόμα μία “κατάβαση” κόκκινης αλεπούς στον αστικό ιστό του Δ. Θερμαϊκού σημειώθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ενώ αυτή τη φορά η κατάληξη ήταν τραγική αφού το άτυχο ζώο έχασε τη ζωή του κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες.

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής είναι πως η νεκρή αλεπουδίτσα παρέμεινε για μέρες, κυριολεκτικά σε κοινή θέα, αφού όπως όλα δείχνουν, κανένας μηχανισμός δεν κινήθηκε για την περισυλλογή της σορού.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες που μοιράστηκαν μέλη της διαδικτυακής κοινότητας του Facebook «Θερμαϊκού Δρώμενα», η αλεπού βρέθηκε νεκρή στο ύψος γνωστού super market στη λεωφόρο Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας όπου παρέμεινε για μέρες, με ορισμένους κατοίκους να εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για ακόμα μία διασπορά λύσσας.

Φωτογραφία: Xhensila Athina Kasa | Πηγή: Θερμαϊκού Δρώμενα

Γιατί οι αλεπούδες κατεβαίνουν στις πόλεις;

Μιλώντας στο ethermaikos.gr ο Ιάσωνας Μπάντιος, δημοσιογράφος και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», εξήγησε για ποιους λόγους προσεγγίζουν τα άγρια ζώα τον αστικό ιστό αλλά και κατέγραψε τα λάθη της ανθρώπινης δραστηριότητας στη συνύπαρξη με την άγρια ζωή.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο θα δούμε κατά κύριο λόγο άγρια ζωή να προσεγγίζει τον αστικό ιστό συχνότερα καθώς υπάρχει ένα εντονότερο τροφικό «στρες» και επιζητούν περισσότερο τροφή ενώ τον χειμώνα τείνουν να μένουν προφυλαγμένα στους χώρους τους, σύμφωνα με τον κ. Μπάντιο.

Αυτό που θα τονίσει ο κ. Μπάντιος είναι πως η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις τροφικές συμπεριφορές των ζώων και «όλα είναι λίγο πιο θολά» με την αλεπού πλέον να έχει μία πιο «διευρυμένη περίοδο αναζήτησης τροφής».

Αναφορικά με την ηλικία των ζώων ο κ. Μπάντιος θα σχολιάσει πως αυτή η διαπίστωση μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος του άγριου ζώου, ωστόσο «τα νεαρά ζώα που μόλις έχουν αποστασιοποιηθεί από τη μητέρα ή την αγέλη τους προσπαθούν να βρουν τη δική τους χωροταξία, τη δική τους χωροκράτια οπότε είναι λογικό να συναντήσουμε έναν λύκο σε μία περιοχή που πριν δεν συναντούσαμε».

Στο ερώτημα γιατί προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές, ο κ. Μπάντιος σχολιάζει ότι αναζητούν τροφή. Η έλλειψη κτηνοτροφίας σε περιοχές που παλιότερα υπήρχε, αφαιρεί τροφικές πηγές με αποτέλεσμα τα ζώα να έρχονται όλο και πιο κοντά στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πως τα σκουπίδια «φέρνουν» τις αλεπούδες στον αστικό ιστό;

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάντιος, οι αλεπούδες έχουν εντελώς διαφορετικές τροφικές πηγές από ό, τι τα άλλα ζώα. Μία αλεπού θα ψάξει για φαγητό ακόμα και σε έναν κάδο σκουπιδιών ή και πράγματα που προκύπτουν ως τροφικές πηγές από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Ο άνθρωπος κάνει λάθος επιλογές και προσελκύει τα ζώα. Οι παράνομες χωματερές, τα νεκρά ζώα που δεν περισυλλέγονται ή πετιούνται όπου να ‘ναι είναι οι νούμερο ένα τροφικές πηγές για τα άγρια ζώα. Είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα που τα παραπάνω προσεγγίζουν ακόμα και λύκους.

Η διαχείριση των απορριμμάτων που δεν είναι ορθή, καθώς είναι σύνηθες να βλέπουμε ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, είναι μία εύκολη τροφική πηγή για οποιοδήποτε ζώο. Άρα πρέπει να έχουμε μία εντελώς διαφορετική αντίληψη και αντιμετώπιση, ειδικά αν ξέρουμε ότι στην περιοχή μας υπάρχει έντονη παρουσία αγριογούρουνων, λύκων ή και αλεπούδων.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην Αττική φτάνουν μέχρι και τον πυρήνα του αστικού ιστού για να βρουν τροφή».

Μία φωτογραφία προκαλεί ένα μεγάλο πρόβλημα

Για το συχνό φαινόμενο ανθρώπων που ταΐζουν άγρια ζώα ώστε να καταφέρουν μία λήψη μίλησε στο ethermaikos.gr ο Ιάσωνας Μπάντιος και εξήγησε ότι «δεν τα ταΐζουμε εμείς τα ζώα. Κάποιος μπορεί να το κάνει για να βγάλει μία φωτογραφία με μία αλεπού.

Αυτό όμως προκαλεί μία πολύ κακή εξοικείωση του ζώου, αφού μαθαίνει στην ανθρώπινη παρουσία και αν έρθει μία φορά, θα έρθει και άλλες δέκα, θα έρχεται συνέχεια γιατί συγκρίνει τον άνθρωπο με την τροφή.

Άρα σε καμία περίπτωση δεν ταΐζουμε το ζώο. Δεν είναι σκύλος ή γάτα».

Τρεις αλεπούδες σε αστικό ιστό μέσα σε δύο μέρες

Σημειώνεται ότι η «αλεπού του Θερμαϊκού» ήταν μόλις το τρίτο περιστατικό εμφάνισης του άγριου ζώου σε αστικό ιστό, αφού μόλις τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου μία άλλη κόκκινη αλεπού βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ την ίδια μέρα, ακόμα μία βρέθηκε στο κέντρο της Καβάλας.

«Επικήρυξαν» τις αλεπούδες

Οι ζωές των αλεπούδων βρίσκονται σε κίνδυνο την τελευταία δεκαετία καθώς λόγω της λύσσας που είχε εντοπιστεί σε ορισμένες από αυτές, τον Ιανουάριο του 2015 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε μία «καμπάνια» συλλογής αλεπούδων.

Συγκεκριμένα, για κάθε νεκρή αλεπού που θα προσκόμιζαν οι κυνηγοί στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές θα ανταμείβονταν με το ποσό των 13ων ευρώ ενώ στόχος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου ήταν να συλλέξει συνολικά 1.212 αλεπούδες με σκοπό την κλινική μελέτη του ζώου και την παραγωγή εμβολίου κατά της λύσσας.

Η αλεπού ακόμα βρίσκεται στο “στόχαστρο” των κυνηγών αφού ακόμα και την κυνηγετική περίοδο που διανύουμε τώρα, η οποία ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2025, το κυνήγι της αλεπούς επιτρέπεται καθημερινά και χωρίς περιορισμούς.

Μπορείς να διαβάσεις:

Προϊσταμένη στις Κοιν. Υπηρεσίες του Δ. Θερμαϊκού φέρεται να χτύπησε υφιστάμενή της – “Καταιγίδα” καταγγελιών για εργασιακό bullying

Post a Comment